Učenička zadruga Zlatne ruke OŠ Blage Zadre Vukovar javila se na natječaj MZO za provedbu projekta u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2022./2023. s idejom projekta „Zeleni i poduzetni“.

Suradnjom s velikom lokalnom proizvodnom tvrtkom „Borovo“ i lokalnom Srednjom strukovnom školom iz Vinkovaca, Učenička zadruga Zlatne ruke OŠ Blage Zadre Vukovar uvela je multidisciplinarni program rada za učenike, čiji je cilj razvijanje ekološke svijesti recikliranjem, unaprjeđenje vještina djece za izradu korisnih i inovativnih predmeta od recikliranih materijala te razvoj poduzetničkih vještina.

Uspostava suradnje s tvrtkom Borovo d.d. bila je temelj za provedbu projekta „Zeleni i poduzetni“ jer je imala višestruki učinak. Povezivanje obrazovnih ustanova s lokalnom zajednicom i tvrtkama koje djeluju unutar nje iznimno je važno za razvoj poduzetničkih kompetencija kod djece i višestruko učinkovitije od 'teorijskog' načina prenošenja znanja o poduzetništvu. Učenici su u par navrata posjetili tvornicu gdje su se upoznali s načinom obrade kože i proizvodnjom obuće.

Recikliranje i iskorištavanje (otpadnih) sirovina iz tvornice, djecu i širu lokalnu zajednicu uči o pravilnom zbrinjavanju otpada te kako se djelovanjem u zajednici i društvu može doprinijeti svojoj i općoj dobrobiti.

Provedba projekta provodila se jednom tjedno u prostorima OŠ Blage Zadre. U okviru ove aktivnosti, mentoriranje rada učenika na izradi proizvoda provodili su učitelji-voditelji sekcija unutar Učeničke zadruge Zlatne ruke. Uz prezentaciju tehnika izrade, svrha projekta je i poticanje izrade kreativnih i inovativnih proizvoda. Zadrugari su tijekom provedbe dizajnirali i izradili brojne uporabne predmete od kože koje sada plasiraju na raznim sajmovima.

U suradnji sa Srednjom strukovnom školom Vinkovci organizirane su zajedničke radionice, jedna u Vinkovcima, a druga u Vukovaru. Na radionicama su osnovnoškolci i srednjoškolci stvarali proizvode od kože uz vodstvo svojih mentora. Na prvom susretu u Vinkovcima učenici srednje škole, njih 15-tak, podučili su osnovnoškolce novoj tehnici obrade kože i izradi lutkica za lančiće i broševe, a na drugom susretu, u OŠ Blage Zadre, osnovnoškolci su pokazali srednjoškolcima Scrapbook tehniku kojom su izrađivali privjeske za ključeve, naušnice i broševe. Na taj su način međusobno učili mlađi od starijih i stariji od mlađih te je proveden transfer znanja i vještina među generacijama. Radionice koje su se provodile izravno su doprinijele razvoju motoričkih vještina učenika, poticale su kreativnost te doprinijele razvijanju ekološke svijesti i pozitivnog odnosa prema prirodi i okolišu.

U svrhu provedbe radionica i izrade novih proizvoda, u projektu su uz pomoć novčane potpore iz natječaja nabavljeni novi Sizzix strojevi, rezači, razni alati, potrošni materijal potreban za izradu različitih proizvoda od recikliranih materijala, kao i financiranje putovanja učenika na sastanke-radionice u Vukovar i Vinkovce.

Promocija rezultata projekta provodi se sudjelovanjem i izlaganjem proizvoda od recikliranog materijala na sajmovima, plasiranje uz pomoć roditelja na njihovim radnim mjestima i u okviru obitelji. Već dugi niz godina zadrugari svoje proizvode plasiraju na Županijskoj smotri zadruga, Božićnom i Uskrsnom sajmu, a s ovim inovativnim projektom i proizvodima nastalim u njemu još su povećali svoje tržište i proširili krug kupaca.

Kako je Županijska smotra učeničkih zadruga natjecateljskog karaktera, zadrugari UZ Zlatne ruke su se na njoj predstavili i natjecali s praktičnim radom Izrada kožne narukvice i štandom na kojemu su bili proizvodi i nakit od kože. Na smotri su osvojili 1. mjesto u Vukovarsko-srijemskoj županiji čime su osigurali odlazak na Državnu smotru zadruga u Karlovac koja će se održati 26. - 29. rujna 2023. godine te će tako nove proizvode i projekt prezentirati na državnoj razini.

Ideja projekta i rezultati projekta bit će prikazani i na Međužupanijskom skupu voditelja učeničkih zadruga Slavonije i Baranje ove jeseni na kojem će voditeljica projekta, učiteljica Patricija Burazin, predstaviti projekt i njegove rezultate te tako podijeliti ideju i ostalim zadrugama kako mogu povezati školu, zadrugu i lokalnu zajednicu.