{gallery}2016/11/19/09{/gallery} U Gradskoj knjižnici Vukovar u subotu, 19. listopada 2016. godine održani su 12. novinarsko-književnički susreti Grad - to ste Vi.

Susret je utemeljen 2005. godine kao manifestacija koja će na najprimjereniji način sačuvati uspomenu na novinara, ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića, na sve žrtve Ovčare koja se dogodila 20. studenog 1991. godine.

U sklopu ovogodišnjeg programa 25. obljetnice organizirali smo Okrugli stol Izazovi suvremenoga novinarstva u aktualnom društveno-političkom okruženju i u službi običnog čovjeka.

Sve prisutne pozdravio je gradonačelnik grada Vukovara gospodin Ivan Penava.

Eminentna imena hrvatskog novinarstva: Ivana Petrović, Hloverka Novak-Sržić i Andrija Jarak raspravljali su o ključnim pitanjima novinarstva: slobodi, neovisnosti i objektivnosti novinarstva u društveno-političkim pitanjima. Zaključak je kako objektivnost i sloboda može realizirati jedino istraživačkim novinarstvom, istinom i znanjem.
Istaknuli su važnost Siniše Glavaševića kao utemeljitelja hrvatskog ratnog izvjestiteljstva.
Književnik i hrvatski branitelj Zoran Žmirić predstavio je svoju knjigu, antiratni roman Blockbuster uz moderatora, novinara Davora Mandića.
Gradska knjižnica Vukovar tom je prilikom postavila izložbu sastavljenu u četiri dijela: originalni primjerci faksmila Siniše Glavaševića poslani 1991. godine uredniku HRT-a Mladenu Kušecu, knjige iz fonda Zavičajne zbirke o Domovinskom ratu Gradske knjižnice Vukovar, službeni plakat Susreta, te razne predmete i fotografije koji dokumentiraju razdoblje okupacije grada Vukovara.

Programu se odazvalo više od stotinjak građana, hrvatskih branitelja, kulturnih djelatnika, predstavnika raznih udruga, ravnatelja škola u gradu Vukovaru i drugi.

Ovom prilikom želimo se zahvaliti gradonačelniku Grada Vukovara gospodinu Ivanu Penavi na podršci u organizaciji događaja, pročelnici za kulturu i turizam Grada Vukovara Marini Sekulić, ravnateljima knjižnica diljem naše županije, koji su nazočili događaju, te našem suorganizatoru Hrvatskom radiju Vukovaru ravnateljici Mirjani Đermadi i kolegama novinarima.

Utemeljitelji susreta Grad – to ste Vi su: Hrvatsko novinarsko društvo, Društvo hrvatskih književnika, Hrvatski radio Vukovar i Gradska knjižnica Vukovar.