Aktualnim satom gradonačelnika započela je 15. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara, a svoja pitanja gradonačelniku Ivanu Penavi uputilo je 14 vijećnika.

Vijećnik Sava Manojlović (DP) upitao je zašto se poništava natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta, a gradonačelnik Penava je pojasnio kako se JLS dodjeljuje poljoprivredno zemljište u vlasništvu RH temeljem zakonskih propisa, koji, po mišljenju stručnih službi, ali i odvjetničkih timova kojima se Grad Vukovar obratio dovode do pravne neizvjesnosti te sadrže niz nelogičnosti. Iz tog razloga ide se u poništavanje natječaja, kako se ne bi doveli u sukob sa zakonom i kako nitko ne bi kazneno odgovarao za donesene odluke. S poljoprivrednicima je održan sastanak na kojem su ih stručne službe upoznale s nastalom situacijom, a Grad Vukovar je dopis uputio i prema DORH-u, koji dalje traži očitovanje resornog ministarstva. Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić dodala je kako je povjerenstvo posumnjalo u nezakonitost uputa resornog ministarstva po pitanju pogodovanja određenim skupinama.

Vijećnica Majda Jakša (HDZ) upitala je u koju namjenu Grad Vukovar raspodjeljuje naknadu koju temeljem Zakona o turističkim pristojbama naplaćuje za pristajanje kruzera u naš grad.. Gradonačelnik Penava rekao je kako je Grad Vukovar nastojao da se navedena naknada uvede, jer je zakonima bila definirana samo naknada za obalna područja, dok su unutarnje vode i gradovi koji imaju riječne luke bili zapostavljeni. Tu smo ostvarili znatne pomake zahvaljujući izvanrednoj inicijativi i kvalitetnoj suradnji, pa sada JLS koje imaju pristaništa za brodove na kružnim putovanjima dobivaju 85% naknade koja će, kako pojašnjava direktorica TZ grada Vukovara Marina Sekulić biti utrošena u obnavljanje infrastrukture u gradu Vukovaru.

Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) upitao je može li Grad išta učiniti po pitanju potpornih zidova na području Ulice Eugena Kvaternika i Duge ulice gdje se dio zemljišta urušio te su građani koji žive u okruženju zabrinuti za svoju sigurnost. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig rekao je kako je Grad svjestan problema koji se pojavljuje, no gradski proračun ne može podnijeti enormne financijske iznose koje takva sanacija iziskuje te je dodao kako se prijavljuje na sve natječaje kako bi iznašao sredstva za rješavanje tog problema.

Vijećnik Nenad Bučko (HNS) također se osvrnuo na prvu točku dnevnoga reda  - donošenje Odluke o poništenju Odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vukovara i Javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vukovara. Rekao je kako je kao oporbeni vijećnik upozoravao kako je najčistije poništiti natječaj. Gradonačelnik Penava rekao je kako su stručne službe Grada Vukovara imale sumnje te da su pratile razvoj situacije i u konačnici donijele odluku.

Vijećnik Srđan Milaković (DSS)  rekao je kako su nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja pripadnici srpske zajednice aktivno participirali na visokim pozicijama u sredinama u kojima žive te je upitao zašto to i danas nije tako. Gradonačelnik Penava je rekao kako je riječ o izuzetno teškoj povijesti, ratnim stradanjima te kako poštuje trud i doprinos svih uključenih u proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kada su obje strane morale zatomiti emocije i iznaći kompromis za daljnji suživot. U kontekstu današnjeg vremena, ukazao je na razvoj poduzetništva u Vukovaru te perjanice koje dominiraju vukovarskim gospodarstvom, a predstavnici su srpske nacionalne manjine te su pokazatelj uspješnosti procesa mirne reintegracije. Gradonačelnik je istaknuo g. Aleksića koji je nedavno u VGZ otvorio pogon, g. Smiljanića i g. Šarca koji uspješno posluju u Vukovaru i s kojima se gradi kvalitetan odnos.

