Iz Europskog socijalnog fonda, a u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. osigurana su bespovratna sredstva za 2 projekta koji su suradnjom Grada Vukovara, Razvojne agencije Vukovar d.o.o. te Javne ustanove Sportski objekti Vukovar prijavljeni i odobreni kroz natječaj „Uključivanje djece i mladih u riziku od socijalne isključenosti te osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u zajednicu kroz sport".

Prijavom i odobrenjem oba projekta ponovno se bilježi učinkovitost od 100%. Naime, sam natječaj obuhvaćao je 2 komponente. Prva se odnosi na rad s djecom u socijalnom riziku gdje je maksimalni iznos financiranih sredstava iznosio 1.000,000,00 kuna, dok je drugom komponentom - rad s djecom s poteškoćama u razvoju, iznos maksimalnih sredstava bio 1.500,000,00 kuna.

Riječ je o projektu Sportom kroz život (u iznosu od 971.283,08 kn) u partnerstvu s Gradom Vukovarom te trajanju od 24 mjeseca, kojim će se razviti 3 nova sportska programa, nabaviti potrebna oprema za provedbu te će se 150 djece u socijalnom riziku moći baviti sportskim aktivnostima potpuno besplatno i na taj način izjednačiti sa svojim vršnjacima i integrirati u zajednicu. Drugi projekt INsport (1.465.969,75 kn) u trajanju je od 36 mjeseci, gdje su partneri OŠ Josipa Matoša Vukovar, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići te Grad Vukovar. Ovim projektom razvit će se i provesti 2 nova programa za djecu s invaliditetom, nabaviti potrebna oprema za JU Sportski objekti Vukovar, nabaviti kombinirano igralo za djecu s poteškoćama u razvoju u sklopu postojećeg igrališta, prilagoditi sanitarni čvor u sportskoj dvorani za osobe s invaliditetom te na taj način omogućiti lakšu integraciju u društvo kroz sport.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je iznimno zadovoljstvo i ponos ostvarenim rezultatima koji nastavljaju doprinositi uspješnom razvoju grada Vukovara, a raspodjeljuju se na različite korisnike. „Grad Vukovar smo u smislu povlačenja europskih sredstava učinili izuzetno efikasnim gradom, gradom za koji nitko nije mogao reći da će se iz stanja usporenosti i inertnosti pretvoriti u agilnu situaciju, gdje s učinkovitošću koja iznosi 100% kandidiramo projekte prema Europskoj uniji i nacionalnim izvorima financiranja te ih uspješno realiziramo" rekao je Penava te naveo kako ovakve uspješnice postaju praksa.

Direktorica Razvojne agencije Vukovar d.o.o. Vedrana Žilić navodi kako se uspješnost europskih projekata krije u znanju samih prijavitelja u pogledu onoga što treba raditi i što će doprinijeti cjelokupnom razvoju, a zajedništvo ističe kao jedini način koji ostvaruje kvalitetu projekata. „Cilj nam je poboljšati kvalitetu života najmlađih i najbitnijih građana grada Vukovara, djece. Ovi projekti su od iznimne važnosti za jačanje lokalne zajednice jer potiču sportske aktivnosti posebice onih kojima je najteže. Tako će se onima koji nemaju dovoljno materijalnih sredstava za takve aktivnosti, kao i djeci s poteškoćama u razvoju omogućiti lakša integracija u društvo, a podići će se i kvaliteta usluge Sportskih objekata Vukovar kao i kapaciteti za provedbu projekata" ističe Žilić te navodi kako je iznimna čast i zadovoljstvo svjedočiti još jednom uspjehu u kojemu Razvoja agencija Vukovar, zajedno s Gradom Vukovarom i gradskim ustanovama povlači značajan iznos sredstava iz europskih fondova.

Ravnatelj JU Sportski objekti Vukovar Ivan Szabo jednako tako ne krije zadovoljstvo ostvarenim, a navodi kako su projekti općenito vezani za povećanje dostupnosti sportskih aktivnosti za djecu i mlade u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti kao i za djecu s teškoćama u razvoju i s invaliditetom. „Kroz razvijanje sportskih programa, osim opreme i sadržaja, doprinos se odnosi i na veće sadržaje sportskih aktivnosti. Projekti se uglavnom odnose na aktivnosti u bazenu, škole plivanja, ali jednako tako i na aktivnosti u sportskim dvoranama i na otvorenome. Kroz aktivnosti i pripremu projekata odvijati će se i infrastrukturni zahvati koji će olakšati provedbu projekata kao i osiguranje kombi vozila koje će uvelike olakšati dolaske i odlaske" rekao je Szabo te istaknuo će se realizacijom navedena 2 projekta zaposliti i novih 5 osoba.