Kategorija: Obrazovanje

Na 5. Državnom natjecanju srednjoškolaca u poznavanju prometnih propisa vukovarski su gimnazijalci osvojili 2. mjesto i plaketu "Prijatelj djece u prometu".

Za vukovarsku se gimnaziju natjecalo 237 učenika koji su kroz 9 tematskih ispita, raspoređenih u vremenskom periodu od 01.10.2022. do 18.12.2022. ukupno riješili čak 897 ispita i ostvarili 2288.36 bodova, što im je donijelo titulu viceprvaka države. Najuspješniji, 2.C razred, osvojio je 11. mjesto a najuspješnija učenica Tena Hideg, osvojila je 20. mjesto u Republici Hrvatskoj. Izvrstan uspjeh postigli su učenici Antonio Linić iz 4.B razreda, Karla Roca i Lara Grlić iz 2.A razreda te Kiara Lemac i Dora Helena Moguš iz 3.C razreda plasiravši se među 30 najuspješnijih učenika u Republici Hrvatskoj. Za pokazano znanje i vještine, učenici su nagrađeni diplomama, pohvalnicama i zahvalnicama a škola peharom.
Prometna Učilica nagrađuje i najuspješnije učitelje mentore za doprinos u promicanju prometne kulture i poželjnog ponašanja u prometu kod učenika srednjih škola, a među njima su i profesori Sanja Pavlović Šijanović i Davor Šijanović koji je za svoj doprinos nagrađeni plaketom "Prijatelj djece u prometu" za školsku godinu 2022./2023.

Državno natjecanje srednjoškolaca u poznavanju prometnih propisa provodi se u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. do 2030. godine u okviru preventivno edukativnih programa s ciljem poboljšanja ukupnog stanja sigurnosti cestovnog prometa i smanjenje broja stradavanja djece. Natjecanje organizira i provodi Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, CARNET-om i Moj Telekom d.o.o. (nositelj prava za Prometnu Učilicu).

Učenici su u okviru Natjecanja riješili devet tematskih ispita čiji su ciljevi: kontinuirana edukacija srednjoškolaca u svrhu stjecanja odgovarajućeg prometnog znanja i prometne kulture te prihvaćanju temeljnih načela pravilnog ponašanja u prometu, utjecaj na savjesno i odgovorno ponašanje mladih u prometu, povećanje sigurnosti prometa kod ove skupine sudionika u prometu i smanjenje broja stradalih u prometu.

Sudjelovanjem u natjecanju u poznavanju prometnih propisa putem Prometne Učilice, učenici stječu i znanja i sigurnost u poznavanju i primjeni prometnih pravila i propisa te se osnažuju u poželjnom i ispravnom načinu sudjelovanja u prometu čime postaju i ostaju savjesni i odgovorni sudionici u prometu.

Zajedničkim trudom i radom vukovarski su gimnazijalci ostvarili hvalevrijedan uspjeh koji će zasigurno biti inspiracija i motivacija za daljnji rad u području prometne sigurnosti.