{gallery}2015/06/24/06{/gallery} U Vukovaru se 23.06.2015. godine u 10 sati održao okrugli stol o ranoj intervenciji za djecu s teškoćama u razvoju na području Vukovarsko-srijemske županije u organizaciji pravobraniteljice za osobe s invaliditetom gđe Anke Slonjšak, a na inicijativu Udruge roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Vukovarski leptirići".

Glavne teme okruglog stola bile su: provođenje i organizacija rane intervencije u Vukovarsko-srijemskoj županiji, provođenje rehabilitacije i habilitacije djece s teškoćama u razvoju, zapošljavanje kapaciteta za provođenje istoga te pružatelji usluga za navedena područja.

Zbog nedostatka neophodnih terapijskih i drugih rehabilitacijskih postupaka za djecu s težim teškoćama u razvoju na području Vukovarsko-srijemske županije, roditelji su se sami organizirali kako bi kroz djelovanje udruge osigurali pružanje tih usluga. Neke od usluga koje nisu osigurane u sustavu ili nisu osigurane u dovoljnoj mjeri sukladno individualnim potrebama djece su: individualni rad rehabilitatora i logopeda, Brain Gym, Tomatis, Neurofeedback, Kvantno integriranje primitivnih refleksa laserom te igraonica za djecu s teškoćama u razvoju. Udruga trenutno skrbi o 83 djece s područja Vukovarsko-srijemske županije i Grada Osijeka za što su sredstva kojima raspolažu nedostatna.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom kontinuirano zaprima pritužbe roditelja djece s teškoćama u razvoju koje ukazuju na nedostatak sustava rane intervencije, dijagnostike i rehabilitacije djece s razvojnim rizikom i s teškoćama u razvoju u velikom dijelu RH. Gotovo potpuno izostaje podrška roditeljima i obiteljima djece s teškoćama u razvoju.

Prema podacima Ministarstva socijalne politike i mladih u RH ima 4 800 djece koja imaju potrebu za uslugom rane intervencije. Od tog broja tijekom 2013. godine samo je 641 dijete primalo potrebnu uslugu. Iz toga proizlazi da velika većina djece (njih 87%) nemaju pristup uslugama rane intervencije, a u najtežem položaju su djeca s poremećajima iz autističnog spektra.

Pretežan broj pružatelja usluga je s područja glavnog grada i obližnjih županija, dok u pojedinim područjima Hrvatske nema evidentiranih pružatelja ili usluge provode udruge preko projekata.
Postoje velike razlike između glavnog grada i većih gradskih središta i manjih mjesta i regija Hrvatske gdje su osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju uvelike diskriminirani.

Na okrugli stol su pozvani predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva zdravlja, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Centra za socijalnu skrb Vukovar, centra za rehabilitaciju Mala Terezija i udruge osoba s invaliditetom.