U sklopu ciklusnog programa „Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar“ pozivamo vas u četvrtak, 12. rujna 2019. godine s početkom u 18:00 sati na predstavljanje virtualne izložbe „ Nikola Andrić – Parižanin s Vuke“. Predavanje će održati Borivoj Čalić, član projektnog tima i veliki poznavatelj rada i djelovanja Nikole Andrića.

O virtualnoj izložbi:

Virtualna izložba "Nikola Andrić – Parižanin s Vuke" nastala je kao rezultat ostvarenog uspjeha Gradske knjižnice Vukovar na nagradnom natječaju Baština na mreži Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu s ciljem predstavljanja ovog svestranog kulturnog djelatnika u mrežnom okruženju.

Nikola Andrić (Vukovar, 1867.- Zagreb, 1942.), književnik, književni povjesničar, jezikoslovac, prevoditelj, dramaturg, urednik Zabavne biblioteke i prvi počasni građanin Vukovara trajan je predmet zanimanja Gradske knjižnice Vukovar.

U suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu, Gradskim muzejom Vukovar, potomcima Nikole Andrića i drugim ustanovama i pojedincima prikupljena je slikovna, rukopisna i tiskana građa koja je 2007. godine bila predstavljena na izložbi Parižanin s Vuke – Život i djelo Nikole Andrića uz koju je objavljen i katalog.

Virtualna izložba predstavlja raznolik i opsežan rad Nikole Andrića te ga prikazuje kao osobu velike radne energije i širokih zanimanja, ali baca svjetlo i na njegovo privatno i obiteljsko ozračje. Kronološki je putem izabrane slikovne i tekstualne građe predstavljen njegov životni put te u posebnim cjelinama glavna područja njegovog rada.

Radujemo se vašem dolasku!