Kategorija: Vukovar-mjesto posebnog domovinskog pijeteta 2022

Mirno i dostojanstveno obilježena je 31. obljetnica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine.

Središnji dio programa „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ započeo je u 10 sati u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar  gdje je komemorativni program vodio glumac Darko Milas, a pjesmom ga je dostojanstveno uveličala Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice.

Po završetku prigodnog programa, formirana je Kolona sjećanja koju su i ove godine predvodili hrvatski branitelji Vukovara skupa s članovima obitelji poginulih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara te po prvi puta oni Vukovarci koji su kao djeca pretrpjeli ratna razaranja Vukovara,

Kolona se kretala ulicama vukovarskog križnog puta prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata gdje su sudionici položili ruže na počivališta poginulih i ubijenih branitelja i civila, a izaslanstva su odala počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i svijeća ispred Spomen obilježja žrtvama iz Domovinskog rata. Molitvu je predvodio predvodio mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit. Uslijedila je sveta misa za sve žrtve Domovinskog rata koju je predvodio mons. Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup.

Poslavši poruku kako su u Vukovar svi dobrodošli, gradonačelnik Ivan Penava rekao je su današnje misli usmjerene isključivo na one koji su dali sebe kako bi mi danas živjeli u demokratskoj Hrvatskoj. „Drago mi je vidjeti da su danas s nama ljudi iz cijele Hrvatske, iz Bosne i Hercegovine, dijaspore i svijeta. Ponovno ćemo u miru i dostojanstveno odati počast svima koji su se dali za našu slobodu.“, rekao je Penava.

Prema procjenama, ovogodišnja Kolona sjećanja brojala je 80 000 sudionika koji su iz svih krajeva Hrvatske i svijeta došli odati počast žrtvi Vukovara.