U okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991-2020., a u spomen na žrtve iz Domovinskoga rata, među kojima je i 55 pripadnika vukovarskih Mađara, kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata, vijence su položili i svijeće zapalili izaslanica Veleposlanstva Mađarske u Republici Hrvatskoj Zsofia Gyongyos, konzul Bela Gardos iz Generalnoga konzulata Mađarske u RH u Osijeku, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine i predsjednik Demokratske zajednice Mađara Robert Jankovics, predstavnici vijeća mađarske nacionalne manjine Stari Jankovci, Tordinci i Tompojevci kao i mađarskog kulturno-umjetničkog društva Vinkovci, izaslanstva vijeća mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara te Udruge Mađara Grada Vukovara.
Ispred Grada Vukovara počast je odao predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Tomislav Josić.
Predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije i predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara Rozalija Jakumetović rekla je kako se na ovaj način prisjećaju poginulih, ubijenih i nestalih pripadnika mađarske manjine u Domovinskome ratu.
“Brojni pripadnici nacionalnih manjina branili su Vukovar i cijelu Hrvatsku. Oni koji ovdje žive, vole svoju državu bez obzira koje su nacionalnosti, vjere ili boje kože,” rekla je Jakumetović ističući kako se ne smije zaboraviti što se dogodilo 1991.godine.
Saborski zastupnik Robert Janković podsjetio je kako je prema popisu stanovništva u Vukovaru 1991. godine živjelo preko 800 Mađara. Istaknuo je kako je mađarska zajednica imala 55 poginulih i tko zna koliko ranjenih pripadnika.
“Mađarska je zajednica podnijela žrtvu za zemlju u kojoj žive i na koju su ponosni,” rekao je Janković.
Nakon polaganja vijenaca, počast žrtvama odana je i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, gdje su ubijeni i pripadnici mađarske zajednice.