Svake se godine, od 4. do 10. listopada, diljem svijeta obilježava Svjetski tjedan svemira, posvećen istraživanju svemira i promicanju obrazovanja.

Ovaj događaj, pokrenut od strane Ujedinjenih naroda i Vijeća za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) u suradnji s Uredom za svemirske poslove (UN OOSA), okuplja ljude iz različitih dijelova svijeta u cilju promoviranja znanosti i tehnologije svemira.
World Space Week Association (WSWA) koordinator je aktivnosti Svjetskog tjedna svemira, a nacionalni koordinatori iz preko 80 zemalja, tijekom cijele godine pružaju podršku organizatorima događanja i promiču aktivnosti povezane s obilježavanjem Svjetskog tjedna svemira u svojim državama. Tema Svjetskog tjedna svemira 2023. je "Svemir i poduzetništvo" a cilj tjedna je potaknuti interes učenika i studenata diljem svijeta za STEM područja i poslovanje.

I ove su se godine, škole mogle uključiti i sudjelovati u obilježavanju Svjetskog tjedna svemira, organizirajući vlastitu aktivnost te ju registrirati na stranici www.worldspaceweek.org. Jedan primjer takve angažirane inicijative dolazi od učenika vukovarske gimnazije koji su zajedno sa svojim nastavnicima Sanjom Pavlović Šijanović, Antonijom Milić i Davorom Šijanović, organizirali radionicu za djecu, mlade i sve zaljubljenike u svemir pod nazivom „Solar System Model“ u prostoru Učilišta Studium Vukovar– ustanove za obrazovanje odraslih.

U sklopu radionice, učenici i svi ljubitelji svemira imali su priliku izraziti svoju strast prema svemiru na jedinstven način. Glavna aktivnost radionice bila je izrada vjernog modela Sunčevog sustava. Korištenjem plastelina, kuglica od stiropora i glinamola, sudionici su detaljno oblikovali svaki planet, pažljivo uzimajući u obzir njihovu relativnu veličinu i karakteristike. Ovaj proces omogućio im je dublje razumijevanje svakog planeta i njegovog mjesta u Sunčevom sustavu.

Osim što su sudionici radionice marljivo radili i na izradi vlastitih informativnih letaka o planetima, vrijedno je istaknuti i načine na koje su primijenili različite alate za stvaranje ovih materijala. Kreativnost i tehnička vještina sudionika došle su do izražaja u ovom aspektu radionice. Prilikom izrade letaka, koristili su različite digitalne alate, prilagođavajući ih svojim potrebama i mogućnostima. Neki od njih preferirali su korištenje Canve, popularnog alata za dizajn koji nudi brojne predloške i jednostavno sučelje. Canva je omogućila učenicima da kreativno oblikuju svoje letke, dodajući boje, slike i tekst kako bi privukli pažnju i educirali zainteresirane. Neki su se odlučili za Adobe Spark, još jedan moćan alat za stvaranje multimedijalnih materijala. Pomoću alata dodavali su dinamičke elemente poput animacija, videozapisa i interaktivnih grafikona, što je dodatno obogatilo sadržaj i izgled informativnog letka. Koristili su i Google Docs koji se, iako manje fokusiran na dizajn, pokazao izvrsnim za suradnju i timski rad u kojem su svi istovremeno doprinosili sadržaju i zajedničkoj izradi informativnih materijala. Korištenjem digitalnih alata, sudionici su izradili informativne materijale koji su bili ne samo edukativni, već i vizualno atraktivni i privlačni široj publici. Ovaj aspekt radionice ne samo da je unaprijedio njihove vještine u korištenju digitalnih alata već i potaknuo kreativnost i inovaciju među učenicima.

U sklopu radionice, grupa sudionika povezala je i nastavne sadržaje iz područja nuklearne fuzije i izradila zoran prikaz kojim je dala odgovor na pitanje zbog čega Sunce zrači energiju prikazavši termonuklearnu reakciju koja se odvija u središtu Sunca gdje se vodik pretvara u helij. Kako bi svoju strast prema svemiru podijelili sa širom zajednicom, sudionici su također izradili promotivni video zapis o Sunčevom sustavu. Edukativni video zapis predstavlja i inspiraciju djeci i mladima da se upuste u dublje istraživanje svemira i njegovih tajni.

Doprinos učenika Vukovarske gimnazije Svjetskom tjednu svemira svakako je potaknuo interes za znanost i svemirsko istraživanje među mladima i širom školskom zajednicom dok događaji ovakvog tipa demonstriraju koliko je važno poticati edukaciju o svemiru i potaknuti buduće generacije na istraživanje i otkrivanje čuda svemira.