U sklopu projekta uspješno se privode kraju sve planirane aktivnosti.

Projekt je obuhvatio izradu projektne dokumentacije koja se odnosi na planiranje, implementaciju i evaluaciju aktivnosti, čime je osigurana temeljita struktura za vođenje projekta. Dokumentacija koje je uspješno izrađena u sklopu projekta:

  1. Ponuda za nadmetanje za odabir najpovoljnijeg ponuditelja za istraživanje geotermalnih voda radi izdavanja dozvole za pridobivanje geotermalnih voda obuhvaća širok spektar ključnih aktivnosti i dokumentacija. U nastavku su detalji o svakom segmentu ponude:
  2. Studija geotermalnog potencijala: Ova studija će pružiti detaljnu analizu geotermalnih resursa u ciljanom području, uključujući procjenu količine dostupne geotermalne energije, dubinu i temperaturu geotermalnih voda te tehničku izvedivost njihove eksploatacije.
  3. Elaborat zaštite okoliša: Izrada ovog elaborata bit će ključna za ocjenu utjecaja planiranog istraživanja geotermalnih voda na okoliš. Obuhvatit će procjenu utjecaja na okoliš te predložene mjere zaštite kako bi se osiguralo očuvanje prirodnih resursa i minimizirali negativni utjecaji.
  4. Idejni projekt građenja za ishođenje lokacijske dozvole za bušotinski radni krug istražne bušotine GT-1,
  5. Idejni i naftno-rudarski projekt za bušenje i ispitivanje istražne bušotine Vukovar GT-1.

Posebno je istaknuta važnost suradnje s lokalnom zajednicom i partnerima iz Islanda, EFLA-e, čime je osigurana šira perspektiva i podrška za postizanje ciljeva projekta.
Izrađena dokumentacija biti će ključni alat za identifikaciju izazova i donošenje informiranih odluka. Transparentnost i odgovornost prema svim dionicima projekta osigurane su kroz sustavno vođenje i dokumentiranje aktivnosti.

Uz navedenu dokumentaciju uspješno su određena studijska putovanja kako naših predstavnika na Island tako i dolazak naših partnera u Hrvatsku (Vukovar) te se cijelo vrijeme provođenja uspješno pružala i usluga promidžbe i vidljivosti s ciljem prenošenja informacija zainteresiranoj javnosti.

Sada, u ovom završnom koraku, provodi se detaljna analiza postignutih rezultata i učinaka provedenih aktivnosti. Priprema završnog izvješća bit će temeljita, sumirajući ključne naučene lekcije i pružajući preporuke za buduće projekte slične prirode. Cilj svih navedenih aktivnosti jest osigurati dugoročnu održivost projekta te ostvariti pozitivne društvene, ekonomske i ekološke utjecaje u lokalnoj zajednici.

Ukupna vrijednost projekta: 259.470,62 € , od čega bespovratna sredstva iznose: 217.330,02 € (83,76 %)
Nositelj projekta: Grad Vukovar, Hrvatska
Projektni partner: EFLA Consulting Engineers, Island
Razdoblje provedba projekta: 13.04.2022.-30.04.2024.

KONTAKT PODACI:
Grad Vukovar, Dr. Franje Tuđmana 1, 32000 Vukovar, Hrvatska, + 385 (0) 32 456 501
www.vukovar.hr, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Miramarska cesta 22, 10 000 Zagreb, Hrvatska
www.mrrfeu.hr, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zajedno za zelenu Europu | www.eeagrants.hr

Projekt “Čista energija za Vukovar” je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa „Energija i klimatske promjene”. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Vukovara i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“.