Kategorija: Vukovar-mjesto posebnog pijeteta 2017

U Gradskoj knjižnici Vukovar održan je 13. po redu novinsko-književnički susret „Grad – to ste vi", u spomen na novinara i urednika Hrvatskog radio Vukovara, ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića. Događaju je nazočila zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić.

Ovogodišnja tema razgovora bila je "Europski pogled na Vukovar 1991. godine", a cilj mu je bio rasvijetliti na koji su način izvješća iz ratnog Vukovara promatrana na Zapadu, o čemu su govorili Ana Holjevac Tuković iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskoga rata u Zagrebu, Roman Domović s Tehničkog veleučilišta iz Zagreba i Danijel Labaš s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

„Smatramo kako smo ovom temom saznali nešto novo o događajima u Vukovaru u to vrijeme i načinu kako je ona percipirana u Europi. Ponosni smo na Sinišu Glavaševića i imamo veliku odgovornost nastaviti njegovim putem", rekla je Mirjana Đermadi, direktorica Hrvatskog radia Vukovar, dodajući kako su u agresiji na Vukovar stradali i djelatnici radija Branko Polovina, Vladimir Levar, Stjepan Penić i Zdenko Purgar.

Na skupu je sudjelovao i Mirko Ćurić, dopredsjednik Društva hrvatskih književnika, koji je naglasio kako je dobro što se manifestacija svake godine održava, jer je sjećanje na Sinišu Glavaševića i cijeli doprinos koji su novinari HRV-a i književnici koji su tada djelovali u gradu izuzetno značajan i velik.

Siniša Glavašević ubijen je na Ovčari 20. studenoga 1991.