U Borovu Naselju je obilježena 28. godišnjica stradanja te vukovarske gradske četvrti tijekom velikosrpske agresije na Vukovar u Domovinskom ratu 1991. godine.

Na današnji dan prije 28 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi topničkim napadom pokušali su srušiti zgradu Borovo Commerca koja je tada bila sklonište i ratna bolnica. Zgrada se zapalila dok je u njoj bilo 800 ranjenika i civila te oko 200 teško ranjenih osoba. Pri tome je poginula 51 osoba dok ih je 115 odvedeno u srpske koncentracijske logore. U obrani Borova Naselja poginulo je i ubijeno oko 500 osoba, a ukupno ga je branilo 1189 branitelja.


Obilježavanje je započelo komemorativnim programom u kojem se prigodnim riječima okupljenima obratila Manda Patko, predsjednica Udruge Vukovarske majke rekavši kako zločin koji je počinjen nad Vukovarom još uvijek traje, jer šutnja je zločin. „Apeliramo na savjest onih koji znaju gdje su grobišta naših najmilijih. Tražimo jači pritisak prema Srbiji koja u ladicama skriva istinu, tražimo progon počinitelja. A mi, mi nastavljamo čuvati vrijednosti Domovinskog rata, tražiti naše najmilije i jačati zajedništvo hrvatskoga naroda jer jedino u zajedništvu se i njihov glas čuje“ kazala je Manda Patko.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ovom prilikom naglasio je kako se danas, iz Borova naselja, šalje jednako jaka poruka zajedništva, ali i poruka o usmjerenju kojim se treba ići, a to je rješavanje pitanja nestalih.

Na ruševinama Borovo Commerca izaslanstva Vukovarskih majki, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja predvođeno ministrom Tomom Medvedom, delegacija Vukovarsko – srijemske županije, delegacija Grada Vukovara te brojne druge delegacije polože su vijenac i zapalile svijeće.   

Nakon molitve, uslijedila je Kolona sjećanja ulicama Blage Zadre, Trpinjskom cestom sve do crkve Gospe Fatimske gdje je služena sveta misa za žrtve Borova naselja za Domovinu.

Obilježavanje se nastavilo na obali Dunava u Borovu selu gdje je odana počast stradalim hrvatskim braniteljima i civilima koji su 1991. godine ubijeni u tom mjestu koje nastanjuje većinsko srpsko stanovništvo. Paljenjem svijeća na obali Dunava, polaganjem vijenca i ruža u Dunav prisjećamo se žrtava ovog strašnog pokolja. Slomom obrane vukovarske gradske četvrti Borovo naselje oko sedamdeset branitelja i civila ubijeno je i bačeno u Dunav.

Bacanjem vijenca u rijeku, obilježeno je stradanje branitelja i civila, kojima se ni danas ne zna posljednje počivalište. U ime Udruge djece poginulih, ubijenih, nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja u Dunav su vijenac položili Kristina Podrugović i Dario Svitlanović.

Jednako tako, na mjestu masovne grobnice na farmi „Lovas“ iz koje je 2001. godine ekshumirano 24 posmrtna ostatka hrvatskih branitelja i civila odana je počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, a odana je počast i svim nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika nestalim osobama u Borovu naselju.