Kategorija: Vukovar-mjesto posebnog pijeteta 2017

  Mirno i dostojanstveno obilježena je 26. obljetnica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine. Iako je 18. studeni centralni dan obilježavanja, službeni je program obilježavanja započeo već 13. studenog.

Kao i prošle godine, programom je utvrđeno okupljanje hrvatskih branitelja Vukovara i članova obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara na Gradskome stadionu u Vukovaru u koloni došli u dvorište Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice ratnih veterana gdje je već tradicionalno središnji dio programa započeo u 10:00 sati. Komemoracijski program vodio je glumac Darko Milas, a pjesmom su ga uveličali Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sv. Juraj" i Hrvoje Hegedušić poznatom pjesmom „Stoji grad".
Po završetku prigodnog programa, formirana je Kolona sjećanja koju su i ove godine predvodili hrvatski branitelji Vukovara skupa s članovima obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara. Potom su se Koloni sjećanja priključivali ostali građani skupa s predstavnicima državnih, regionalnih i lokalnih vlasti.
Po procjeni organizatora mirnu i dostojanstvenu kolonu činilo je oko 65.000 ljudi koji su prolazili križni put ulicama Vukovara u duljini 5,5 kilometara, sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje su položena tri vijenca. Prvi su vijenac zajednički položili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković. Drugi vijenac položili su hrvatski branitelji Vukovara: Branko Borković, zadnji zapovjednik obrane Vukovara, Marin Vidić-Bili, bivši povjerenik Vlade RH za Vukovar, Mario Marić, dopredsjednik Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – podružnica Vukovar, Franjo Lermajer, predsjednik Hrvatske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata grada Vukovara, Manda Patko, predsjednica Udruge zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke"). Treći vijenac položila je delegacija Grada Vukovara koju su činili gradonačelnik Ivan Penava, predsjednik Gradskoga vijeća Tomislav Šota te zamjenici gradonačelnika Marijan Pavliček i Ivana Mujkić.
Molitvu je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, a svetu misu za sve ubijene i nestale hrvatske branitelje i civile na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodio je mons.Antun Škvorčević, biskup požeški.
Sudionici Kolone sjećanja sa sobom su osim svijeća ponijeli i ruže koje su po dolasku na Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u gradu Vukovaru položili na grobnicama poginuli i ubijenih branitelja i civila te im na takav način pojedinačno odati počast.
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava potom su položili vijence i upalili svijeće podno Spomen-obilježja Ovčara.
Program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. 18. studenog završio je tradicionalnom manifestacijom pod nazivom „Svjetlosna rijeka sjećanja" prilikom koje se u Dunav puštaju svijeće u spomen na ubijene i nestale branitelje Vukovara te manifestacijom „ I u mome gradu Vukovar svijetli" prilikom koje se u 18 sati u svim gradovima u Republike Hrvatske pale svijeće.