Kategorija: Obrazovanje

Najmlađi su vukovarski gimnazijalci krenuli stopama prošlogodišnjih maturanata (Matko, Matija, Ivan, Marko, Sara, Lucija…) nastavljajući raditi na brojnim nedovršenim projektima i razvoju novih ideja pri čemu su osvojili i prvo priznanje i zlatnu medalju na INOVA-MLADI 2020.
7. studenog 2020. vukovarski gimnazijalci sudjelovali su na najvećoj izložbi inovacija mladih u Republici Hrvatskoj. Naime, INOVA-MLADI, 20. je po redu izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem, koja svojim djelovanjem okuplja i osnažuje učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu te nagrađuje najbolje projekte vezane za nastavni proces i nastavni program. Organizatori ovog prestižnog događanja su Savez inovatora Zagreba i Savez hrvatskih inovatora.
S obzirom na epidemiološku situaciju diljem svijeta i mjere ograničavanja društvenih okupljanja i održavanja raznovrsnih događanja ovogodišnja INOVA bila je u hibridnom izdanju, dijelom u Narodnom sveučilištu Dubrava-Kulturnom centru i dijelom online.
Gimnazija Vukovar ove godine predstavila se projektom Educational Memory Musical Arduino putem video sadržaja a u kojem su sudjelovali učenici 1. razreda prirodoslovno-matematičkog usmjerenja: Fran Hutinec, Karlo Žutić, Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović, sa željom i idejom privući zainteresirane te širu javnost upoznati sa svojim radom u području primjene arduino tehnologije. Ovo je bio njihov prvi nastup u kojem progovaraju o aktivnostima kojima svoje ideje pretvaraju u vrijedne projekte. Prijava u kategoriji srednje škole, zahtijevala je prilaganje opisa projekta, video zapis i dodatni materijal, u našem slučaju plakat. Projektu Emma moguće je pristupiti putem poveznice: https://inova-croatia.com/product-detail/digitalna-igra-emma-educational-memory-musical-arduino/
Na 20. jubilarnom izdanju INOVE-MLADI predstavljeno je 184 izloška od čega je u kategoriji srednje škole prijavljeno 59 projekata. Uz „živi“ dio izložbe, INOVA-MLADI imala je online izdanje https://inova-croatia.com/ uz sudjelovanje inozemnih izlagača iz Taiwana, BiH i Republike Srbije. Izbor najuspješnijih i odluke o dobitnicima brončanih, srebrnih i zlatnih medalja, utvrdio je Međunarodni ocjenjivački sud na temelju izravnog pregleda ili putem prezentacije /teksta, slika, videa, prikazanih na internet stranici izložbe.
Prema odluci Ocjenjivačkog suda ekipa vukovarske gimnazije osvojila je zlatnu medalju i priznanje.
Za uspjeh najmlađih vukovarskih gimnazijalaca uvelike je zaslužna ekipa prošlogodišnjih vukovarskih maturanata bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće postavivši dobre temelje i za sobom ostavivši brojne ideje ali i nadasve pozitivno ozračje i prostor za razvoj u STEM području.
Zbog epidemioloških razloga, podjele odličja nije bilo no u razdoblju 16.-27. studenoga mentori su zaprimili osobnom dostavom/medalje i diplome. Tako su mentori vukovarske ekipe Sanja Pavlović Šijanović i Davor Šijanović, imali čast ovu vijest prenijeti zaslužnim učenicima i ravnateljici škole Giani Marović Zeko. Naravno, oduševljenje i zadovoljstvo ostvarenim uspjehom nije izostalo a čestitke učenika, nastavnika, poznanika, prijatelja i roditelja stizale su sa svih strana.
Uz osvojeno priznanje, ekipa vukovarske gimnazije imala je priliku vidjeti brojne inovacije i eksperimentiranja u cijelom spektru znanosti, inženjerstva, umjetnosti, performansa i zanatstva. Tako su i ove godine, u novom normalnom i virtualnom izdanju INOVA-MLADI 2020 svjedočili i bili dio bogate inovatorske kulture prepune kreativnosti, inovativnosti, tehnologije i poduzetništva, pri čemu su kući ponijeli zlatnu medalju!