{gallery}2014/11/19/04{/gallery} Obilježavanje 23. obljetnice stradanja hrvatskih branitelja i civila u vukovarsko gradskoj četvrti Borovo naselja održano je 19. studenoga u organizaciji Grada Vukovara i Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke" pod nazivom "Žrtva Borova naselja za domovinu". Na dan okupacije Borova naselja 19. studenoga 1991. ondje su ubijene 54 žrtve, njih još 80 nakon okupacije dok je u cijeloj četvrti u skoro tri mjeseca opsade grada poginulo 176 civila i branitelja. Od 800 ranjenika iz Borovo commerce njih 115 odvedeno je u nepoznato. Sudbina 48 hrvatskih branitelja i civila iz Borovo commerce još nije poznata dok se još 63 stanovnika Borova naselja vode kao nestali.
Na mjestu nekadašnjeg zdanja Borovo commerca prigodnim riječima obratila se Manda Patko, predsjednica „Vukovarskih majki". U programu su prigodnim recitalom sudjelovali učenici vukovarske osnovne škole Siniše Glavaševića . Molitvu je predvodio fra Vjenceslav Janjić, župnik župe sv. Josipa Radnika.
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast žrtvama odala su izaslanstva: Udruga roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke", Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Županija vukovarsko-srijemska, Grad Vukovar (izaslanstvo su činili gradonačelnik Ivan Penava, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček, zamjenica gradonačelnika Marija Budimir i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Pilip Karaula)zajedno sa braniteljskim udrugama grada Vukovara, PU vukovarsko-srijemska, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO Općine Lukavac (BiH), Borovo d.d. i članice udruge Žene u crnom iz Beograda.
Nakon komemorativnog programa pripadnici HV-a su kao stjegonoše poveli sudionike obilježavanja u koloni sjećanja ulicama Borova naselja do crkve Gospe Fatimske u kojoj je svetu misu propovijedao mons. Tomo Vukšić, vojni ordinarij u BiH.
Program je nastavljen na obali Dunava u Borovu (selu) uz sudjelovanje brojnih građanki i građana. Djeca poginulih hrvatskih branitelja, Bojan Podrugović iz Vukovara i Zrinka Buljan iz Sinja, položili su vijenac na površinu Dunava, a prigodnu molitvu predvodio je kapelan u župi Sv. Josipa Radnika Marino Kuzminski. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja masovne grobnice na farmi Lovas, između Borova i Dalja, odana je počast za 24 branitelja i civila pronađenih u masovnoj grobnici na tom mjestu. Vijence su položili predstavnici Udruge „Vukovarske majke", zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček i predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić zajedno sa predstavnicima braniteljskih udruga grada Vukovara.