Kategorija: Obrazovanje

Maker Faire Rome predstavlja europsko izdanje sajma izuma, kreativnosti i snalažljivosti i drugo je po veličini u svijetu nakon SAD-a. Maker Faire okuplja tehničke entuzijaste, obrtnike, edukatore, hobiste, inženjere, znanstvene klubove, umjetnike, studente, učenike i komercijalne izlagače koji dolaze pokazati svoje kreacije i dijeliti svoja znanja i iskustva te na taj način slaviti Maker movement - pokret koji ujedinjuje kreativnost, stvaralaštvo, nove tehnologije i inovativnost. Maker Faire - ovi održavaju se diljem svijeta, a ovaj u Rimu najveći je u Europi i jedan od najvećih sajmova ovoga tipa na svijetu. Ove godine tako ga je posjetilo preko 100.000 posjetitelja, a svoje projekte izložilo je više od 1500 izlagača iz 40 zemalja iz svih dijelova svijeta predstavljajući preko 600 projekata.

Na velikom svjetskom znanstvenom sajmu Maker Faire u Rimu, Hrvatsku su ove godine predstavljali vukovarski gimnazijalci Matija Hardi i Marko Macura u pratnji svojih mentora Sanje Pavlović Šijanović i Davora Šijanovća koji su predstavili projekt Seismograph - Earthquake detector in real time (https://makezine.com/2019/09/09/maker-spotlight-sanja-pavlovic-sijanovic/ ). Projekt je 3. lipnja 2019. godine proglašen najboljim projektom donacijskog natječaja Hrvatskog Telekoma pod nazivom Generacija Next pri čemu je Kostas Nebis glavni direktor i predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma posebno istaknuo važnost našeg projekta prepoznajući njegovu namjenu i ideju koja pridonosi pozitivnim promjenama u raznim segmentima društva. Svojim uspjehom, zaslužili smo i poziv znanstvenika i popularizatora znanosti Roberta Vdovića i Krešimira Čanića na prvi Maker Faire u Republici Hrvatskoj, a koji se održao u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, 12 i 13. listopada 2019. Tom prilikom, uz Seizmograf, pozvani smo predstaviti i naš drugi, također pobjednički projekt sa Arduino Day Community Challenge-a, održanom u Milanu, pod nazivom: ''Vukovar: Our view of a smart living''. Za projekt Pametni grad zajedničkim glasovima članova organizacije primili smo titulu Istaknuti maker (Merit of Maker). Titulu ju ponijelo još 5 udruga/škola, a budući da je sudjelovalo preko 200 izlagača sa više od 60 projekata, iznimno smo ponosni na ovo postignuće (https://zagreb.makerfaire.com/hr/pocetna/)

Da se dobar glas daleko čuje, uvjerili smo se i pozivom na Maker Faire Rome, čiji su organizatori izrazili veliki interes i želju da projekt Seismograph predstavimo i u Rimu pri čemu su nas odlučili nagraditi i besplatnim smještajem u luksuznom hotelu H10 Roma Città gotovo u samom središtu Rima. Na natjecanje u Milanu nismo mogli ići već smo se uključili uživo putem live stream-a, budući da nismo uspjeli osigurati financijska sredstva za odlazak, te smo istovjetni scenarij očekivali i ovoga puta. Na žalost, na naše zamolbe za financijskom pomoći kako bismo se mogli uputiti na put dugačak 1200 km u jednom smjeru, nije bilo odgovora, što nas je ne samo obeshrabrilo već i uvelike rastužilo. Na svakom natjecanju, izložbi, smotri isticali smo ideju vodilju kako svojim primjerom želimo poslati poruku učenicima i mladim ljudima da bez obzira na početne izgovore poput manjka iskustva, podrške i znanja, novčanih sredstava, malog mjesta i škole, početnog straha od poraza, neuspjeha i konkurencije, budu odvažni i ustrajni u savladavanju prepreka i dožive ih kao dodatnu motivaciju iz koje će crpiti snagu za onaj prvi korak u nepoznato i nepredvidivo jer najvažnije su volja i ideja. A upravo smo se našli u situaciji da nedostatak financijskih sredstava postane prepreka za daljnji napredak, učenje i stjecanje iskustva. Međutim, za našu priču imali su sluha u Hrvatskom Telekomu, te su bezuvjetno ponudili da nam u potpunosti financiraju putovanje, ističući kako se smatraju pozvanim i spremnim za sudjelovanje u stvaranju #Svijeta boljih mogućnosti! A mi smo se uvjerili da zaista slušaju bolje i čine više, bez kompromisa u ideji pružanja pomoći i podrške ne samo hrvatskim kompanijama već i školama u sudjelovanju i predvođenju u digitalnim uslugama širom svijeta.

