Kategorija: Vukovar-mjesto posebnog pijeteta 2016

{gallery}2016/11/19/03{/gallery} U Borovu Naselju je obilježena 25. godišnjica stradanja te vukovarske gradske četvrti u Domovinskom ratu.

Na današnji dan prije 25 godina pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi topničkim napadom pokušali su srušiti zgradu Borovo Commerca koja je tada bila sklonište i ratna bolnica. Zgrada se zapalila dok je u njoj bilo 800 ranjenika i civila te oko 200 teško ranjenih. Pri tome je poginula 51 osoba dok ih je 115 odvedeno u srpske koncentracijske logore. U obrani Borova Naselja poginulo je i ubijeno oko 500 osoba, a ukupno ga je branilo 1.189 branitelja.

Obilježavanje je započelo komemorativnim programom u kojem se prigodnim riječima okupljenima obratila Manda Patko, predsjednica Udruge Vukovarske majke, a potom su na ruševinama Borovo Commerca izaslanstva Vukovarskih majki, Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, 204. vukovarske brigade, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Borova d.d., Općine Lukavac u BiH te tamošnjih hrvatskih i bošnjačkih udruga, ali i predstavnice Žena u crnom iz Beograda te žena iz Srebrenice i Zvornika položili vijence i upalili svijeće. Prigodni program izveli su učenici osnovnih škola Blage Zadre i Siniše Glavaševića, dok je molitvu predvodio fra Vjenceslav Janjić, župnik župe sv. Josipa Radnika.

U koloni sjećanja, koja je prošla ulicama Borova Naselja do crkve Gospe Fatimske, bilo je više od tisuću ljudi. Misno slavlje predvodio je gospićki biskup u miru Mile Bogović.