Održana je 1. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Dnevni red Sjednice sadržavao je sedamnaest točaka, a prethodio im je aktualni sat gradonačelnika na kojemu je četrnaest gradskih vijećnika postavilo pitanje gradonačelniku.

Vijećnica Kristina Ozdanovac (HDZ) pohvalila je rad Plivališta Vukovar te zaključila kako nije bilo očekivano da će objekt brojiti tako veliku posjećenost. Na tome tragu upitala je postoji li mogućnost za proširenje bazena, u vidu plićih bazena, bazena za odrasle, sunčališta te vanjskih svlačionica. Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako osluškuje potrebe građana te kako su zaprimljeni prijedlozi prema kojima bi objekt bio još funkcionalniji i atraktivniji za buduće posjetitelje. Gradonačelnik je zaključio kako će se povući potezi u tom smjeru jer je interes građana za posjet Plivalištu Vukovar iznimno velik, a čak seže i izvan Vukovara te su samim time i financijski pokazatelji premašili očekivanja.

Zamjenika predsjednika Gradskog vijeća Grada Vukovara Roberta Rapana (HKS) zanimalo je kada se očekuje otvorenje nove gradske tržnice te kakva je situacija s popunjavanjem poslovnih prostora po javnom natječaju? Gradonačelnik Penava rekao je kako je 60% poslovnih prostora na novoj vukovarskoj gradskoj tržnici popunjeno te kako je u tijeku drugi poziv za zakup poslovnih prostora. Privremeni pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig pojasnio je kako je vukovarska tržnica u završnoj fazi radova, a do kraja srpnja je planirano pripremiti dokumentaciju i pokrenuti postupak tehničkog pregleda iste.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Tomislav Šota (HDZ) rekao je kako ima informaciju da Vodovod grada Vukovara mora plaćati penale zbog određenih grešaka u 2016. godini te ga je zanimala istinitost navedene tvrdnje. Goran Martinović, direktor Vodovoda grada Vukovara potvrdio je istinitost tvrdnje te pojasnio kako je riječ o penalima u iznosu od 800.000 kuna koje tvrtka mora platiti zbog nepravovremenog izvođenja radova u 2016. godini, koji su izvedeni u 2017. godini, što Europska unija ne tolerira.

Vijećnica Darija Benaković (HDZ) postavila je pitanje vezano za trajanje radova u ulicama Stanka Vraza i Lijeva bara, s obzirom da su isti započeli prije godinu dana. Gradonačelnik je rekao kako postoji problem s operativom izvođača radova te odlaska stručnih ljudi izvan RH tvrtki koje su posao dobile na javnom natječaju te se događaju problemi u poštivanju rokova izvođenja radova.

Vijećnica Mirjana Semenić-Rutko (BM365) upitala je za mogućnost postavljanja ležećih policajaca kod OŠ Antuna Bauera i OŠ Nikole Andrića. Privremeni pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig rekao je kako je Grad Vukovar osigurao ležeće policajce u blizini osnovnih škola na svim cestama koje su u ingerenciji Grada Vukovara te pojasnio kako su ceste na kojima ležeće policajce treba postaviti u blizini sporne dvije škole državne ceste u nadležnosti Hrvatskih cesta. Također istaknuo je i kako će se u dogledno vrijeme kod OŠ Antuna Bauera rješavati dosadašnje križanje na maksimalno siguran način.

Vijećnik Pavao Josić (ŽZ) upitao je gradonačelnika zašto nisu napravljene proizvodne hale koje je gradonačelnik predlagao 2014. godine u predizbornoj kampanji. Gradonačelnik Penava utvrdio je kako su hale bile problem, a dvije najveće su bile prazne i devastirane te kako je Grad Vukovar uz izrazito velike napore i određene okolnosti te hale stavio u proces proizvodnje, a u cijeloj Vukovarskoj gospodarskoj zoni napravljen je veliki iskorak izgradnjom i novih hala.

