Danas je Vukovarom prošla najmasovnija Kolona sjećanja.

Vukovarom je od Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” Vukovar do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata u sjećanje na vukovarsku tragediju, prema procjenama, hodalo 150 000 ljudi iz cijele Hrvatske i svijeta predvođeno hrvatskim braniteljima Vukovara s članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja na čelu s pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga koji su branili Vukovar.

Program „Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu“ u dvorištu NMB “Dr. Juraj Njavro” Vukovar izveli su glumac Darko Milas, Klapa “Sveti Juraj” HRM i Najbolji hrvatski tamburaši.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast polaganjem vijenaca.

Vijence su položili posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković s ratnim zapovjednicima i članovima obitelji poginulih, ubijenih, nestalih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja, Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović s izaslanstvom, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvom, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković s izaslanstvom, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine NJ.E. Denis Bećirović s izaslanstvom, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić s izaslanstvom te gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava s izaslanstvom.

Molitvu je predvodio mons. Đuro Hranić, đakovačko osječki nadbiskup i metropolit, a uslijedilo je služenje svete mise za sve žrtve u Domovinskom ratu koju je predvodio mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj.

"Nakon trideset i dvije godine, prije svega s ponosom prema hrvatskim braniteljima Vukovara, ali i s tugom zbog stradalih branitelja i civila, ulazimo u ovaj dan. Možemo danas govoriti o pobjedi Vukovara, unatoč padu grada, jer se stvorila naša Hrvatska. U čast onima kojih nema, ali i koji su tu s nama, koračat ćemo dostojanstveno kolonom.", bila je jedna od poruka gradonačelnika Penave uoči današnje Kolone sjećanja.

Hvala svima koji su danas došli u Vukovar!

Hvala na svakom koraku, upaljenoj svijeći i upućenoj molitvi za žrtve Vukovara.

Hvala vam na dostojanstvenoj, ponosnoj, veličanstvenoj i najmasovnijoj Koloni sjećanja!

VUKOVAR – MOJ IZBOR I U DOBRU I U ZLU!