Geotermalna energija predstavlja održiv i čist izvor energije koji se dobiva iz unutrašnjosti Zemlje. Korištenje geotermalne energije donosi brojne benefite za okoliš i društvo, čineći je privlačnim resursom u tranziciji prema energetski održivijem budućnosti.

  1. Održivost i niska emisija CO2: Geotermalna energija je obnovljiv izvor energije jer crpi toplinu iz Zemlje, koja se neprestano obnavlja. Njena eksploatacija rezultira vrlo niskim emisijama CO2 u usporedbi s fosilnim gorivima, čime doprinosi smanjenju stakleničkih plinova i globalnog zagrijavanja.
  1. Stabilna snabdjevačka mreža: Geotermalna energija pruža stabilan izvor energije jer nije podložna varijacijama vremenskih uvjeta kao što su sunčeve ili vjetrove energije. To čini geotermalnu energiju pouzdanim rješenjem za osiguravanje kontinuirane opskrbe električnom energijom.
  1. Ekonomski razvoj lokalnih zajednica: Postavljanje geotermalnih postrojenja otvara mogućnosti za lokalni ekonomski razvoj. Izgradnja i održavanje postrojenja stvaraju radna mjesta u lokalnim zajednicama
  1. Smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima: Korištenjem geotermalne energije smanjuje se ovisnost o fosilnim gorivima, čime se smanjuje i geopolitički utjecaj povezan s njihovim uvozom. Ovo pridonosi energetskoj sigurnosti i smanjuje ekonomske rizike povezane s fluktuacijama cijena fosilnih goriva.
  1. Primjena u različitim sektorima: Geotermalna energija ne koristi se samo za proizvodnju električne energije, već i za grijanje i hlađenje prostora. Primjena geotermalne energije u geotermalnim toplinskim pumpama omogućuje energetsku efikasnost u kućanstvima i industriji.

Korištenje geotermalne energije donosi brojne benefite za okoliš i društvo, čineći je privlačnim resursom u tranziciji prema energetski održivoj budućnosti.

Ukupna vrijednost projekta: 259.470,62 € , od čega bespovratna sredstva iznose: 217.330,02 € (83,76 %)

Nositelj projekta: Grad Vukovar, Hrvatska

Projektni partner: EFLA Consulting Engineers, Island

Razdoblje provedba projekta: 13.04.2022.-12.04.2024.

 

KONTAKT PODACI:

Grad Vukovar, Dr. Franje Tuđmana 1, 32000 Vukovar, Hrvatska, + 385 (0) 32 456 501

www.vukovar.hrOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Miramarska cesta 22, 10 000 Zagreb, Hrvatska

www.mrrfeu.hr, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Zajedno za zelenu Europu | www.eeagrants.hr

 

Projekt “Čista energija za Vukovar” je financiran od Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u okviru Programa  „Energija i klimatske promjene”.  Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost Grada Vukovara i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“.

footer