Savjet za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara održao je konferenciju za medije na kojoj je iznio stavove i reakcije vezano na potvrđene kazne za zločine počinjene na Ovčari.

"Sramotno je da za zločine – mučenja i ubojstva – 260 ljudi osuđeno samo osmero počinitelja od kojih niti jedan nije nalogodavac, odnosno, niti jedan od osuđenika nije pripadnik zapovjedništva JNA, KOS-a ili drugih službi odgovornih za agresiju na Vukovar i zločine počinjene na području Vukovara nakon pada obrane grada.
Takva presuda, koja se ne odnosi na nalogodavce, skida odgovornost s Republike Srbije i JNA te zločin na Ovčari postaje slučajno zlodjelo paravojnih i razbojničkih skupina što ne možemo prihvatiti kao istinu
No, ono što je još sramotnije svakako je činjenica kako hrvatsko pravosuđe, na čelu s Ministarstvom pravosuđa i Državnim odvjetništvom, nije imalo ni prijedlog ili mišljenje o visini kazne ni uopće o cjelokupnom slučaju.
Umjesto toga, 26 godina poslije, još uvijek provode ispitivanja svjedoka. Pitanje je kakva se to ispitivanja mogu provoditi 26 godina nakon rata te zašto nisu provedena u neposrednim godinama nakon počinjenih zločina.
Također, pitanje je zašto još uvijek ne postoji potpuni popis žrtava agresije na Vukovar i poginulih branitelja te što se radi po pitanju pronalaska nestalih osoba.
Ne čudi nas toliko ni visina kazne ni broj osuđenih jer je osudu donio sud države koja je počinila agresiju na našu državu i grad, nego nas više čudi činjenica kako je naše pravosuđe nesposobno suditi ratnim zločincima koji su počinili monstruozna zlodjela na našem tlu. Jednako tako potpuno smo nesposobni voditi procese naših državljana, sudionicika Domovinskog rata, pa je tu ulogu morao preuzeti međunarodni sud ili pak država koja je izvršila agresiju. Ovakav je pristup ponižavajući za sve hrvatske branitelje i sve hrvatske domoljube te jedino što se iz toga može iščitati je kako hrvatsko pravosuđe namjerno zataškava i opstruira rješavanje otvorenih pitanja Domovinskog rata.
U ime hrvatskih branitelja Vukovara izražavamo zgražanje i nad izrečenom presudom i nad pasivnošću hrvatskog državnog pravosuđa koje ovakvim pristupom samo pravi još veći jaz između vukovarskog stanovništva te odbijanjem rješavanja pitanja ubijenih, nestalih i stradalih ugrožava suživot. Spremni smo pružiti ruku prijateljstva i pomirbe, no budućnost se ne može graditi bez temelja, a jedini je mogući temelj dijaloga i suradnje istina.
Ovčara je najbezobzirniji primjer zločina moderne hrvatske povijesti jer je riječ o mučenju i ubojstvu 260 ranjenika izvedenih iz vukovarske ratne bolnice, no ovakva presuda i pasivnost hrvatskog pravosuđa sramotni su predznak kakvu pravdu mogu očekivati Škabrnja, Voćin i brojna druga mjesta diljem Hrvatske u koje je zagazila velikosrpska čizma," rekao je predsjednik Savjeta za branitelje Tomislav Josić.