Petu godinu zaredom Ministarstvo znanosti i obrazovanja na Dan učitelja nagradilo je najbolje odgojno – obrazovne djelatnike u Hrvatskoj. Dodjela nagrade održala se u četvrtak, dakle na Dan učitelja, 5. listopada 2023. godine s početkom u 11 sati, kada se prof.dr.sc. Radovan Fuchs obratio s čestitkom nagrađenima. Svečanost se održala u Kongresnoj dvorani na Velesajmu.
Za ovu dodjelu vrednovala su se postignuća ostvarena u razdoblju od 16. lipnja 2022. do 15. lipnja 2023. godine, a javni poziv bio je otvoren do konca lipnja.

Na poziv se mogao prijaviti ili biti predložen djelatnik koji je u godini dana stekao uvjete temeljene na Pravilniku o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima (NN, br. 53/2019.).

Biljana Krnjajić, knjižničarka u zvanju izvrsne savjetnice, radi u OŠ Siniše Glavaševića u Vukovaru već 29 godina. Dobitnica je ove nagrade već treći puta, a dobitnica je i državne “Nagrade Ivan Filipović“ za promicanje pedagogijske teorije i pedagoške prakse u 2022. godini. Svojim radom nastoji naglasiti važnost funkcije učitelja/knjižničara kao medija koji prenosi etičke vrijednosti, pozitivne vrednote i uvjerenja. Ukazuje na važnost uvažavanja interesa i sposobnosti učenika, razvijanje samostalnosti učenika te poticanje kreativnosti kao ključne kompetencije za cjeloživotno učenje. Kompetencije, osobnost i afinitet ključni su faktori koji mogu osloboditi i buditi zanos kod učenika, poticati kreativnost i samoostvarenje, dok je njezina glavna uloga biti pokretač i savjetodavni voditelj, poticati, savjetovati i usmjeravati učenika.

Razvoj kreativnosti te kontinuirano profesionalno usavršavanje stječe na raznim seminarima, a sve s ciljem poboljšanja rada i rezultata u radu s učenicima, kao i poticanje kreativnog načina razmišljanja. Primarni cilj joj je, ne samo praćenje i primjena iskustava i novosti iz struke, već i aktivan doprinos svojim izlaganjima u kojima dijeli vlastita iskustva i spoznaje. Prije svega, primjere dobre prakse i različite načine primjene inovativnih metoda poučavanja na obrazovnim portalima i školskim mrežnim stranicama. Autorica je brojnih stručnih članaka u tiskanim i mrežnim publikacijama, kako u Hrvatskoj, tako i izvan Republike Hrvatske.

Strastvena je u svom poslu i predana povezivanju s ljudima iz drugih kultura, bilo kroz istraživanje novih ideja ili kao volonter brojnih aktivnosti. Njezina želja je da učitelji, stručni suradnici knjižničari, realiziraju aktivnosti s ciljem poticanja učenika na razmišljanje, reagiranje i kreativno rješavanje izazova s kojima se susreću te ih potiče da svoje spoznaje dijele s drugima.