{gallery}2016/03/23/01{/gallery} Održana je 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Sjednica je započela aktualnim satom gradonačelnika na kojem je 15 vijećnika postavilo pitanje gradonačelniku Ivanu Penavi.

Vijećnik Nenad Bučko (HNS) upitao je gradonačelnika, iako zna da nije u nadležnosti Grada Vukovara, što je sa Otokom sportova i Zimskom lučicom, u kojoj fazi su projekti i što je s rješavanjem vezova? Gradonačelnik Ivan Penava rekao je da su radovi na uređenju Otoka sportova su u tijeku. Provode ga tvrtke po natječaju kojega su raspisale Hrvatske vode koje i financiraju ovaj projekt. Velike brodice su izmještene na stranu prema Križu slobode, a manja plovila su u dogovoru s izvođačima radova, vlasnicima plovila, Lučkom upravom, Kapetanijom i Gradom izmještena u staro korito rijeke Vuke. Kada je riječ o izgradnji vezova, odnosno postavljanja pontona, projekt izgradnje Zimske lučice još je u fazi izrade. Lučka uprava pokušava iznaći financijska sredstva za tu svrhu. Po završetku radova, nadamo se da će se steći uvjeti da Zimska lučica postane komunalna lučica i sukladno zakonu, trebala bi preći pod upravljanje jedinice lokalne samouprave odnosno Grada Vukovara. Radovi na Zimskoj lučici ne mogu biti privedeni kraju, prije nego što završe radovi na uređenju Otoka sportova, a njihov završetak se predviđa do početka 2017.

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) pitala je, s obzirom da se bliži pune dvije godine mandata gradonačelnika Penave, može li se pohvaliti s jednim projektom na kojega je najponosniji, a kojeg su idejno osmislili gradonačelnik i suradnici.
Gradonačelnik je rekao kako je teško izdvojiti jedan projekt, jer ih uistinu ima jako puno. Među istaknutijim su projekt nove tržnice, projekt obnove Vodotornja, program poticanja mjera u gospodarstvu, otvaranje novih radnih mjesta. Penava je istaknuo kako je napunjena hala Durocoola koja je do sada zjapila prazna, a istaknuo je i nove investitore koje je sa suradnicima privukao u grad. Istaknuo je i Zadrugu vinara te otvaranje njihovih prostora pod svodovima, igralište za kućne ljubimce u Borovu naselju, projekt Pučke kuhinje.

Vijećnika Zorana Konjevića (SDP) zanimali su računi Tehnostana za grijanje na kojima je uvedena maksimalna potrošnja toplinske energije, što bi značilo da korisnici ne mogu platiti veći iznos od onoga koji je limitiran. Bi li ti iznosi bili dovoljni kada bi svi građani maksimalno otvorili grijanje u zimskim mjesecima ili bi se ti limiti pomjerali? Odgovorio je dao predstavnik tvrtke Tehnostan, koji je rekao kako korisnici, bez obzira koliko se jako grijali, mogu dobiti račun u visini maksimalno određenog limita. Ukoliko bi se dogodila situacija da je cijena računa za grijanje viša od maksimalno utvrđenog limita, tada bi korisnici imali puno pravo doći i uložiti žalbu Tehnostanu.

Vijećnica Mirjana Semenić Rutko (BM 365) rekla je da ima popis od nekoliko EU fondova na koje su jedinice lokalne samouprave mogle aplicirati, poput europskog socijalnog fonda, europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, europskog fonda za regionalni razvoj. Zanimalo ju je li Grad Vukovar aplicirao projekte prema nekim od ovih fondova? Odgovor je dao direktor VURE-e Davor Foriš koji je rekao kako ima dosta prijavljenih projekata i projekata koji su u tijeku pa bi bilo najbolje da vijećnici dostavi detaljan popis istih.

