{gallery}2013/10/24/01{/gallery} Hrvatski državni sabor proglasio je 18. studeni Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i tom odlukom je određeno na dostojanstven i primjeren način odati počast svim sudionicima obrane grada Vukovara – simbola hrvatske slobode.
Uoči 22. obljetnice pada Vukovara je održan redoviti sastanak na kojem su gradonačelnik Vukovara Željko Sabo sa suradnicima, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Zdravko Komšić sa većinom predstavnika udruga u tom tijelu kao i vukovarski župnici fra Ivica Jagodić i vlč. Mato Martinković razmotrili prijedloge pristigle na javni poziv za program obilježavanja 18. studenoga – Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. -2013 godine.
Obilježavanja povijesnih dana žrtve branitelja i civila Vukovara u obrani Domovine održati će se 2013. godine pod sloganom VUKOVAR-MJESTO POSEBNOG PIJETETA koji je jednoglasno prihvaćen na posebnom sastanku Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara.

Program Dana sjećanja 2013. godine traje od 14. do 23. studenoga i sadržava niz prigodnih događanja koja su već sasvim dobro prepoznata od svekolike javnosti.

Središnji program započinje u ponedjeljak, 18. studenoga 2013. u 10,00 sati u dvorištu Županijske bolnice Vukovar. Program će započeti u 10,00 sati himnom Republike Hrvatske i minutom počasne šutnje. Nastupit će klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj" uz tekstove recitala po izboru prof. Vesne Karaula iz Vukovara u izvedbi glumca Vukovarca Darka Milasa. Zatim će ulicama Vukovara proći poznata Kolona sjećanja sa tisućama sudionika koje će iza stjegonoša i pripadnika HV-a predvoditi članice Udruge „Braniteljice Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije". Nakon 5,5 kilometara hoda kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položiti će se vijenci i ruže, zapaliti svijeće i na svetoj misi moliti u počast žrtvama Vukovara.

Programom na ostatcima Borovo commercea, Kolonom sjećanja, Svetom misom i odavanjem počasti žrtava stradalim u Borovo selu obilježit će se 19. studenoga i žrtva Borovo naselja za Domovinu, te 20. studenoga slijedi tradicionalno prisjećanje na ratni zločin i ubijene hrvatske branitelje i civile u srpskim koncentracijskim logorima „Velepromet" i na Ovčari.
Nakon prihvaćanja slogana pod kojim će se ove godine obilježiti Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. izvanredni hrvatski dizajner Boris Ljubičić ponovno je prihvatio izradu idejnog rješenja plakata koji neizostavno prati obilježavanje. Treba naglasiti kako Boris Ljubičić već niz godina svoja djela ovim povodom daruje kao osobni prilog za Vukovar.
U gradskoj upravi već danima traje najava brojnih dolazaka organiziranih skupina i pojedinaca te se očekuju i ove godine desetci tisuća sudionika koji posebno žele biti dio Kolone sjećanja. Grad Vukovar će učiniti sve u organizacijskom i svakom drugom smislu da i ove godine obilježavanje bude ponosno i dostojanstveno.

Cjelokupni program bit će uskoro objavljen i u cijelosti na web stranici Grada Vukovara i drugim medijima.