Povodom početka nove školske godine Policijska postaja Vukovar provodi preventivne akcije usmjerene na zaštitu djece u prometu i sprječavanju ugrožavanja njihovih života, a posebice onih najmlađih, polaznika prvih razreda.

I ove, kao i prethodnih godina, policijski službenici, zajedno s ravnateljima, pedagozima i profesorima organiziraju predavanja i razgovore s polaznicima prvih razreda osnovnih škola, kao i s njihovim roditeljima.

Policijski službenici na predavanjima djecu prvih razreda upoznaju s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. Roditelje podučavaju o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu.

Tijekom prve polovice mjeseca rujna, svakog će dana, posebice u vrijeme početka i završetka nastave, policijski službenici pojačano djelovati na prilaznim ulicama te raskrižjima u blizini škola, kako bi dolazak i odlazak iz škole djeci bio što sigurniji.

Ovim putem, policijski službenici PU vukovarsko-srijemske upućuju apel svim vozačima da u blizini škola voze s pojačanim oprezom, te minimalnom brzinom kako bi se izbjegle tragedije, jer djeca bez životnog i prometnog iskustva ne shvaćaju opasnosti koje im prijete u prometu.

Nekoliko korisnih savjeta roditeljima...

PUT DO ŠKOLE
Vježbajte put do škole uz dosljedno poštivanje prometnih propisa i sigurnosnih pravila. Vi ste djetetu uzor i ono će Vas u svemu oponašati, pa tako u ponašanju u prometu. Na djetetu prilagođen način pojasnite svrhu pješačkog prijelaza, izmjenu semaforskih svjetala i njihovo značenje za izmjenu kretanja vozila, ali i ulogu prometnog policajca. Nemojte dijete požurivati na putu do škole jer brži dolazak do škole nije ujedno i najsigurniji; dijete će žuriti i misliti samo na to kako da što prije stigne do škole, a pritom će biti manje oprezno i pažljivo.

DJEČJA ODJEĆA I ŠKOLSKA OPREMA
Ukoliko ste u mogućnosti, ili još niste opremili dijeteza polazak u školu, pri kupovini dječje odjeće obratite pozornost na boje. Dokazano je da se odjeća svjetlije boje lakše uočava u prometu, posebice za smanjene vidljivosti. Korisno je, također, da školska torba ima reflektirajuće trake ili stakalca (mačje oči) koje su po noći od velike važnosti. Za kišnog ili snježnog vremena preporuča se nošenje kabanice jer kišobran djetetu smanjuje i ograničava preglednost, a i samo nošenje kišobrana djeci je izvor nepodopština, kojih ionako tada ne nedostaje jer loši vremenski mogu pokvariti raspoloženje samo nama odraslima.

DJECA I VOŽNJA BICIKLA
Prije navršenih devet godina dijete ne puštajte samo na biciklu na javnu prometnu površinu. Dijete ovog uzrasta sposobno je voziti se biciklom samo u kontroliranim prometnim uvjetima, dakle, na igralištima, parkovima, zonama smanjenog prometnog protoka. Dijete na biciklu od devet do 14 godina pratite i ne puštajte samo na javnu prometnu površinu- ono još nije „zreli" biciklist i njegove ishitrene reakcije mogu biti tragične po njega samog, ali i za ostale sudionike u prometu. Dijete na biciklu najveća je noćna mora svakog vozača. Sjetite se, u ovo ste se uvjerili još kao polaznik auto škole- ponašanje djeteta u prometu uvijek je nepredvidljivo!

DIJETE U AUTOMOBILU
Ukoliko dijete prevozite u automobilu do škole morate znati da dijete starije od pet, a mlađe od 12 godina mora sjediti isključivo na stražnjem sjedalu, na posebnom postolju prilagođenom njegovoj visini tako da se može pravilno vezati sigurnosnim pojasom. (Dijete mlađe od pet godina prevozi se na stražnjem sjedištu i to u posebnoj sigurnosnoj sjedalici pričvršćenoj sigurnosnim pojasom. Dijete mlađe od dvije godine može se iznimno prevoziti na suvozačkom sjedištu, u sigurnosnoj sjedalici postavljenoj suprotno od pravca vožnje, ukoliko vozilo nema suvozački zračni jastuk ili je isti isključen, uz uvjet da je dječja sjedalica pričvršćena sigurnosnim pojasom.)

Napominjemo, pravilno korištene dječje sjedalice smanjuju rizik uslijed sudara čak do 70%, a rizik ozbiljnih ozljeda do 60%. Zato, koristite dječje sjedalice čak i ako vožnja traje svega nekoliko minuta. Isto tako, važno je i da koristite mehanizam za blokadu stražnjih vrata kako biste spriječili dijete u otvaranju vrata za vrijeme vožnje.