{gallery}2016/12/20/04{/gallery} Održana je 32. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara koja je započela aktualnim satom gradonačelnika.

Predsjednik Gradskog vijeća grada Vukovara Igor Gavrić (HDZ) upitao je kada se može očekivati službeno otvaranje Gradskog bazena Vukovar s obzirom na činjenicu da su Gradski bazen proteklog vikenda posjetili predstavnici Hrvatskog vaterpolo saveza koji su s gradonačelnikom Penavom dogovorili utakmica FINA Svjetske lige koja bi se trebala odigrati u ožujku iduće godini u Vukovaru između Hrvatske i Francuske.Gradonačelnik Penava je odgovorio kako će ovoga tjedna na Gradskom bazenu biti proveden tehnički pregled, a njegovo službeno otvorenje uslijedilo bi sredinom ili krajem siječnja 2017. godine.

Biljana Gaća (SDP) podsjetila je kako Savjet za mlade Grada Vukovara odnedavno ima novu predsjednicu, te ju je zanimalo održava li gradonačelnik sastanke s članovima Savjeta. Gradonačelnik Penava je odgovorio kako zbog brojnih obveza nije uspijevao održavati sastanke, no Savjetu su pružene sve informacije te se njihov rad nesmetano može obavljati.

Ispred Kluba vijećnika SDP-a, Gaća je konstatirala kako se dnevni red sjednice nadopunio novim točkama, a jedna od njih je i osnivanje interkulturne Osnovne škole Dunav u Vukovaru. Zbog uvrštavanja te točke u dnevni red je izrazila veliko zadovoljstvo i upitala je što se promijenilo u gradonačelnikovom mišljenju pa se točka našla na dnevnom redu. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je odgovorio kako mu se mišljenje nije promijenilo i kako i dalje smatra da to nije dobar projekt za Republiku Hrvatsku, međutim država očito tako ne misli pa bi tu školu u Vukovaru dobili na ovaj ili onaj način s obzirom da se država postavila kao njezin osnivač.

Vijećnik Zoran Konjević (SDP) prenio je pitanje jednog od mještana grada Vukovara koji je krenuo u otkup stana za što je morao prikupiti svu potrebitu dokumentaciju, među kojoj su i potvrde o plaćenim računima. Na povratu zajedničke pričuve postoji dug od više tisuća kuna, za što je korisnik od Tehnostana tražio specifikaciju traženog dugovanja, koju nije uspio dobiti. Direktor tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak rekao je kako je riječ o ovršenim sredstvima s računa tvrtke Tehnostan te da bi se korisnici trebali konzultirati s odvjetnikom.

Vijećnica Mirjana Semenić Rutko (BM365) je uputila dva prijedloga. Prvi se odnosio na osnivanje Strategije kojom bi se pokušao riješiti problem odlazak mladog obrazovanog kadra iz Vukovara, u čije je obrazovanje, između ostaloga, putem stipendija ulagao i Grad Vukovar. Drugi se odnosio na osnivanje Visoke škole sestrinstva pri vukovarskom Veleučilištu Lavoslava Ružičke. Gradonačelnik je pozdravio obje inicijative.

Vijećnik Krešimir Raguž (HDZ) je upitao je li istina da će se dogodine u Vukovaru održati 302. Sinjska alka? Gradonačelnik je tu tvrdnju potvrdio rekavši kako se do Sinjska alka samo u tri grada, a Vukovar će biti četvrti takav grad u povijesti održavanja Sinjske alke.

Vijećnik Alen Jakumetović (HDZ) imao je upit vezan uz dolazak Florian grupe u Vukovar koja bi u Vukovaru otvorila proizvodni pogon i uposlila veliki broj naših sugrađana. Gradonačelnik je pojasnio kako su s predstavnicima u pregovorima od travnja, međutim da bi Florian grupa došla u Vukovar, trebaju garanciju za isporuku drvne sirovine od Hrvatskih šuma. Ukoliko do toga dođe, u Vukovaru će započeti izgradnja dvije-tri tvornice, doći će do novih upošljavanja od 350 do 500 ljudi, a djelatnici bi trebali imati plaću koja će biti iznad hrvatskog prosjeka za proizvodnu djelatnost.

Vijećnik Radivoje Đurić (HDZ) interesirao se o dolasku novoga poduzetnika u Vukovar, koji je svoj pogon otvorio u hali Res immobilesa. Zanimalo ga je tko je poduzetnik, o kakvoj je proizvodnoj djelatnosti riječ te koliko je otvoreno novih radnih mjesta. – Gradonačelnik Penava je pojasnio kako u spomenuti prostor useljava talijanska tvrtka koja se bavi proizvodnjom gumene obuće. Trenutno upošljava 35 djelatnika, a trebali bi zaposliti ukupno njih 70-ak.

Vijećnica HDSSB-a Slavica Jelinić izrazila je zadovoljstvo što je uvažavanjem njezinoga amandmana u Ulici Stjepana Radića postavljen semafor te je upitala postoji li informacija kada će isti i biti stavljen u funkciju? Gradonačelnik Ivan Penava joj je odgovorio kako je riječ o državnoj prometnici pa Grad Vukovar ne može puno učiniti po tom pitanju, ali po informacijama s kojima raspolaže, čeka se spajanje semafora na energetsku mrežu, a to bi se trebalo dogoditi krajem ove ili početkom iduće godine.

Predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Goran Bošnjak upitao gdje je zamjenica gradonačelnika grada Vukovara Marija Budimir te prima li plaću iz gradskog proračuna. Gradonačelnik Penava je odgovorio kako Budimir rijetko viđa u Vukovaru te da prima saborsku naknadu na koju ima pravo šest mjeseci nakon završetka mandata, stoga joj se plaća ne isplaćuje iz proračuna Grada Vukovara.

Vijećnika Darka Buljana (SDP) zanimalo je koliko su novaca dobile pojedine udruge i ustanove za organizaciju obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara. Gradonačelnik je odgovorio kako mu se može dostaviti točan popis svih udruga i ustanova s iznosima koje su dobile na ime organiziranja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara.

Predsjednika Kluba vijećnika SDSS-a Dejana Drakulića zanimalo je kada će se završiti asfaltiranje Ulice Vile Velebita. Goran Martinović, pročelnik Upravni odjel za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša odgovorio je kako će ulica biti asfaltirana nakon završetka Projekta Vukovar.

Vijećnika Drakulića zanimalo je i kako je moguće da pojedini stanari koji su korisnici Tehnostana imaju račune za grijanje i preko 1500 kuna. Lovrenščak je odgovorio kako tvrtka Tehnostan kao energetski subjekt ima pravo limitirati račune za toplinsku energiju. Podatak koji se nalazi na računu odnosi se samo za energiju za grijanje prostora, pozvavši Drakulića da dođe u Tehnostan, kako bi ga osobno upoznao s načinom raspodjele troškova grijanja višestambene zgrade.

Vijećnika Nebojšu Vidovića (SDSS) zanimalo je može li Grad Vukovar izgraditi pješačku stazu i pješački prijelaza u Ulici Eugena Kvaternika u blizini dječjeg vrtića kako roditelji i djeca ne bi morali hodati po prometnici. Penava je prihvatio inicijativu istaknuvši kako će se s radovima započeti na proljeće.

Vijećnica Mirjana Oreščanin (SDSS) pohvalila je što Grad Vukovar i ove godine dijeli božićnice umirovljenicima, no zanimalo ju je hoće li iste biti podijeljene i djelatnicima gradskih tvrtki i ustanova te djelatnicima Gradske uprave. Gradonačelnik je odgovorio kako će djelatnicima gradskih tvrtki biti isplaćene božićnice, a djelatnicima gradskih ustanova i Grada Vukovara ne iz razloga što su im plaće veće u odnosu na plaće djelatnika gradskih tvrtki.

Vijećnik SNS-a Nebojša Bajić upitao je što će Vukovar konkretno dobiti od Vlade RH, nakon što je prošloga mjeseca u Vukovaru održana sjednica Vlade i nakon što se gradonačelnik Vukovara sastao s premijerom Andrejom Plenkovićem. Gradonačelnik je podsjetio samo na neke od stavki u kojima bi Vlada RH trebala pomoći Vukovaru, među kojima je obnova Vodotornja, komunalna infrastruktura, radovi na zimskoj lučici u Vukovaru, ali prije svega pomoć oko privlačenja stranih investitora. Bajić je podsjetio kao bi Grad Vukovar trebao forsirati na svemu što je obećano i to žurno, jer kako je rekao, svjedoci smo kao se u Hrvatskoj često događaju izbori i promjene na političkoj sceni, izrazivši bojazan da sve obećano ne propadne.

Nakon zaključivanja aktualnog sata gradonačelnika donesene su brojne Odluke koje su usvojene većinom glasova vijećnika Gradskog vijeća Grada Vukovara.

Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo Goran Martinović izvijestio je o izmjenama Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2016. godinu te izmjenama i dopunama Programa održavanja komunalne infrastrukture Grada Vukovara za 2016.godinu.

Donesena je Odluka o izmjenama i dopunama odluke o proračunu Grada Vukovara za 2016. koji je novim rebalansom smanjen za 90 milijuna kuna. Proračun Grada Vukovara bio je utvrđen na 275.540.000 kuna, rebalansom je proračun utvrđen na 186.000.000, razlika od 90.000.000 odnosi se na projekte koji nisu realizirani većinom zbog sredstava koja nisu pristigla od ministarstava ili drugih izvanproračunskih korisnika proračuna RH.

Na prijedlog gradonačelnika Ivana Penave Gradsko je vijeće nakon duge rasprave donijelo i Odluku o osnivanju interkulturalne osnovne škole "Dunav". Škola će biti smještena u Borovu naselju, a s radom bi trebala početi iduće školske godine.

Donesena je i Odluka o prodaji trajekta Golubica, Odluka o povjeravanju komunalne djelatnosti javne rasvjete temeljem pisanog ugovora i Odluka o prijenosu prava vlasništva nad komunalnim vodnim građevinama na području Grada Vukovara, a donesen je i Program financiranja javnih potreba iz područja kulture i tehničke kulture u Gradu Vukovara za 2017. te s odluka o sanaciji ceste u ulici Vladimira Nazora u Sotinu.