Na put smo krenuli 16. listopada i do 20. listopada stjecali smo neprocjenjiva iskustva, ponosno predstavljajući naš projekt kojim smo promovirali našu školu, grad i Republiku Hrvatsku. Bilo je naporno, zahtjevno ali iznimno uzbudljivo. Sva komunikacija odvijala se na engleskom jeziku, a događanja su kroz sva tri dana bila organizirana od 10 do 19 sati. Brojna događanja bila su iznimno dinamična, tako su se u našem paviljonu izmjenjivala zbivanja u izložbenim područjima Open Lab, Fablab, House of Drones, Attractions, Show i Teaching and Kids islands. Posjetiteljima je za razgledavanje bilo na raspolaganju 7 paviljona: Re-think, Learn (paviljon u kojem smo izlagali i mi u kategoriji Schools and Young Makers), Create, Discover, Make, Research i Agora te su zanteresirani mogli vidjeti najnovije proizvode, brojne izume, startupove, primjenu umjetne inteligencije i robotike i još niz zanimljivih sadržaja, pa čak i nogometnu utakmicu robota (https://www.youtube.com/watch?v=1ufytwb3tWo). U našem paviljonu izložbenih štandova bilo je preko 70 pri čemu je Gimnazija Vukovar jedina predstavljala Republiku Hrvatsku. Večernji termini bili su rezervirani za tematske rasprave, stjecanje iskustva ali i novih poznanstava i suradnji. Posebno bi izdvojili događaj Groundbreakers – Re:making the future, svečano otvorenje konferencije „ Maker Faire Rome - Europsko izdanje“ održane u srcu grada, a predvođene eminentnim govornicima i njihovim inspirativnim pričama, idejama i vizijama.

Slobodnog vremena bilo je malo, ali smo ipak uspjeli vidjeti povijesni centar – područja oko Pantheona, Colosseum Amphitheatre-a, Campo Fiori i Piazze Navona bogatih antičkim ruševinama, baroknom arhitekturom, starim crkvama, zanimljivim trgovima i vijugavim srednjovjekovnim ulicama. Budući da smo se pridržavali izreke „Kad si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin“ počastili smo se Cappuccinom chiaro, pizzom Grazie, a Dio e Venerdi i Carbonarom budući se u Rimu podrazumijeva lagano ispijanje espressa i cappuccina i uživanje u ukusnim delicijama rimske gastronomije. Kako je hotel od Vatikana udaljen 6 km, vlakom svega jednu stanicu, uspjeli smo posjetiti i najmanju državu na svijetu sa najvećim brojem turista po glavi stanovnika. Naše odredište bio je impozantan Trg sv. Petra ispred veličanstvene Bazilike koja dominira prostorom, oduševljeni i u nevjerici da je tako nešto savršeno ljudska ruka mogla napraviti.

Dojmila nam se energija tog grada, talijanski temperament i otvorenost ljudi, pa bismo mogli zaključiti da je Rim način života i doista centar svijeta. Vječni grad pružio nam je na tisuće predivnih detalja, iskustava, znanja i pogled koji ćemo pamtiti zauvijek.