{gallery}2016/03/03/01{/gallery} Održana je 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Sjednica je započela aktualnim satom gradonačelnika na kojem je 15 vijećnika postavilo pitanje gradonačelniku Ivanu Penavi.

Vijećnik Krešimir Raguž (HDZ) upitao je gradonačelnika postoji li mogućnost da se ove godine akcijom vojske ponovno krene sa uklanjanjem ruševina. Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je Grad Vukovar prošle godine od ministarstva dobio odbijenicu sa argumentom da za to u državnom proračunu nema predviđenih sredstava, no nada se da će ove godine, sa dolaskom nove Vlade čišćenje ruševina od strane hrvatske vojske biti omogućeno.

Vijećnica Mirjana Semenić-Rutko (BM 365) pitala je hoće li se nešto poduzeti po pitanju obavljanja sistematskih pregleda zaposlenika gradskih tvrtki u OŽB Vukovar umjesto u privatnoj poliklinici Sunce u Osijeku. Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je ideja hvale vrijedna, i da se ne treba ograničiti samo na gradske ustanove i tvrtke po tom pitanju, nego i šire, no do sada su sistematski pregledi organizirani u poliklinici Sunce iz razloga što su isti obavljeni u rekordnom roku i nisu potrebna čekanja, ili nekoliko dolazaka, što ne otežava rad tvrtki i ustanova. Gradonačelnik je dodao da, ukoliko  OŽB Vukovar može odraditi taj posao na razini koju pruža privatna poliklinika da će rado prihvatiti inicijativu. Direktor tvrtke Komunalac d.o.o. Igor Štrangarević dodao je da ukoliko se usluge mogu uklopiti u najpovoljniju cijenu te ako pregled može biti obavljen u jednom danu, da treba sjesti za zajednički stol i dogovoriti suradnju na ovom području.

Vijećnika Zorana Konjevića (SDP) zanimalo je je li točna informacija da je Grad Vukovar u teškoj financijskoj situaciji na što je gradonačelnik odgovorio kako je to dezinformacija, i na zahtjev će biti dostavljen izvještaj stanja na računu.

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) osvrnula se na protekli sastanak za izradu intervencijskog plana te ju je konkretno zanimalo zašto određene udruge nisu bile pozvane na sastanak. Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava pojasnio je da se radi o programu pomoći ratom pogođenih područja u cilju postizanja višeg životnog standarda i uvjeta života. Prvenstvena namjena projekta je dobrobit šire zajednice i  povećanje nivoa društvenog standarda na razinu ostalih gradova, ali i razvoj gospodarstva. Program nije osmišljen na način da svaka udruga dobije nešto za sebe, nego da se grad napravi kvalitetnijim, povoljnijim, konkurentnijim i ugodnijim za život. Pročelnica UO za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić dodala je kako za provedbu intervencijskog plana moraju biti uključeni privatni, javni i civilni sektor, a udruge koje nisu bile pozvane povezane su sa udrugama koje se bave sličnim djelokrugom kako bi ih upoznale sa intervencijskim planom i prenijeli im relevantne informacije i ideje sa sastanka.

Vijećnik Nenad Bučko (HNS) pitao je gradonačelnika može li Grad Vukovar ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture uputiti dopis u kojim će ukazati kako je državna cesta D55 na ulazu u Vukovar, točnije kod mosta prije skretanja za gradsko naselje Budžak vrlo opasna, pogotovo za djecu jer su brzine velike, prometuju i autobusi i kamioni, a cesta je bez nogostupa i signalizacije. Gradonačelnik Penava je rekao kako će UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i infrastrukturu uputiti dopis mjerodavnima te vijećnika Bučka zamolio da pisanim putem u Grad Vukovar dostavi dopis kako bi se krenulo sa rješavanjem navedene problematike.

