×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2014/11/20/02
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2014/11/20/02

{gallery}2014/11/20/02{/gallery} Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora- Ogranak Vukovar – organiziralo je 20. studenoga program kojim je obilježena 23. godišnjica stravičnih zločina u srpskom koncentracijskom logoru „Velepromet". Na tom su mjestu pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi sredinom rujna 1991. osnovale prihvatni centar u koji su dovođeni, zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili.
U spomen na ubijene žrtve podno spomen ploče vijenac su položili bivši zatočenici, supružnici Mato i Kata Gombović koji još uvijektragaju za sinom Mirkom. Misu zadušnicu za žrtve srpskih koncentracijskih logora u dvorištu „Veleprometa" predvodio je vlč. Mato Martinković, župnik Župe kraljice mučenika u Vukovaru,a propovijedao vlč. Ante Mihaljević, vojni kapelan. Na obilježavanju su nazočili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.
Predsjednik HDLSKL-a –Ogranak Vukovar - Zdravko Komšić kaže da je kroz prihvatni centar Velepromet, osnovan u rujnu 1991. i zatvoren u ožujku 1992. godine, prošlo oko 10.000 zarobljenih vukovarskih branitelja i civila od kojih je oko 700 ubijeno, a mnogi se još vode kao nestali.
-Za ovaj zločin na „Veleprometu" još nitko nije odgovarao. Vukovar je krvava mrlja međunarodnog suda u Haagu i Carle del Ponte, koji tako žele izjednačiti krivnju za rat između Hrvatske i Srbije. Ali, ako optužnice nije podigao sud u Haagu, što radi i čeka tužiteljstvo Republike Hrvatske, pogotovo u svijetlu najnovijeg puštanja zločinca Vojislava Šešelja na slobodu bez presude. Znači li to da on može slobodno doći u Hrvatsku, na mjesto svojih zločina, te se vratiti nesmetano u Srbiju? Tražim u ime svih nas da se u Hrvatskoj počne suditi za ratne zločine počinjene 1991. u Vukovaru i u odsutnosti. Također, zahtijevamo od Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora da ne dozvoli otvaranje pregovora za pristup Srbije u EU bez konačnog rješenja vukovarskih rana, pronalaska posmrtnih ostataka ubijenih i nestalih, procesuiranja zločina u Vukovaru i obeštećenja svih stradalnika i logoraša putem ratne štete – naglasio je Zdravko Komšić u svom obraćanju.
U organizaciji HDLSKL u jednom od limenih hangara postavljena je i izložba fotografija "Vukovar 1991.-2013. – SLIKOM NA SLIKU".