Vijećnik Tomislav Šota (HDZ) rekao je da, usprkos zimskom razdoblju vidimo da se u svim dijelovima grada izvode radovi, međutim, siguran je da Gradska uprava obavlja i čitavi niz poslova za boljitak građana Vukovara, a koje naši sugrađani ne mogu vidjeti, te upitao gradonačelnika može li nabrojati što se sve radi. Gradonačelnik Penava je rekao da su svi detalji dostupni u izvješću o radu koje je dostupno, a najvažniji projekt kojega očekujemo za naše najmlađe sugrađane je proširenje smještajnih kapaciteta Dječjeg vrtića na Mitnici koje će se realizirati uz pomoć američke vojske. Otvorena je dodatna skupina u objektu u Županijskoj ulici te je time zaposleno dvoje novih djelatnika. Također, vodimo računa i o našim sugrađanima koji su treće životne dobi, kojih imamo najviše u gradu. O tome svjedoče i naše posjete njima, kako i programi koje za njih provodimo. Vremenske prilike, na sreću, ove su zime išle nama u prilog pa smo mogli realizirati velike infrastrukturne projekte. Gradonačelnik je izdvojio završetak sanacije Mosta Jean Michel Nicolirea.

Vijećnik Krešimir Raguž (HDZ) rekao je kako smo čuli da je gradonačelnika kolega Nenad Bučko (HNS) pozvao da o njegovom trošku posjete njegovog stranačkog kolegu, gradonačelnika Ivanca, kako bi se upoznali s uspjesima tamošnje gradske vlasti i projektima koje realiziraju. Možda ne bi bilo loše da s kolegom Bučkom prije obiđete i HNS-ove "uspjehe" na ovom našem području, primjerice gradnja termoelektrane koja je prebačena u Osijek ili prodavaonicu Borovo u Borovu naselju, koja je prije mjesec-dva zatvorena ili možda da kolegu Bučka povedete na burek ili pirošku u Mliječni restoran u Radničkom domu, koji je zatvoren upravo dok je kolega Bučko vodio taj sektor. Gradonačelnik je rekao kako je vidio poziv gospodina Bučka za odlaskom u Ivanec, međutim, boji se po ovim primjerima koje je vijećnik Raguž nabrojao da bi u prodavaonici Borovo ostao bos, u Mliječnom restoranu gladan i žedan, a o termoelektrani ne treba trošiti riječi jer se priča prebacila u Osijek.

Vijećnik Nikola Mažar (HDZ) pitao je gradonačelnika smatra li da je prekoračio ovlasti kada je riječ o imenovanju nove ravnateljice Gradske knjižnice Vukovar, kako su konstatirali vijećnici SDP-a na prethodnoj sjednici. Penava je odgovorio kako je rekao da je postupio sukladno informacijama koje su mu dostavile mjerodavne službe iz Grada te da drži da niti u jednom segmentu nije prekršio zakonske ovlasti koje ima i dok mu se ne dokaže suprotno, neće mijenjati stav.

Vijećnica Slavica Jelinić (HDSSB) rekla je da preko puta bočnog ulaza u dvorište Doma zdravlja, u sporednoj ulici se nalazi drvena nadstrešnica ispod koje se nalazi stol i klupa gdje dolaze medicinski djelatnici i osoblje na odmor. Oko toga stola nalazi se veliki broj opušaka i plastičnih čaša od kave te ju je zanimalo u čijem je vlasništvu zemljište na kojemu se nalazi ta nadstrešnica i postoji li mogućnost, ukoliko je riječ o gradskom zemljištu, da se tu postave klupe i pepeljara.
Penava je rekao da će provjeriti u čijem se vlasništvu nalazi spomenuta parcela i zahvalio što je vijećnica ukazala na problematiku te rekao kako će svakako kontaktirati ravnatelja Doma zdravlja i ukazati na to da povede računa o tome što mu djelatnici rade. Ukoliko je potrebno zapaliti cigaretu, onda treba voditi i računa da prostor koji je za to predviđen bude uredan.

