Nakon osvojene zlatne medalje na INOVA MLADI 2023, vukovarski su gimnazijalci ponovno potvrdili kvalitetu projekta "Eco Energy", osvojivši zlatnu medalju na međunarodnoj izložbi INOVA / BUDI UZOR 2023.

Od 26. do 28. rujna, Zagreb je zauzeo središnje mjesto u svijetu inovacija i poslovne suradnje tijekom održavanja međunarodne izložbe INOVA / BUDI UZOR 2023, pod sloganom "Usudi se stvarati". Ovaj je prestižni događaj okupio brojne sudionike, uključujući inovatore, znanstvenike, studente, učenike i poduzetnike, pružajući im priliku za predstavljanje i tržišni plasman inovacija kao i za razvoj poslovnih ideja.

INOVA / BUDI UZOR 2023 međunarodna je manifestacija koja privlači pažnju sudionika i posjetitelja iz cijeloga svijeta. Ova druga najstarija izložba inovacija na svijetu, kao i druga najveća europska izložba inovacija, osigurava platformu za predstavljanje najboljih hrvatskih inovatora a ove je godine donijela vrhunske inovacije iz 30 zemalja diljem svijeta. Aktivnosti i mogućnosti na izložbi bile su raznolike. Sudionici su imali priliku sudjelovati u izložbi inovacija, prototipova i poslovnih planova, pregledati online katalog izložbe i natjecati se u pisanju poslovnih planova. B2B (business-to-business) sastanci olakšali su povezivanje između znanstvenih institucija, tvrtki i inovatora, dok je Poduzetnička akademija pružila dragocjene informacije o pokretanju poslovanja, zaštiti intelektualnog vlasništva, internacionalizaciji i financiranju. Posjetitelji su također imali priliku uživati u Slavonskom kutku bogatom delicijama i suvenirima lokalnih obiteljskih gospodarstava.

Jedan od najznačajnijih elemenata manifestacije zasigurno je natjecateljski dio i predstavljanje inovacija. Sudionici su predstavljali projekte koji se bave rješavanjem aktualnih problema, potičući napredak u različitim sektorima, od održive energije do biotehnologije. Predstavljena projektna rješenja osim što su tehnološki napredna, inspiracija su i poticaj svima da razmišljaju kreativno i traže rješenja za izazove s kojima se suočavamo.

Osvojivši zlatnu medalju na 23. Izložbi inovacija učenika osnovnih i srednjih škola s međunarodnim sudjelovanjem INOVA MLADI 2023. održanoj 6. svibnja 2023. u Studentskom Centru u Zagrebu, učenici vukovarske gimnazije Lara Grlić, Gabriel Kršić i Ema Stankoski Hrgović pod mentorstvom Sanje Pavlović Šijanović i Davora Šijanovića, izborili su pravo na sudjelovanje i natjecanje za najuspješniju inovaciju. Lara, Gabriel i Ema svoju su inovaciju Eco Energy izvrsno predstavili široj javnosti i međunarodnom ocjenjivačkom sudu te odmjerili svoja znanja i tehnološka rješenja s drugim, brojnim inovatorima iz cijeloga svijeta. Projekt "Eco Energy" temelji se na primjeni Arduino i Dasduino tehnologije s ciljem iskoristivosti obnovljivih izvora energije. Kroz integraciju ovih tehnologija, projekt omogućuje razvoj inovativnih sustava za proizvodnju energije iz solarnih panela, vjetroturbina i hidroelektrane pri čemu tehnološko rješenje predstavlja vlastiti doprinos širenju svijesti o važnosti korištenja obnovljivih izvora energije te zoran prikaz integracije održive prakse u svakodnevni život.

Učenici vukovarske gimnazije privukli su iznimnu pozornost među posjetiteljima, a njihova prezentacija projekta izazvala je veliki interes i znatiželju sudionika svih dobnih skupina. Ocjenjivački sud uputio je brojne pohvale za pripremljenost i stručnu demonstraciju tehnoloških rješenja, kao i za doprinos održivom djelovanju i življenju. Kruna uloženog truda i napora, osvojena je zlatna medalja koja predstavlja značajno priznanje i potvrdu kvalitete predstavljenog projekta. Svečanost dodjele medalja upriličena je 28. rujna 2023. u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma.

Izložba INOVA / BUDI UZOR 2023 osim što je sudionicima osigurala jedinstvenu priliku za razmjenu ideja i rješenja, dokazala je i ključnu ulogu inovacija, edukacije i svijesti u oblikovanju bolje budućnosti. Događanja poput INOVE nesumnjivo donose pozitivne promjene. Slogan ovogodišnje izložbe „Usudi se stvarati“, potiče nas da se hrabro suočimo s izazovima i oslobodimo svoju stvaralačku energiju kako bismo zajedno oblikovali bolju budućnost.