Kategorija: Vukovar-mjesto posebnog domovinskog pijeteta 2021

Mirno i dostojanstveno obilježena je 30. obljetnica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine.

Središnji dio programa „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ započeo je u 10 sati ispred Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar gdje je komemoracijski program vodio glumac Darko Milas, a pjesmom ga je dostojanstveno uveličala Klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice.

Po završetku prigodnog programa, formirana je Kolona sjećanja koju su i ove godine predvodili hrvatski branitelji Vukovara skupa s članovima obitelji poginulih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara.

Kolona se kretala ulicama vukovarskog križnog puta prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata gdje su sudionici položili ruže na počivališta poginulih i ubijenih branitelja i civila, a izaslanstva su odala počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i svijeća ispred Spomen obilježja žrtvama iz Domovinskog rata, nakon čega je uslijedila sveta misa za sve žrtve u Domovinskom ratu koju je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako su današnje misli uz veliki pijetet i poštovanje usmjerene prema onima kojih više nema, kao i prema onima koji su na bilo koji način doprinijeli obrani Vukovara i Hrvatske.

Prema procjenama, ovogodišnja Kolona sjećanja brojala je 70 000 sudionika koji su iz svih krajeva Hrvatske i svijeta došli odati počast žrtvi Vukovara.