Vijećnik Goran Bošnjak (SDP) upitao je gradonačelnika o raspoređivanju sredstava sportskim klubovima koji se natječu u istom rangu, konkretno za MOK Borovo –Vukovar koji je ugašen.
Gradonačelnik Ivan Penava je rekao da se u pozadini svega nalazi strategija pristupa sportu u gradu Vukovaru, jer je cilj aktivno sudjelovanje mladih u sportu i poticanje što većeg broja sugrađana na rekreativno bavljenje sportom. Niti jedan od ta dva temeljna cilja spomenuti klub ne zadovoljava. Riječ je o igračima koji su uglavnom s područja grada Osijeka, koji su zaljubljenici u odbojku, i koji su upravo zbog toga, iako u starijoj životnoj dobi, ipak željeli ostati aktivni u ovome sportu. Nažalost, Prva liga se u odbojci i u većini sportova svela na to da ukoliko imate novaca igrate ju, a ukoliko nemate tada ne igrate. U kontaktu s članovima spomenutog kluba pokušali smo realizirati da klub otvori programe po školama, kako bi se posvetili djeci i osnovali odbojkaške lige u odbojci po školama, nažalost sve to je izostalo. Ostao je samo ogroman trud kluba i njihov pozitivan pristup ovom problemu, no nažalost mi to ne možemo financijski pratiti.

Bošnjaka je zanimalo i pitanje vezano uz radove na Otoku sportova te Zimskoj lučici koja se nalazi pod upravljanjem Lučke uprave, a gradonačelnik Penava je najavio kako će njezino upravljanje preći pod ingerenciju Grada te će proširiti kapacitet lučice, izgradnjom nove. Nakon što se završe radovi na Otoku sportova i u Zimskoj lučici, lučica će postati komunalna lučica, a one su pod ingerencijom lokalne samouprave. Samim time neće se morati mijenjati postojeći zakon. Kada je riječ o izgradnji nove lučice pokušavamo dobiti odgovor Hrvatskih voda je li moguće postavljanje "pera" uz obalu Dunava, kada se budu izvodili radovi na obaloutvrdi od Vukovara prema Vučedolu. Na taj bi način dobili i novu obaloutvrdu, kao i novu lučicu te nova mjesta za usidravanje brodova.

Vijećnika Darka Buljana (SDP) je zanimao broj radnih mjesta u gradu Vukovaru te iseljavanje zbog visoke stope nezaposlenosti.
Gradonačelnik Penava mu je odgovorio kako nije istina da nema posla u Vukovaru te je naveo čitavi niz tvrtki koje traže radnike, ali u Vukovaru nema radnika s potrebnim kvalifikacijama. Upravo stoga su brojne tvrtke započele s upošljavanjem kadra koji nema odgovarajuću stručnu spremu ili potrebne kvalifikacije, čak i pod cijenu da unutar tvrtke provode edukaciju radnika za to radno mjesto, jer jednostavno nema radnika traženih zvanja.. Taj problem je prisutan i u drugim gradovima jer uslijed odlazaka ljudi, ostajemo i bez radne snage. Ipak, usprkos teškom stanju veliki pomaci su učinjeni. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ima točnu brojku o tome koliko je novozaposlenih osoba u Vukovaru.

Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) je u ime građana gradske četvrti Trokut upitao kolika će biti cijena priključka na kanalizaciju s obzirom da je projekt izgradnje kanalizacijske i vodoopskrbne mreže sufinanciran sredstvima EU. Odgovorila mu je direktorica Vodovoda grada Vukovara Milica Zebec: - Građani u izgradnji vodoopskrbne i kanalizacijske mreže ne sudjeluju. Naknada za razvoj koja je sadržana u cijeni vode ne odnosi se na Projekt Vukovar. Ta naknada služi za financiranje projekata koje se usvajaju kroz plan i razvoj, a koje donosi skupština VGV-a, te se daje kao i informacija Gradskom vijeću. Priključak će građani plaćati, ali vjerojatno po nešto nižoj cijeni jer je riječ o projektu EU, a vjerujem kako će biti i mogućnost obročnog plaćanja - zaključila je Zebec. Drakulić je pohvalio Projekt Vukovar, naglašavajući kako upravo taj projekt zbog svoje važnosti mora biti apsolutni prioritet. Drugo pitanje koje je Drakulić postavio se odnosilo na projekte u gradu Vukovaru koji su do sada realizirani. Zahvalio se što je dobio popis svih projekata koji su mu obećani u pisanom obliku na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća, te je konstatirao kako ima dosta novih projekata, no među njima ima i dosta onih koje već zna jer se s njima susreo za vrijeme svoga dogradonačelničkog mandata. Gradonačelnik Penava je rekao kako nije važno koliko je neki projekt star, već da se isti realizira.

