Upravni odjel za društvene djelatnosti realizira manifestaciju Vukovar – luka umjetnosti s ciljem osmišljavanja i poticanja novih društvenih događanja i inovacija u društvenoj infrastrukturi koja uključuje građane u razvoj zajednice te podiže i unaprjeđuje kvalitetu života građana.
Međunarodna manifestacija Vukovar – luka umjetnosti, s projektom za ovu godinu pod radnim nazivom "Vukovart-luka umjetnosti" koju je u radnoj verziji osmislio Street Peter iz Nizozemske, značajan je iskorak u jedno novo pozitivno stanje koje bi imalo učinak na prostor i građane u gradu. Glavni cilj manifestacije je ponudom novih sadržaja odmaknuti se od fokusa ratnog turizma i otvoriti novu pozitivnu priču koja će inspirirati i privlačiti ljude u Vukovar.

„Vukovart-luka umjetnosti" započeo je 2. svibnja 2017. godine te traje do 15. svibnja 2017. godine. Slika se na šest lokacija u gradu koje će postati atraktivne točke za sve Vukovarce i goste koji nas posjećuju. Vukovart predstavlja novi koncept u kulturi Vukovara. Promovira Vukovar kao mjesto koje prihvaća sve umjetnike, odnosno stvaratelje novih vrijednosti. Također, ovim konceptom se mijenja vizualni identitet grada i čini ga ljepšim mjestom za život, ali i na način da oslikana područja predstavljaju i atrakciju za sve brojnije turiste koji dolaze. Riječ je o projektu koji dokazuje kako sustavno radimo na kontinuiranoj turističkoj ponudi te otvaramo Vukovar najrazličitijim turističkim interesima," istaknuo je gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Cijela priča Vukovarta je počela u srpnju 2016. godine kada je jedini hrvatski 3D Sreet Artist napravio anamorfnu turističku atrakciju na mostu u središtu grada.
Filip Mrvelj, inače iz Slavonskog Broda, čija djela se nalaze po cijelom svijetu, oslikao je pješački most koji prelazi preko rijeke Vuke. Slika, koja se proteže na oko 100 kvadratnih metara, prikazuje srušeni drveni most.

Samu sliku je financirao Grad Vukovar, a slika je stvarana nekoliko dana. Vukovarci su bili oduševljeni novom ponudom u gradu, a slike su se mogle naći na društvenim mrežama dugo iza toga.

„Nakon toga se rodila ideja o održavanju 3D Street Art festivala s najpoznatijim svjetskim anamorfnim umjetnicima nazvana Vukovart – Luka umjetnosti. Projekt se izvodi u organizaciji Grada Vukovara i Planet Street Paintinga iz Nizozemske, čiji je osnivač i ovdje s nama - Peter Westerink. Ove godine smo okupili jedna od najpoznatijih imena svjetske 3D Street Art scene iz cijelog svijeta: Juandres Vera, Eduardo Relero, Tony Cuboliquido, Nikolaj Arndt, Alex Maksiov i naš Filip Mrvelj," objasnio je Siniša Mitrović, Stručni suradnik za razvoj civilnog društva, rad s mladima i nacionalnim manjinama koji i vodi navedeni projekt.

„Uvod u projekt Vukovart – Luka umjetnosti načinio je prošloga tjedna Festival kredica tijekom kojega su pod vodstvom Filipa Mrvelja djeca polaznici dječjih vrtića uljepšavali pločnike kredama u boji," naglasila je pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Živanović objašnjavajući kako je zadaća UO za društvene djelatnosti osmisliti i poticati nove društvenih događaje i inovacije u društvenoj infrastrukturi koja uključuje građane u razvoj zajednice te podiže i unaprjeđuje kvalitetu života građana.

Sve dodatne informacije možete naći na http://vukovart.com/