Vijećnik Darko Buljan (SDP) u ime građana ulice Vijeća Europe pitao je hoće li se u navedenoj ulici sanirati cesta pošto se na njoj zadržava voda te hoće li cesta dobiti rubnjake. Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović rekao je da projekt sanacije za ulicu Vijeća Europe postoji, no kako Hrvatske ceste u svom proračunu nisu imale predviđena sredstva za navedeni projekt koje su navedenu cestu trebale sanirati nakon završetka dionice D57 te se stoga cesta privremeno sanirala, međutim i dalje se pojavljuju problemi zbog čega je ovaj slučaj u postupku rješavanja. Buljan je postavio još jedno pitanje, također po nalogu građana koje se odnosilo na lov između Priljeva i korita stare Vuke koji nije trebao biti dozvoljen jer propisi nalažu da se u krugu 300 metara od naseljenog područja takve aktivnosti ne smiju odvijati. Gradonačelnik Penava je demantirao informaciju da je takav lov dozvoljen od strane njega, zamjenika ili pročelnika.

Vijećnik Goran Bošnjak (SDP) tražio je da se u točke dnevnog reda sjednice uvrsti i točka vezana uz imenovanje nove ravnateljice Gradske knjižnice Vukovar, jer tvrdi da odluka o imenovanju nove ravnateljice, koju je potpisao gradonačelnik Penava nije valjana jer je, kako kaže gradonačelnik prekoračio svoje ovlasti te da je o tome trebalo odlučivati Gradsko vijeće. Gradonačelnik Penava je rekao kako nije prekoračio svoje ovlasti te kako se držao zakona i onoga što su mu dostavile stručne službe Grada Vukovara, kojima nema razloga ne vjerovati. Pročelnica UO za kulturu i turizam Marina Sekulić pojasnila je kako na prijedlog Upravnog vijeća ravnatelja razrješuje i imenuje osnivač. U Ovom slučaju to može biti gradonačelnik ili Gradsko vijeće, no po Statutu Grada Vukovara Gradsko vijeće takve ovlasti nema.

Vijećnicu Slavicu Jelinić (HDSSB) zanimalo je pitanje obnove zgrade nekadašnjeg Hotela Dunav, koji je, kako kaže postao hotel za golubove. Pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje i upravljanje gradskom imovinom Ivana Arambašić je rekla da se radi na dokumentaciji te kako bi obnova Hotela Dunav trebala započeti kroz tri godine.

Vijećnik Robert Rapan (HKS) upitao je gradonačelnika kakva je situacija sa Vupikovom zgradom na Sajmištu koja bi trebala postati zgradom mjesnog odbora. Gradonačelnik Vukovara rekao je kako je navedena građevina u derutnom stanju te da bi obnova koštala više nego kupnja nove kuće koja bi postala mjesni odbor.

Vijećnik Nebojša Bajić (SNS) pitao je hoće li se razmotriti prijedlog da se sva gradska poduzeća stave pod jedno vodstvo. Gradonačelnik Penava rekao je kako je razmatrao sličnu opciju koja bi sva poduzeća okupila u holding, no trebala bi se provesti ozbiljna studija kako bi se ustanovilo koliko je takva opcija isplativa jer gradske tvrtke obuhvaćaju različite sektore poslovanja za koje bi svakako trebalo zasebno vodstvo. Gradonačelnik je pozdravio inicijativu ali je stajališta da tek nakon što se provede detaljna analiza takvog modela poslovanja se može donijeti zaključak.

Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) napomenuo je kako u naselju Lužac na dijelu obilaznice kod mosta ne postoji staza za pješake te upitao je li planirana izgradnja iste. Gradonačelnik Ivan Penava i pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović složili su se da je staza na tom dijelu ceste potrebna te će se izgradnja staze uvrstiti u plan za 2016. godinu.

Vijećnik Nebojša Vidović (SDSS) pitao je na koji način će biti osigurana rasvjeta i zaštita bakrenih kupola na spomeniku na Dudiku. Odgovorila je pročelnica UO za kulturu i turizam Marina Sekulić koja je rekla kako je priključak za struju u fazi rekonstrukcije bio privremen te da isti estetski nije lijepo postavljen tako da nije na ničiju korist da se ostavi tako kako je. Pročelnica je također izrazila sumnju da bi netko mogao ukrasti bakrene vrhove jer je za njihovo postavljanje korištena skela, stoga bi bila potrebna i potencijalnim kradljivcima.

Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) je lisice u središtu grada te rekao da je očigledno riječ o bijesnoj lisici jer se nije bojala ljudi te je upitao može li se što učiniti po tom pitanju. Gradonačelnik Penava je rekao kako će provjeriti s Veterinarskom stanicom Vukovar kako priskočiti rješavanju ovoga problema. Drakulić je Penavu pitao i može li mu reći točnu brojku koliko Grad Vukovar ima završenih infrastrukturnih i gospodarskih projekta koji su spremni za apliciranje na što je Penava odgovorio kako će nadležni resori proslijediti točan broj infrastrukturnih i gospodarskih projekata.

Zamjenika Gradskog vijeća Grada Vukovara Pilipa Karaulu zanimalo je pitanje odvoza glomaznog otpada od strane gradske tvrtke Komunalac. Po njegovom mišljenju, u Komunalcu su odvoz glomaznog otpada organizirali prerijetko, u travnju, srpnju i listopadu, a i procedura oko najave odvoza glomaznog otpada koju građani moraju uputiti prema Komunalcu je vrlo složena. Direktor Komunalca Igor Štrangarević je odgovorio kako je odvoz glomaznog otpada organiziran sezonski - krajem proljeća, ljeta i jeseni, odnosno onda kada bi građani mogli imati najviše glomaznog otpada zbog potencijalnih "velikih spremanja" u kojima se, primjerice, rješavaju starog namještaja. - Češći odvoz bi iziskivao dodatne troškove, a trenutni način na koji građani prijavljuju odvoz glomaznog otpada se pokazao kao najbolji s obzirom da na ovaj način nema lažnih dojava oko odvoza glomaznog otpada - odgovorio je Štrangarević.

Predsjednika Gradskog vijeća Igora Gavrića zanimalo je kvalitetnije rješavanje rasvjete kod Spomen obilježja u Ulici Vijeća Europe. Kaže, da je spomenik u mraku pa ga zanima može li Grad osigurati bolju rasvjetu reflektorima. Gradonačelnik Penava je rekao kao će riješiti spomenuti problem.

Uslijedilo je 10 točaka dnevnog reda: donošenje Odluke o usvajanju Programa financiranja javnih potreba iz područja kulture u Gradu Vukovaru za 2016. po drugom javnom pozivu, donošenje Odluke o usvajanju financijskog izvještaja za 2015. Dječjeg vrtića Vukovar 1, donošenje Odluke o usvajanju financijskog izvještaja za 2015. Dječjeg vrtića Vukovar 2, donošenje Odluke o korištenju usluga i poslovnih prostora Poduzetničkog inkubatora Vukovar, donošenje Odluke o sklapanju ugovora o korištenju i upravljanju Poduzetničkim inkubatorom Vukovar, donošenje Odluke o davanju suglasnosti na program rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova Grada Vukovara za 2016. i 2017. godinu, donošenje Analize stanja sustava civilne zaštite na području Grada Vukovara u 2015., donošenje Smjernica za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite na području Grada Vukovara za razdoblje od 2016. do 2019., donošenje Plana razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Vukovara za 2016. te prijedlozi i informacije.

Vijećnici su većinom glasova dodijelili novčana sredstava trima udrugama iz područja kulture, jednoglasno prihvatili financijsko izvješće Dječjega vrtića Vukovar 1 dok isto izvješće Dječjega vrtića Vukovar 2 nije prihvaćeno. Za izvješće je glasovalo 8 vijećnika SDSS-a, SDP-a i HNS-a, protiv je bilo dvoje vijećnika HKS-a i vijećnik SNS dok su vijećnici HDZ-a, HDSSB-a i BM-a Stranke rada i solidarnosti bili suzdržani. U nastavku sjednice vijećnici su usvojili odluke kojima se omogućava korištenje usluga i prostora Poduzetničkoga inkubatora, dali suglasnost na program rada Povjerenstva za ravnopravnost spolova te usvojili više odluka vezanih za sustav Civilne zaštite.