Vijećnik Nebojša Vidović (SDSS) je prozvao zamjenika gradonačelnika iz redova HKS-a Marijana Pavličeka što je u osudi nedavnog skrnavljenja spomen-ploče hrvatskog branitelja Velimira Đereka – Sokola na Sajmištu indirektno prozvao pripadnike srpske nacionalne manjine, mada još uvijek nije utvrđeno tko je počinio ovaj vandalski čin. Zamjenik Pavliček mu je odgovorio kako je u priopćenju samo iznio svoje sumnje.

Vijećnica Mijrana Oreščanin (SDSS) je upitala gradonačelnika koliko će pripadnika srpske nacionalne manjine biti zaposleno na poslovima javnih radova, za koje je Grad raspisao natječaj. Gradonačelnik Penava je odgovorio da to ovisi o tome koliko će ih biti prijavljeno.

Vijećnik Robert Rapan (HKS) je upitao kada će biti završena obnova zgrade Mjesnog odbora na Trpinjskoj cesti, a gradonačelnik mu je odgovorio kako bi svi radovi trebali biti gotovi u svibnju.
Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Vukovara Pilip Karaula (HDZ) je postavio pitanje kada će mještani Mitnice dobiti "eko otok". Odgovorio mu je direktor tvrtke Komunalac Igor Štrangarević koji je rekao kako su naglasak stavili na središte grada, a nakon toga, na rad će doći i druge gradske četvrti.

Uslijedilo je devet točaka dnevnog reda.
I gradonačelnik i vijećnici složili su se da se naglasak treba staviti na značajniji razvoj turizma i gospodarstva u našemu gradu, a samim time poboljšati i rad Turističke zajednice i VURE. Vijećnica BM-a Stranke rada i solidarnosti dr. Mirjana Semenić Rutko naglasila je kako bi Turistička zajednica, Gradski muzej i Hrvatski dom trebali poboljšati suradnju u cilju privlačenja i zadržavanja turista u gradu.

Na sjednici su, uz pohvale klubova vijećnika, donesene odluke o prihvaćanju Izvješća o radu i Financijskog izvješća za 2015. godinu Gradske knjižnice Vukovar,Gradskog muzeja Vukovar, Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar i Javne vatrogasne postrojbe Vukovar.

Donesena je i Odluka o dodjeli javnih priznanja Grada Vukovara u 2016. Za počasnog građanina predložen je zapovjednik 204. Vukovarske brigade i obrane Vukovara Mile Dedaković, za životno djelo nagrada će se dodijeliti nogometašu Ivanu Gotalu i posthumno pukovniku Marku Babiću. Medalju Grada Vukovara dobit će župnik župe svetih Filipa i Jakova, gvardijan fra Ivica Jagodić, HOS satnija Vukovar, PavaoVujnovac i Siniša Kukić te posthumno Darko Pajičić i bojnik Robert Zadro. Plaketu Grada Vukovara primit će Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Centar za istraživanje zločina, Sportsko-nogometni klub Dunav Sotin te fotograf Vanja Vidaković. Priznanja će biti dodijeljena na Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća koja će se održati 3.svibnja povodom Dana gradaVukovara.

Također je na sjednici Gradskoga vijeća donesena i Odluka o dopuni odluke o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje u 2016. političkih stranaka koje imaju članove u Gradskom vijeću Grada Vukovara, Odluka o zakupu i kupoprodaji poslovnog prostora u vlasništvu Grada Vukovara te Odluka o stjecanju nekretnine bez naknade u svrhu uređenja prometnih površina na Olajnici.