U Borovu Naselju je obilježena 26. godišnjica stradanja te vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu.

Na današnji dan prije 26 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi topničkim napadom pokušali su srušiti zgradu Borovo Commerca koja je tada bila sklonište i ratna bolnica. Zgrada se zapalila dok je u njoj bilo 800 ranjenika i civila te oko 200 teško ranjenih. Pri tome je poginula 51 osoba dok ih je 115 odvedeno u srpske koncentracijske logore. U obrani Borova Naselja poginulo je i ubijeno oko 500 osoba, a ukupno ga je branilo 1.189 branitelja.

Obilježavanje je započelo komemorativnim programom u kojem se prigodnim riječima okupljenima obratila Manda Patko, predsjednica Udruge Vukovarske majke rekavši kako je Borovo Commerce za mnoge branitelje i civile 1991. značio život, a onda je, na današnji dan, mnogima on bio prijeki sud koji ih je osudio na smrt, a sudili su im krvnici, provoditelji velikosrpske ideje koja još uvijek živi u ponekim usijanim glavama.


Na ruševinama Borovo Commerca izaslanstva Vukovarskih majki, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, 204. vukovarske brigade, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Borova d.d., Općine Lukavac u BiH te tamošnjih hrvatskih i bošnjačkih udruga, ali i predstavnice Žena u crnom iz Beograda te žena iz Srebrenice i Zvornika položila su vijence i upalili svijeće.


Prigodni program izveli su učenici osnovnih škola Blage Zadre i Siniše Glavaševića. Molitvu za poginule i nestale predvodio je župnik župe sv. Josipa Radnika iz Borova naselje fra Slavko Milić.

„19. studeni je nastavak najtužnije priče kada je nakon slavnih dana, pobjede i hrabrosti, velikosrpski agresor, svjestan da mu je slomljena kralježnica i da je gotov san o velikoj Srbiji, počinje iživljavanje na iznemoglim braniteljima grada Vukovara i izmorenim civilima. Tu smo se okupili da bi podigli svijest o veličini djela koje su hrvatski branitelj grada Vukovara tih dana napravili. Svojim otporom, borbom i hrabrošću omogućili su nam ostvarenje višestoljetnog sna i stvaranje neovisne i slobodne Hrvatske. Danas vrlo često, na žalost, zaboravimo i podcijenimo da živimo u slobodnoj i neovisnoj hrvatskoj državi čiji izgled i blagostanje ovisi isključivo o nama i nikome drugome," poručio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.


U Gospe Fatimske svetu misu zadušnicu predvodio je fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke misije sv. Ćirila i Metoda.