Vijećnik Igor Naletilić (DP) ponovno je upitao kada će parking na staroj tržnici biti pušten u promet. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig rekao je kako su na navedenom mjestu sanirane udarne rupe koje su postojale na tom prostoru, a kako je parking privremeno rješenje. Do kraja sljedećeg tjedna će biti postavljena oprema za naplatu te će parking biti pušten u promet.

Vijećnik Stjepan Mađarac (HDZ) upitao je hoće li biti formirano povjerenstvo za postavljanje  spomenika iz Domovinskog rata ili je ono već određeno te je li navedeno tijelo odlučivalo o postavljanju spomenika prvom oborenom zrakoplovu. Gradonačelnik Penava je pojasnio kako se na navedenom projektu radi već tri godine i to u komunikaciji s majkom Luke Andrijanića, pilota koji je oborio prvi zrakoplov, pripadnicima 3 bojne, g. Anđelićem i g, Arbanasom te s Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata i g. Antom Nazorom, izravnim sudionicima i zapovjednicima te je ideja davno iskomunicirana. Prije 2 godine je pripremljeno i idejno rješenje za navedeni spomenik, a financijski ga podupire Ministarstvo hrvatskih branitelja s iznosom od 300.000 kuna.

Vijećnik Igor Gavrić (HDZ) rekao je kako na vukovarsko odlagalište otpada u Petrovačkoj doli otpad odlaže 33 JLS, a kapacitet odlagališta je pri kraju te je upitao stiže li još uvijek otpad od drugih JLS na Petrovačku dolu. Gradonačelnik Penava rekao je kako postoji problem s kapacitetom koji je pri kraju stoga je tvrtka Komunalac d.o.o. potpisala ugovore s vanjskim korisnicima samo za prvi kvartal ove godine nakon čega će se ponovno procijeniti situacija. Gradonačelnik je napomenuo kako je Grad Vukovar uputio 5 požurnica prema višim tijelima za iznalaženje rješenja, no još uvijek se ništa po tom pitanju nije poduzelo.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Krešimir Raguž (HDZ) upitao je zašto djelatnici tvrtke Komunalac nisu dobili naknadu za topli obrok, kada je to omogućeno ostalim djelatnicima koji su zaposleni u Gradu, gradskim tvrtkama i institucijama.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac rekao je kako za svaku gradsku tvrtku direktor donosi sam odluku o navedenome, a tvrtka Komunalac se odlučila za novu sistematizaciju čime su djelatnicima povećani koeficijenti, koji su doveli do povećanja plaća. Raguž je također upitao zašto nogostupi i prometnice nisu očišćeni u mjeri u kojoj su inače bili. Sušac je odgovorio kako je trenutno čistilica u funkciji zimske službe te je nije jednostavno prenamijeniti, a kako je navedenom problemu doprinio jak vjetar proteklog vikenda, no u narednim danima će se prometnice adekvatno očistiti.

Vijećnik Vedran Vuleta (HS) upitao je do kojeg je stadija došla privatizacija HNK Vukovar 1991. Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić rekao je  kako je u stalnom kontaktu s predstavnicima kluba koji će donijeti odluku o tome. Predsjednik HNK Vukovar 1991 Ivan Štrek rekao je kako je privatizacija u posljednjoj fazi, a Grad Vukovar će se uključiti u kupovinu dionica kluba.

Vuleta je također rekao kako je Grad Vukovar osigurao sredstva za nadogradnju dva objekta DV 1, a uskoro kreće i sličan poziv za osnovne škole te upitao hoće li se Grad i na taj poziv prijaviti. Zamjenik gradonačelnika Sušac je odgovorio kako je shodno pozivu koji predstoji, Grad spreman za izgradnju, proširenje i dogradnju OŠ Mitnica i OŠ Antuna Bauera. Također Grad Vukovar ima spremnu dokumentaciju za energetsku obnovu OŠ Blage Zadre.

Vijećnik Nemanja Savanović (HS) upitao je može li se košarkaško igralište OŠ Blage Zadre sanirati na način da se postavi gumena podloga. Pročelnik Dimić je rekao kako se Grad Vukovar trudi raspodijeliti sredstva po školama kako bi se omogućilo ono što im nedostaje, a aktivno će se uključiti i u ovaj projekt.

