Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

  Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava svečano je uručio potpisane Ugovore gospodarstvenicima koji su ostvarili potporu iz Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Vukovara u 2018. godini.

Raspoloživa sredstva za realizaciju ovog Programa iznosila su 2.000.000,00 kuna, a ukupno je zaprimljeno 138 zahtjeva od kojih je odobreno 116 u ukupnom iznosu od 1.962.620,67 kuna.

Gradonačelnik Penava ovim putem je napomenuo kako je Grad Vukovar ove godine u gospodarstvo plasirao rekordna sredstva."Rijeć je o 13.000.000 kuna koje su iz tri različita izvora na raspolaganju vukovarskim poduzetnicima. Činjenica da je taj iznos 2014. godine bio 200.000 kuna dovodi do zaključka kako su se sredstva namjenjena opstanku gospodarstva u Vukovaru u samo 4 godine povećala 65 puta. Samim time jasno je vidljivo koje su temeljne odrednice koje provodimo u Gradu Vukovaru", rekao je gradonačelnik Ivan Penava te dodao kako je gospodarstvo put održanja i opstanka Vukovara, kao i svake druge sredine, a upravo zahvaljujući promišljanju u tom smijeru, novčana sredstva u ovako velikom iznosu usmjerena su upravo ka vukovarskim poduzetnicima.

Tri su izvora poticaja od kojih je jedan upravo ovaj kojim Grad Vukovar s 2 milijuna kuna izravno potiče vukovarske poduzetnike. Drugi je Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara koji  vukovarskim poduzetnicima na raspolaganje stavlja 4 milijuna kuna, dok će iz Intervencijskog plana grada Vukovara u gospodarstvo biti plasirano 7 milijuna kuna

Od ukupno 14 mjera Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Vukovara 2018. godine najiskorištenija je Mjera 3 – „Očuvanje postojećih poduzetnika"; a potpisano je 50 takvih ugovora u ukupnoj vrijednosti od 463.437,48 kn. Sufinancirano je otvaranje 28 novih obrta ili društava - iznos 251.080,90 kn. Subjektima koji su registrirani u proizvodnoj djelatnosti za potrebe nabave nove opreme ili proširenja kapaciteta kroz Mjeru 11- „Jačanje konkurentnosti u proizvodnji" isplaćeno je 440.890,00 kn.

S obzirom na izuzetno veliki interes za korištenje mjera iz Javnog poziva, Program ispunjava svoju svrhu, stvara povoljno poduzetničko okruženje, razvija poduzetničku klimu i osigurava preduvjete za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području Grada Vukovara.