{gallery}2014/11/20/02{/gallery} Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora- Ogranak Vukovar – organiziralo je 20. studenoga program kojim je obilježena 23. godišnjica stravičnih zločina u srpskom koncentracijskom logoru „Velepromet". Na tom su mjestu pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi sredinom rujna 1991. osnovale prihvatni centar u koji su dovođeni, zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili.
U spomen na ubijene žrtve podno spomen ploče vijenac su položili bivši zatočenici, supružnici Mato i Kata Gombović koji još uvijektragaju za sinom Mirkom. Misu zadušnicu za žrtve srpskih koncentracijskih logora u dvorištu „Veleprometa" predvodio je vlč. Mato Martinković, župnik Župe kraljice mučenika u Vukovaru,a propovijedao vlč. Ante Mihaljević, vojni kapelan. Na obilježavanju su nazočili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić.
Predsjednik HDLSKL-a –Ogranak Vukovar - Zdravko Komšić kaže da je kroz prihvatni centar Velepromet, osnovan u rujnu 1991. i zatvoren u ožujku 1992. godine, prošlo oko 10.000 zarobljenih vukovarskih branitelja i civila od kojih je oko 700 ubijeno, a mnogi se još vode kao nestali.
-Za ovaj zločin na „Veleprometu" još nitko nije odgovarao. Vukovar je krvava mrlja međunarodnog suda u Haagu i Carle del Ponte, koji tako žele izjednačiti krivnju za rat između Hrvatske i Srbije. Ali, ako optužnice nije podigao sud u Haagu, što radi i čeka tužiteljstvo Republike Hrvatske, pogotovo u svijetlu najnovijeg puštanja zločinca Vojislava Šešelja na slobodu bez presude. Znači li to da on može slobodno doći u Hrvatsku, na mjesto svojih zločina, te se vratiti nesmetano u Srbiju? Tražim u ime svih nas da se u Hrvatskoj počne suditi za ratne zločine počinjene 1991. u Vukovaru i u odsutnosti. Također, zahtijevamo od Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora da ne dozvoli otvaranje pregovora za pristup Srbije u EU bez konačnog rješenja vukovarskih rana, pronalaska posmrtnih ostataka ubijenih i nestalih, procesuiranja zločina u Vukovaru i obeštećenja svih stradalnika i logoraša putem ratne štete – naglasio je Zdravko Komšić u svom obraćanju.
U organizaciji HDLSKL u jednom od limenih hangara postavljena je i izložba fotografija "Vukovar 1991.-2013. – SLIKOM NA SLIKU".