{gallery}2016/09/09/02{/gallery} Održana je 27. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara koja je započela aktualnim satom gradonačelnika, a pitanja je gradonačelniku postavilo 9 vijećnika.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Igor Gavrić (HDZ) rekao je kako građane zanima hoće li se u dogledno vrijeme postaviti nadstrešnice na autobusnim stajalištima u Ulici SR Njemačke i Priljevo.
Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović rekao je kako u gradu Vukovaru na 10 lokacija nedostaju autobusne nadstrešnice, a što se tiče konkretno Ulice Priljevo, koja je državna cesta te uskoro kreće u sanaciju, nada se da će biti zahvaćena i autobusna stajališta u istoj. Kada su u pitanju autobusna stajališta u Ulici SR Njemačke, postoje problem s nedostatkom mjesta za postavljanje nadstrešnica jer bi se njima blokirala pješačka staza, pa će se pokušati iznaći neko drugo rješenje. Pročelnik je zaključio kako sva druga autobusna stajališta kojim prometuju redovne autobusne linije imaju potrebnu nadstrešnicu.

Vijećnika Krešimira Raguža (HDZ) zanimalo je hoće li se dva dječja igrališta u naselju Mitnica, u blizini ulica Tina Ujevića i Miroslava Krleže te onog na križanju ulica Sinjske Alke i Bartola Kašića održavati u angažmanu Grada Vukovara, s obzirom da je jedno od njih donacijsko, a mnoga igrala su oštećena te iz njih vire čavli, što je vrlo opasno za djecu. Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako Grad Vukovar održava takva igrališta te zahvalio na ovom izvješću i zamolio ostale građane da informacije o oštećenjima dostavljaju Gradu Vukovaru, pogotovo kada je riječ o opasnostima na igralištima. Pročelnik Martinović rekao je kako trenutno u Vukovaru postoje 54 dječja igrališta u koje se, na žalost, prijašnjih godina nije ulagalo. Prošle godine je krenula sanacija igrališta te je izgrađeno 6 novih dječjih igrališta, a također 6 ih je sanirano. U tekućoj godini izgrađeno je 4 nova igrališta, a do kraja godine će ih biti još 5, tako da se sukladno sredstvima igrališta obnavljaju.

Vijećnik Alen Jakumetović (HDZ) pitao je gradonačelnika koja je dinamika izvođenja radova na rijeci Vuki, što se od radova očekuje i koji je konačni cilj samih radova. Gradonačelnik je rekao kako je riječ o uređenju obaloutvrde rijeke Vuke, obimom vrlo velikog projekta koji se sastoji od 6 faza, a trenutno se izvode 2 faze. Jedna je postavljanje gumene pregrade neposredno u blizini ušća rijeke Vuke u Dunav koja će regulirati vodostaj Vuke čime će se dobiti njezin konstantni vodostaj, a druga faza podrazumijeva uređenje obaloutvrde rijeke Vuke od ušća do 400 RKM u dubinu. Projekt osim toga predviđa da će utjecaj postavljene membrane osjetit će se i do 70-80km uzvodno, smanjit će se neugodni mirisi koji se pojavljuju u vrijeme kada Vuka ima niski vodostaj, a i sama vizura grada biti će ljepša.

Vijećnica Slavica Jelinić (HDSSB) upitala je gradonačelnika hoće li, uđe li u Hrvatski sabor, pošto je kandidat na izbornoj listi HDZ-a u V. izbornoj jedinici, nastaviti obnašati dužnost gradonačelnika i zastupnika u Hrvatskom saboru ili će funkciju zastupnika prepustiti nekom drugom.
Gradonačelnik je odgovorio kako će funkciju zastupnika u Hrvatskom saboru prepustiti nekom drugom.

