{gallery}2016/11/17/10{/gallery} Na znanstveno-stručnom simpoziju „Ratna bolnica Vukovar 1991. godine – dr. Juraj Njavro" dodijeljene su Medalje časti - priznanje za 43 djelatnika koji su dočekali 18. studenog u prostorijama Opće bolnice Vukovar pomažući ranjenicima.

Priznanja je liječnicima uručio predsjednik hrvatske liječničke komore Trpimir Goluža. „Dobitnici ove medalje su ljudi koji su tada ugrozili vlastito zdravlje, život i sigurnost pomažući ljudima koji su bili ranjeni u bolnici, trudnicama i djeci. Nisu se pitali koje su nacionalnosti i vjere i time su pokazali izuzetnu humanost i privrženost struci", napomenuo je Goluža.

Znanstveno-stručni simpozij "Ratna bolnica Vukovar 1991. godine - dr. Juraj Njavro", po 12. put se održao u Pastoralnom centru "Sv. Bono" te okupio ugledne medicinske znanstvenike i liječnike, sudionike Domovinskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Cilj ovog skupa je temeljem činjenica i znanosti pokazati značenje bolnice u Domovinskom ratu posebice za grad Vukovar te razmjena iskustava vezanih uz ratnu medicinu.

„Niti jedan Hrvat ne smije zaboraviti Vukovar, njegovu žrtvu i heroje koji su stvarali Republiku Hrvatsku kao ni ono što je dala Vukovarska bolnica, odnosno njezini djelatnici radom u nemogućim uvjetima", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ratna i sadašnja vd ravnateljica Opće županijske bolnice Vukovar dr. Vesna Bosanac prisjetila se stradanja bolnice 1991. godine. „Obilježavamo 25. obljetnicu tragedije i muke koju smo proživjeli. Puno je godina prošlo, ali sjećanja su i dalje svježa i duboka", rekla je Bosanac dodajući kako, one na kojima svijet ostaje, treba učiti istim vrednotama kakve su njegovali i djelatnici bolnice u ondašnje vrijeme, a to je činiti jedni drugima dobro.

Po podacima vukovarske bolnice, kroz tu je zdravstvenu ustanovu tijekom agresije na Vukovar prošlo 3470 ranjenika nad kojima je obavljeno više od 2500 operacija.