{gallery}2015/07/01/01{/gallery}Prvoj predsjednici, a sada počasnoj predsjednici Europskog doma Vukovar dr. Ljiljani Gehrecke 25. lipnja u prostoru Gradskog muzeja Vukovar svečano je uručeno njemačko odlikovanje - Križ za zasluge na vrpci Reda za zasluge Savezne Republike Njemačke.
Dr. Gehrecke zaslužila je ovo visoko priznanje svojim dugogodišnjim volonterskim angažmanom za unapređenje kvalitete života svih građana Vukovara putem prevazilaženja trauma i uspostave povjerenja.
Svečanosti su među brojnim uzvanicima, suradnicima, obitelji i prijateljima dr. Gehrecke nazočili i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, Bojan Glavašević, pomoćnik ministra branitelja, zamjenica gradonačelnika Marija Budimir i Ivana Arambašić, pročelnica za Upravni odjel za prostorno uređenje, provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje i upravljanje gradskom imovinom.
Odlikovanje je dr. Gehrecke osobno uručio Peter Friedrich, ministar za Savezno vijeće, europske i međunarodne poslove njemačke savezne zemlje Baden-Württemberg, koji je nakon svog posjeta Vukovaru 2012. godine uvjerivši se u važnost rada Europskog doma Vukovar i dr. Gehrecke na prevladavanju podijeljenosti vukovarske zajednice i predložio da Savezni predsjednik Joachim Gauck dr. Gehrecke dodijeli ovo visoko priznanje.
„Angažirane građanke i građani koji volonterski ulažu ideje, vrijeme, srce i dušu za europske integracije, vrlo su važni za naše države i zajednice. Oni predstavljaju vrijedne uzore koji i sljedećim generacijama pokazuju i svojim primjerom žive jedini suvisli put. Takav je uzor gospođa dr. Ljiljana Gehrecke. Ona je na sasvim poseban način postigla izvanredne zasluge." rekao je u svom govoru ministar Friedrich istaknuvši da ona time šalje „znak za mir, slobodu, demokraciju i pravdu, te prije svega za zajednički dijalog" i da „postojeći konflikti pokazuju da je rad gospođe dr. Gehrecke neophodan" kao dio angažmana na temelju, na razini građana, mladih i civilnog društva.
Župan Galić zahvalio se dr. Gehrecke na njezinom radu na izgradnji mira i povjerenja: „Priznanje Savezne Republike Njemačke je izuzetno značajno, a poznavajući rad gospođe Gehrecke mogu reći kako je došlo u prave ruke. Uvijek je radila s ljubavlju i tolerancijom i nikada nije rekla da nešto ne može."
Zahvaljujući na čestitkama i odlikovanju dr. Gehrecke je istaknula da je put kojim kroči i kojim želi poučiti svoje sugrađane kako bi se oslobodili oklopa patnje „trnovit put izgradnje međusobnog povjerenja, sućuti i ljubavi, ali jedini put ka izgradnji skladne, solidarne i učinkovite zajednice". Stoga je pozvala građane da svaki u sebi ponese dio odlikovanja kao znak povjerenja u Vukovarce, za koje ona vjeruje da su „u stanju riješiti sve postojeće teškoće i prebroditi probleme te stvoriti jednu novu kvalitetnu vukovarsku zajednicu."