Vijećnika Dejana Drakulića (SDSS) zanimalo je je li Grad Vukovar u Ulici Siniše Glavaševića uveo zabranu parkiranja i prometovanja jer su ljudi koji tamo žive suočeni s vrlo uskom cestom, a nedavno je parkirano vozilo na privatnom zemljištu zaradilo kaznu od 500,00kn te je upitao može li se što promijeniti po tom pitanju, odnosno da se dopusti da se kao i prije, stanari mogu parkirati uz svoju ogradu.
Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović rekao je kako nitko iz Grada Vukovara nije slao komunalne redare da na tom području kažnjavaju, niti da Grad ima takve ovlasti pošto još uvijek nije ustrojeno prometno redarstvo, no odjel će provjeriti o čemu se točno radi. Pročelnik je dodao kako policija ima pravo kažnjavati spomenuta vozila jer se ne smije zakrčiti promet na cesti.

Vijećnik Nebojša Vidović (SDSS) uputio je pitanje gradonačelniku koje se odnosi na slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila, o kojem se pisalo i u medijima, a kojim je zaražen i jedan Vukovarac te ga stoga zanima što se poduzima po tom pitanju.
Gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je Grad Vukovar pred sezonu komaraca poslao zamolbu Vladi RH da Vukovaru izađu u susret, pošto se svake godine bori protiv komaraca, no stigao je negativan odgovor. Sada kada se pojavio virus Zapadnog Nila u Vukovaru upućen je još jedan dopis Vladi sa zamolbom da se odobre dodatna sredstva za tretiranje komaraca. Grad Vukovar je do sada utrošio gotovo sva sredstva za tretiranje komaraca, no ukoliko država ocjeni da je navedeni virus prijetnja nada se da će odobriti dodatna sredstva kojim će se iznova detaljno tretirati područje grada Vukovara i okolice.

Vijećnicu Mirjanu Oreščanin (SDSS) zanimalo je može li se u blizini Ulice Kralja Zvonimira u Borovu Naselju, koja je slijepa napraviti igralište za mali nogomet s tvrdom podlogom, pošto se djeca loptom igraju na cesti, a obližnje igralište nije pokošeno.
Gradonačelnik Penava se složio s tim da djeca tamo nemaju adekvatan prostor za igru s loptom te je rekao kako bi se sljedeće godine moglo ići u realizaciju traženog igrališta.

Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) pitao je gradonačelnika kome se obratiti kako bi se uništila legla osa i stršljena na koje se žale mnogi građani.
Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović rekla je kako već postoji nekoliko primjedbi na istu temu te je problem stršljena u jednoj ulici već rješavan iako odjel nije zadužen za takve situacije. Pročelnica je uputila vijećnika Kolara da se na odjel dostavi dopis s konkretnom problematikom, a Grad Vukovar će izaći u susret građanima i problem riješiti ukoliko je u mogućnosti.

Vijećnik Nebojša Bajić (SNS) pitao je hoće li se sanirati staza u Bogdanovačkoj ulici koja dijelom vodi prema centru grada jer je gornji sloj staze uništen.
Pročelnik U pravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović je rekao kako se u Bogdanovačkoj ulici radi na Projektu Vukovar, a po završetku istog će se sanirati cesta, a time i pješačka staza na spomenutom području.

Uslijedilo je 14 točaka dnevnog reda. Jednoglasno je donesena Odluka o usvajanju Financijskog plana za 2017.godinu Dječjeg vrtića Vukovar 1, Odluka o usvajanju Financijskog plana za 2017. godinu Dječjeg vrtića Vukovar 2, Odluka o usvajanju Plana i programa rada i Financijskog plana za 2017. godinu Gradske knjižnice Vukovar, Odluka o usvajanju Plana i programa rada i Financijskog plana za 2017. godinu Gradskog muzeja Vukovar, Odluka o usvajanju plana i programa rada i Financijskog plana za 2017. godinu Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar, Odluka o usvajanju plana i programa rada i Financijskog plana za 2017. godinu Javne vatrogasne postrojbe Vukovar, usvojen je program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2017. godinu, održavanja komunalne infrastrukture za 2017. godinu, program utroška sredstava naknade za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada u prostoru za 2017. godinu, program utroška sredstava ostvarenih od prodaje, zakupa i dugogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske u 2017. godini te program utroška sredstava šumskog doprinosa u 2017. godini, a donesena je i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu.

Na 27. sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara donesen je proračun Grada Vukovara za 2017. godinu te je s 11 glasova za i 5 suzdržanih donesena Odluka o izvršenju Proračuna Grada Vukovara za 2017. godinu.