Vijećnicu Biljanu Gaća (SDP) je zanimalo kakva je situacija s Interkulturnom školom Dunav te hoće li od iduće školske godine, ova obrazovna institucija započeti s provedbom programa predškolskog odgoja? Gradonačelnik Ivan Penava odgovori je kako Grad Vukovar kao osnivač škole ne predstavlja nikakvu prepreku za početak provedbe obrazovnih programa, a čekaju se potezi resornog ministarstva.
Vijećnik Darko Buljan (SDP) referirao se na novinske napise i jedan televizijski prilog u kojemu je gostovao gradonačelnik Penava, a u kojemu se tematizirala tvrtka Borovo i njezino vlasništvo zemljišnih čestica i brojnih objekata u toj gradskoj četvrti. Zanimalo ga je što u slučaju dolaska stranog kupca tvrtke Borovo, koji bi automatizmom postao vlasnikom velikog dijela ove gradske četvrti, što je u vlasništvu tvrtke. Gradonačelnik Penava mu rekao je kako Grad Vukovar predano radi na rješavanju ove problematike. Objasnio je kako su u stalnom kontaktu s Agencija za upravljanje državnom imovinom (DUDI) i resornim ministarstvom te naglasio kako nema problema s parcelama i zemljišnim česticama koje su u vlasništvu države, međutim, stanoviti problem predstavljaju one koje su u vlasništvu tvrtke Borovo.
U ime Kluba vijećnika SDP-a, Darko Buljan je upitao što je s dječjim igralištem u prigradskom naselju Sotin, koje je Grad Vukovar postavio na lokaciji u doli, koja bude potopljena u vrijeme obilnijih oborina. Gradonačelnik je odgovorio kako je taj problem evidentan, međutim kako je pojasnio, igralište je postavljeno na traženoj lokaciji jer su mještani Sotina tako željeli.
Vijećnika Gorana Bošnjaka (SDP) je zanimalo na koji će način izgradnja nove gradske tržnice biti financirana sredstvima EU, kada je Grad Vukovar već uložio financijska sredstva u njezinu izgradnju. Gradonačelnik Penava je rekao kako su projekt izgradnje gradske tržnice započeli sami. Grad je ukupno uložio 7,5 milijuna kuna, a Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovar 8,8 milijuna kuna, no kako se ista financijska sredstva mogu privući i putem fondova Europske unije, točnije kroz Intervencijski plan grada Vukovara, sredstva za gradsku tržnicu iz Proračuna Grada Vukovara biti će alocirana za drugu fazu istraživanja geotermalnih izvora na području grada Vukovara. Gradonačelnik je napomenuo kako je sve obavljeno u zakonskom roku.
Vijećnik Domagoj Bilić (HDZ) ukazao je na infrastrukturnu problematiku, a konkretan primjer je Varaždinska ulica, gdje su se preko noći pojavile tri velike rupe u asfaltu. Zanimalo ga je što Grad može učiniti po tom pitanju te po pitanju sanacija i drugih kritičnih prometnica u našem gradu. Privremeni pročelnik UO za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig je rekao kako se rupe i pucanja sloja asfalta pojavljuje zbog utonuća kanalizacijskih cijevi na pojedinim dijelovima ulica. Objasnio je kako će taj problem biti riješen sanacijom odnosno postavljanjem nove kanalizacijske mreže, nakon čega se takve stvari više ne bit trebale događati.
Vijećnik Igor Naletilić ( HDZ) je upitao kada će započeti radovi na sanaciji ceste na tzv. "S krivini" kod Preradovićeve i Ulice Vijeća Europe. Gradonačelnik Penava je odgovorio kako su sredstva za sanaciju osigurana, a radovi bi trebali započeti krajem kolovoza, odnosno kada se završe radovi na kanalizacijskoj mreži na spomenutoj lokaciji.
Vijećnika Predraga Mišića (HKS) je zanimalo u kojoj su fazi radovi na proširenju smještajnih kapaciteta dječjeg vrtića na Mitnici, idu li radovi zadanom dinamikom te kada će isti biti privedeni svome kraju.
Gradonačelnik je odgovorio kako se radovi odvijaju u zadanom roku i zadovoljavajućom dinamikom, a njihov završetak planiran je za kraj kolovoza nakon čega slijedi tehnički pregled objekta.

Vijećnik Branislav Nikolić (DSS) istaknuo je problem sugrađana koji su čekali u dugačkim redovima u Gradskoj upravi prilikom predaje dokumentacije i prijave djece za odlazak na more u organizaciji Grada Vukovara. Pročelnica UO za društvene djelatnosti Ana Živanović je odgovorila kako je Grad Vukovar za prijavu djece osigurao tri termina, a mnogi sa sobom nisu imali kopiju potrebne dokumentacije što je dodatno usporilo proces prijave. Živanović se ispričala sugrađanima na čekanju, ali je ujedno apelirala na sugrađane da povedu računa o dokumentaciji koju je potrebno priložiti uz prijavu kako se slična situacije ne bi ponovila.
Vijećnik Aleksandar Pribičević (DSS) je rekao kako su se mještani gradske četvrti Olajnica požalili na buku djece s obližnjih dječjih igrališta i skate parka u noćnim satima. Zanimalo ga je može li se uredbom policije ili angažmanom zaštitara riješiti problem buke nakon 23 sata. Gradonačelnik Ivan Penava se složio kako bi se trebao pronaći adekvatan model po kojemu bi nakon 23 sata buka s dječjih igrališta u blizini stambenih blokova trebala biti manja.