Vijećnik Domagoj Bilić (DP) upitao je kada će biti povezan centar grada s Adicom i kako taj projekt napreduje. Gradonačelnik Penava je rekao kako je navedeni projekt započeo davne 2015. godine, i unatoč izvrsnom partneru -  Hrvatskim vodama, zbog niza okolnosti kao što su problemi s vodostajem, problemi s izvođačima radova, ponovljenim natječajima, još uvijek, 7 godina nakon nije završen. „Imamo najagilnijeg i najpouzdanijeg partnera s kojima imamo kvalitetnu suradnju. Zahvaljujući g. Đurokoviću, g Kuncu, g Kovačeviću iz Hrvatskih voda do srpnja će ovaj projekt u svoje dvije faze biti završen te nas raduje kako ćemo imati novu šetnicu uz Vuku od željezničkog mosta, skoro do same Adice“, rekao je gradonačelnik te građanima zahvalio na strpljenju. Penava je dodao kako do kraja 2025. godine treba biti završena i nova faza projekta, od ušća Vuke do stare klaonice čime ćemo dobiti novu obaloutvrdu, 10 novih hektara zemlje ispod Franjevačkog samostana i lukobran dugačak 700m.

Vijećnik Radivoj Đurić (DP) upitao je kakav je proces energetske obnove višestambenih zgrada. Gradonačelnik Penava je pojasnio kako za energetsku obnovu inicijativu mora pokrenuti predstavnik suvlasnika te skupiti određeni broj potpisa te s inicijativom ići prema gradskoj tvrtki Tehnostan ukoliko je ona upravitelj višestambene zgrade. Tehnostan nakon toga preuzima izradu projektne dokumentacije. Predstavnici stanara zgrada čiji su suvlasnici zainteresirani za energetsku obnovu slobodno se mogu obratiti Tehnostanu kako bi saznali više informacija i način na koji se prijavljuje na natječaj. Direktor tvrtke Tehnostan pojasnio je kako je za posljednji ciklus energetske obnove interes iskazalo 9 zgrada koje su imale pripremljenu dokumentaciju, tri zgrade su se prijavile na natječaj, a dvije su prošle na natječaju. Trenutno postoji 15 pripremljenih projekata koji čekaju sljedeće natječaje ukoliko predstavnici suvlasnika budu zainteresirani za prijavu.

Potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara David Vlajčić (DP) rekao je kako je i u 2022. godini zabilježen porast broja zaposlenih te je vidljiva posvećenost Grada razvoju gospodarstva.  Penava je iskazao zadovoljstvo što bilježimo rast na području gospodarstva i zaposlenih u našem gradu, a pročelnica Bilić je dodala kako sa zadnjim podatcima za siječanj 2023., bilježimo 2,2% povećanje zaposlenih u odnosu na siječanj 2022. godine

Uslijedile su točke dnevnoga reda koje su ujedno i usvojene većinom glasova gradskih vijećnika:

  • Donošenje Odluke o poništenju Odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vukovara i Javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vukovara
  • Donošenje Odluke o kriterijima i mjerilima financiranja Javne vatrogasne postrojbe Vukovar u 2023.
  • Donošenje Odluke o izmjenama Odluke o mjerilima za naplatu usluga predškolskih ustanova Grada Vukovara
  • Donošenje Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva Grada Vukovara za 2023.
  • Donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proračunu Grada Vukovara za 2023.
  • Donošenje Odluke o osnivanju i imenovanju stručnog povjerenstva za davanje koncesije za obavljanje uslužne komunalne djelatnosti komunalnog linijskog prijevoza putnika na području Grada Vukovara
  • Donošenje Analize stanja sustava civilne zaštite na području Grada Vukovara u 2022.
  • Donošenje Plana razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Vukovara za 2023.

Zvučni zapis 15. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara moguće je dobiti na upit službenici za informiranje na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a nakon dostave popunjenog Zahtjeva koji možete pronaći pod kategorijom „Obrasci“ na službenoj stranici Grada Vukovara.