{gallery}2016/05/12/03{/gallery}Održana je 22. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara, na kojoj su usvojene sve točke dnevnog reda, a koja je započela aktualnim satom gradonačelnika.

Predsjednika Gradskog vijeća Grada Vukovara Igora Gavrića zanimalo je u kojoj se fazi nalazi projekt nove tržnice u Vukovaru, kao i moguće indicije o tome da se na mjestu trenutne tržnice nalazi masovna grobnica. Gradonačelnik Penava je odgovorio kako se pitanje masovne grobnice treba istražiti, a kada je riječ o izgradnji nove tržnice, izvijestio je kako su projekt i postupak javne nabave gotovi, a idućeg tjedna bi se trebalo pristupiti potpisivanju ugovora s izvođačima radova. Projekt nove tržnice je vrijedan oko 20 milijuna kuna.


Vijećnicu Biljanu Gaću (SDP) je zanimalo kako funkcionira Vukovarwska razvona agencija, koje projekte provodi te je li konkretizirana neka suradnja nakon sastanka predstavnika VURE i dubrovačke Razvoje agencije DURE? Odgovorio joj je predsjednik Vukovarske razvojne agencije Davor Foriš, koji je rekao kako su ove dvije razvojne agencije nakon sastanka započele s realizacijom zeleno-plave akcije, a koja će rezultirati time da se u Vukovaru i Dubrovniku otvore prostori u kojima će se prodavati tradicionalni slavonski, odnosno dalmatinski proizvodi. U Vukovaru bi se taj prostor trebao nalaziti u prostoru nekadašnje Zlatne doline. U tijeku su također i 4 projekta prekogranične suradnje te brojni drugi projekti koji su u realizaciji ili je u planu njihova skorašnja realizacija.

Vijećnik Zoran Konjević (SDP) je postavio pitanje koje se odnosi na problematičan pristup stanara zgradama na Vijencu Ruđera Boškovića. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović je odgovorio kako je u tijeku sanacija nogostupa, kao i same ceste, nakon što su zamijenjene kanalizacijske cijevi koje su tamo bile više od 40 godina.

Vijećnica Mirjana Semenić Rutko (BM365) je rekla kako se djelatnici zelene tržnice ne slažu s trenutnim projektom nove vukovarske tržnice jer su mišljenja da će preseljenje tržnice s trenutne lokacije rezultirati padom prometa. Također, kaže da ih nitko nije kontaktirao ili pozvao na razgovor kako bi im prezentirali projekt nove vukovarske tržnice. Gradonačelnik Penava je odgovorio da su urbanistički planovi stari barem 15 godina i da su svi bili pozvani izraziti svoje mišljenje na vrijeme, no nitko se nije javio. Gradonačelnik je dodao kako je sada deplasirano o tome govoriti kada se Grad Vukovar nalazi pred potpisivanje ugovora s izvođačem radova. Semenić Rutko je također istaknula kako je jako važno istražiti nalazi li se ispod prostora sadašnje tržnice masovna grobnica sa žrtvama iz Domovinskog rata, a o čemu se u Vukovaru već godinama špekulira.

Vijećnik Krešimir Raguž (HDZ) je prokomentirao kako se pojavila informacija da će ove godine Fond za zaštitu okoliša umjesto s 80 posto, sufinancirati energetsku obnovu kuća u Vukovaru, odnosno na mjestima od posebne državne skrbi s iznosom od 40 do 50 posto. - S obzirom da je našim sugrađanima bilo problematično participirati u tom projektu i sa preostalih 20 posto zbog velike neimaštine. Zanimalo ga je može li gradonačelnik ispred Gradske uprave uputiti dopis ili zamolbu Fondu za zaštitu okoliša da ovaj projekt i dalje nastave sufinancirati s iznosom od 80 posto. Gradonačelnik Penava pozdravio je ovu incijativu, ističući kako je Vukovarcima bitna svaka kuna pa će stoga uputiti zamolbu prema Fondu.

Vijećnik Darko Buljan (SDP) je postavio dva pitanja. Prvo ga je zanimalo kada će stanovnici Ulice Dragutina Renarića dobiti gradsku rasvjetu, a potom je reagirao na bespotrebno trošenje novca, pozvavši gradonačelnika Penavu da nakon sjednice Gradskog vijeća posjete sumještanina Božu, koji, kako kaže, živi na rubu egzistencije, u kući kojoj krov prokišnjava, a nema niti priključke električne energije i vode. Odgovarajući na prvo pitanje pročelnik Martinović je objasnio kako je Gradska uprava kandidirala projekt obnove Ulice Dragutina Renarića na natječaj u ministarstvu graditeljstva te koliko dtigne pozitivan odgovor, resorno ministarstvo će financirati obnovu ulice u iznosu od 80 posto, a ukoliko ministarstvo ne prihvati ovu inicijativu, tada će se u sanaciju ulice krenuti sredstvima iz gradskog proračuna. Odgovarajući na drugi vijećnički upit gradonačelnik Penava je rekao kako je Grad Vukovar institucija koja ima svoj sustav u kojemu gradonačelnik ne može otići kada hoće i gdje hoće. Za to postoje druge institucije u gradu Vukovaru poput socijalne samoposluge, pučke kuhinje i brojnih drugih koje mogu pomoći da se teška situacija našeg sugrađanina Bože makar malo poboljša. Buljan je odgovorio da je u svim navedenim institucijama Božo odbijen, nakon čega je gradonačelnik Penava pozvao našeg sugrađanina Božu da popuni obrazaca za prijem kod gradonačelnika, te dođe na razgovor kod njega u ured, baš poput tisuću drugih građana koji su ga do sada posjetili, kako bi razgovarali o sličnim problemima.

