{gallery}2014/11/16/05{/gallery}U sklopu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. - 2014. Udruga „Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije" organizirala je 2. Festival domoljubne poezije „Pjesmom protiv zaborava". Tema ovogodišnjeg Festivala bila je „Srce hrvatsko". Festival je održan u nedjelju, 16. studenoga, u Dvorani HDZ-a grada Vukovara.

Pobjednica ovogodišnjeg Festivala je magistra katehetike Branka Mlinar iz Omiša s pjesmom „Ime francusko, srce hrvatsko" (in memoriam Jean Michel Nicolier). Drugo mjesto osvojila je pjesma pod nazivom „Glas iz dubine duše", umirovljene dipl. ekonomistice iz Koprivnice Ankice Bistrović. Trećeplasirana je diplomirana pravnica iz Mostara Anita Martinac s pjesmom „Srce hrvatsko".

Na finalnoj večeri Festivala čitano je deset prvorangiranih pjesama. Pjesme su čitali autori i autorice, a u ime odsutnih prof. Petričević i Snježana Kraljević. Trideset prvorangiranih pjesama bit će objavljeno u 2.zborniku domoljubnih pjesama u izdanju Udruge „Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije".

O 1.zborniku Festivala govorila je koordinatorica i idejna začetnica projekta „Pjesmom protiv zaborava" Tanja Belobrajdić.
Na natječaj za ovogodišnji Festival kojim Udruga, prije svega, želi potaknuti na pisanje domoljubne poezije kako bi se kroz stih i riječ sačuvale vrijednosti obrambenoga Domovinskoga rata i sjećanje na sve poginule, ubijene i nestale braniteljice i branitelje, stigao je veliki broj pjesama iz cijele Hrvatske i iz Bosne i Hercegovine.

Sve pjesme je ocijenilo prosudbeno vijeće u sastavu: prof. Višnja Sorčik, prof. Ivana Petričević, umirovljeni prof., Marko Landeka te koordinatorica Festivala, umirovljena dočasnica HV i članica Udruge Verica Marunček.

Nazočnima su se obratili i: predsjednica Udruge „Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije" Violeta Grdić, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i profesorice Sorčik i Petričević. U glazbenom dijelu nastupila je Muška pjevačka skupina „Paorija" iz Tordinaca.