Kata Šoljić simbol je patnje i junaštva u Domovinskom ratu, hrabra majka četvorice sinova koje je snašla gorka subina rata i koji su svoje živote položili za slobodu Hrvatske i obranu Vukovara.

Danas, u organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade i Udruge branitelja „Oluja“ Podstrana uz podršku ostalih partnera kao i Grada Vukovara svečano je otkriven spomenik kao iskaz poštovanja i suosjećanja s istinskom žrtvom obitelji Šoljić.

Otkrivanju spomenika nazočili su brojni uzvanici te visoki državni dužnosnici, među kojima i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Ispred Grada Vukovara svečanosti su nazočili gradonačelnik Ivan Penava te predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić.

U svom obraćanju nazočnima Tomislav Josić istaknuo je kako je važno isticati hrvatsko zajedništvo. "Ako mi to sada ne budemo činili, nema tko. Naša je dužnost govoriti u ime onih kojih više nema i koji su dali svoje živote za našu slobodu. Moramo učiniti našu državu po mjeri nas koji smo preživjeli teške godine stvaranja naše domovine, ali i po mjeri onih kojih više nema.", zaključio je Josić.

„Neka nam on bude podsjetnik na žrtvu koju su podnijele, ali i koju još žive brojne hrvatske majke.“, poruka je gradonačelnika Ivana Penave.