Vijećnicu Slavicu Jelinić (HDSSB) zanimalo je u kojoj je fazi energetska obnova višestambenih zgrada u Vukovaru. Penava joj je odgovorio kako postoje sredstva i projekti koji su odobreni, međutim njihovu realizaciju koče u resornom ministarstvu u kojemu su, kako kaže, spori. Franjo Orešković ispred gradske tvrtke Tehnostan je odgovorio kako će vijećnica Jelinić dobiti detaljan pisani odgovor o trenutno stanju kada je riječ o energetskoj obnovi višestambenih zgrada.

Vijećnika Radivoja Đurića (HDZ) je zanimalo jesu li osigurana sredstva za tretiranje komaraca na području Grada Vukovara? Dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček je odgovorio kako je Grad Vukovar osigurao sredstva provedbom javne nabave, a Veterinarska stanica Vukovar se pokazala kao najpovoljnija. Do sada je proedenoi četiri tretmana sa zemlje, a čekaju se bolje vremenske prilike pa će tretman suzbijanja komaraca biti proveden i iz zraka.

Vijećnik Savo Manojlović (HDZ) postavio je pitanje o napuštenima automobilima, koji su godinama parkirani na gradskim parkiralištima. Neki od njih nemaju niti registracijske tablice, ne zna se tko im je vlasnik pa samim time nema se kome niti naplatiti kazna ili ispostaviti račun. S druge strane, kaže, nagrđuju sliku grada i bespotrebno zauzimaju parkirališna mjesta. Dodao je kako je ovaj problem prisutan u svim dijelovima grada iako najviše do izražaja dolazi u gradskoj četvrti Olajnica. Pročelnik Martinović se složio kako s navedenom problematikom uistinu imaju velikih problema te da se u Gradskoj upravi radi na iznalaženju modela kojim bi ovom problemu konačno stali na kraj.

Vijećnik Alen Jakumetović (HDZ) postavio je pitanje o otvaranju dopisništva Hrvatske radiotelevizije u Vukovaru. Gradonačelnik Penava se osvrnuo na iznimnu važnost prisutnosti Hrvatske radiotelevizije kao vodećega hrvatskoga medija u svim dijelovima naše države, pa tako i u gradu Vukovaru. „Otvaranje dopisništva Hrvatske radiotelevizije u našemu gradu još jedno je u nizu velikih ostvarenja za Vukovar u posljednje vrijeme. Ono dodatno naglašava njegov strateški položaj i potvrđuje naš grad kao povijesno središte i sjedište Vukovarsko-srijemske županije te ga stavlja na zemljovid najvažnijih gradova naše domovine na čemu smo iznimno zahvalni vodstvu Hrvatske radiotelevizije“, izjavio je Penava.

Predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a Dejan Drakulić osvrnuo se na pitanje izgradnje Parohijskog doma SPC u Vukovaru, čija je izgradnja bila prekinuta zbog sudskog spora koji je pokrenu Grad Vukovar. Lidija Nikšić, pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje i upravljanje gradskom imovinom potvrdila je da je Grad izgubio sudski spor na drugostupanjskom sudu te da je pokrenut postupak revizije i očekuju rezultat.
Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) je pitao što će biti sa sudbinom lokala koji se nalaze u Tržnom centru uz vukovarsku tržnicu te ukoliko dođe do njihovog uklanjanja hoće li i kako vlasnici biti obeštećeni. Gradonačelnik Penava je odgovorio kako se u ovom slučaju radi o složenim imovinsko - pravnim pitanjima te da neće dati komentar dok ne dobiju pravomoćnu presudu iako je rekao da je prema glavnom urbanističkom planu na trenutnoj lokaciji Tržnoga centa predviđen park i nova prometnica.
Vijećnica Mirjana Oreščanin (SDSS) pitala je kada će doći do obnove Ulice Augusta Cesarca? Gradonačelnik joj je odgovorio kako im određeni problem predstavljaju ulice koje se nalaze u perifernim dijelovima grada zbog broja stanovnika, no istaknuo je kako je riječ o dugačkoj ulici u čiju bi se obnovu trebalo krenuti u skoro vrijeme.

Vijećnik Robert Rapan (HKS) se osvrnuo na problem parkiranja vozila na Trgu Slavija, gdje nije riješeno pitanje parkirališnih mjesta, a gradonačelnik Penava mu je odgovorio kako je svjestan tog problema, jer je riječ o prometno frekventnom dijelu grada te će u suradnji s pročelnicima vidjeti kako riješiti problem parkirališnih mjesta na Trgu Slavija.

Na sjednici Gradskog vijeća usvojene su sve točke dnevnog reda.

Donesena je Odluke o izmjeni odluke o određivanju pravnih osoba od interesa za civilnu zaštitu u Gradu Vukovaru te izvješće o početku mirovanja mandata vijećnika Nikole Mažara i početku obnašanja dužnosti zamjenika vijećnika u Gradskom vijeću Grada Vukovara Save Manojlovića.
Donijete su i Odluke o davanju suglasnosti za potpisivanje tri ugovora sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o sufinanciranju nabave komunalnih vozila, kao i odluka o komunalnim djelatnostima.
Donošena je i Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o autotaksi prijevozu na području grada Vukovara.
Usvojena je i točka o donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o sudjelovanju investitora u gradnji javnih parkirališta i garaža na području grada Vukovara, te je prihvaćano Izvješće o realizaciji programa Gradskog savjeta mladih Grada Vukovara za 2015. godinu.

Od devet planiranih na sjednici je uvrštena i deseta točka - Donošenje Odluke o načinu i opsega korištenja javnim dobrom Male ade Vukovar.