Kategorija: Obrazovanje

Vukovarski se gimnazijalci, svake godine aktivno uključuju u obilježavanje Dana sigurnijeg interneta. Dan je to kada se diljem svijeta organiziraju brojne aktivnosti kojima je cilj osnažiti djecu i mlade u sigurnom i odgovornom korištenju interneta.
U povodu Dana sigurnijeg interneta 2023., učenici i nastavnici vukovarske gimnazije osmislili su i organizirali javno događanje namijenjeno djeci i mladima na području grada Vukovara pod nazivom „Tajne kriptiranja i sigurnosna zaštita podataka“. Oblikovali su escaperoom u odjelu za mlade „Spajalica“ u Gradskoj knjižnici Vukovar pripremivši četiri radilišta i seriju od četiri zagonetke i izazova s ciljem osnaživanja djece i mladih u sigurnom i odgovornom korištenju podataka. Poznavanje osnovnih principa sigurnosne zaštite podataka iznimno je važan element u izgradnji pozitivnih online iskustava djece i mladih putem kojih će njihovo emotivno zdravlje i njihova dobrobit, velikim dijelom biti zaštićena. Prolazeći kroz radilišta, učenici su upoznali primjere klasične kriptografije, izradili su kriptografske naprave Skital i Jeffersonov sustav te su primjenjujući Pigpen i Polybiusov kvadrat stvarali vlastite i otkrivali kodirane poruke. U trenutcima odmora otkrivali su tajnu Dan Brownova Cryptexa te su od pripremljenih dijelova, izradili, postavili i primijenili vlastiti Cryptex. Za izradu izazova i njihovo moderiranje bili su zaduženi učenici 3. razreda općeg usmjerenja Anamarija Aleksa, Dora Barun i Matej Maljak uz podršku svojih profesora Sanje Pavlović Šijanović, Antonije Milić i Davora Šijanovića.
Uključivanjem u online svijet, svatko od nas ostavlja digitalne tragove koji mogu sadržavati važne informacije poput brojeva računa, adresa, lozinki i slično. Ova vrsta podataka može postati meta neovlaštenog pristupa i kao takva u visokom je riziku od zloupotrebe te je od iznimne važnosti znati kako zaštititi osobne podatke u online okruženju. Cilj aktivnosti bio je osvijestiti potencijalne prijetnje i upoznati načine zaštite, kao i ukazati na važnost odgovornog odnosa spram osobnih podataka a sve sa ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica.
Činjenica da djeca i mladi kroz Internet i moderne tehnologije pronalaze nove prostore za kreiranje životnog stila, pitanje njihove sigurnosti u online okruženju od iznimne je važnosti za sigurno, pozitivno i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija. Stoga su ove godine učenici prvih razreda Gimnazije Vukovar na nastavi informatike izrađivali plakate na raznolike teme poput: govor mržnje i kako ga spriječiti, virtualni svijet i njegove zamke, nasilje u medijima, utjecaj influencera na mentalno zdravlje djece i mladih, kako brinuti o sebi i drugima online, zbog čega smo opsjednuti skupljanjem lajkova, nepoželjni sadržaji na internetu i kome ih prijaviti, kako prepoznati internetske trolove… Plakate su izložili u predvorju škole čime su omogućili njihovu vidljivost svim učenicima, nastavnicima, roditeljima i prijateljima škole. U pripremanju i osmišljavanju izložbe, učenicima je podršku pružala profesorica Sanja Matičić. Poruke koje su autori plakata istaknuli, ukazuju na važnost preuzimanja odgovornosti za vlastito ponašanje na internetu u kojemu nema mjesta za govor mržnje i bilo kakvu vrstu nasilja uz naglasak na zajedništvo u stvaranju sigurnijeg i ugodnijeg virtualnog svijeta.
Učenici i nastavnici vukovarske gimnazije aktivno podržavaju inicijativu pokrenutu u okviru Programa za sigurniji Internet te su organizacijom javnog događanja „Tajne kriptiranja i sigurnosna zaštita podataka“ i izložbom učeničkih radova u predvorju škole, u povodu Dana sigurnijeg interneta 2023. okupili djecu i mlade i omogućili im primjenjive, zanimljive i edukativne sadržaje. Zanimanje za ove sadržaje dokazuje da je budućnost u sigurnim rukama i pruža nadu i povjerenje u mlade generacija koje se žele educirati i razvijati svijest o važnosti sigurnosti na internetu što će posljedično utjecati na podizanje svijesti i odgovornosti svih korisnika.