Kategorija: Obrazovanje

Skype-a-Thon je globalni događaj koji se organizira u sklopu Microsoft Educator Community (Microsoftove obrazovne zajednice) a ove godine provodi se 28. i 29. studenoga s ciljem virtualnog putovanja od 10 milijuna (virtualnih) milja, kako bi se stvorila nova poznanstva, razmjenila znanja, iskustva, kulturni običaji... a sve u svrhu stvaranja povezanog suosjećajnog svijeta.

Tijekom ovogodišnjeg Skype-a-Thona omogućeno je nekoliko načina povezivanja i učenja (Skype Collaborations), poput igranja Mystery Skypea ili posjeta učionici (Skype in the Classroom), praćenja virtualnog terenskog putovanja (Virtual Field Trips) ili slušanje gosta predavača (Guest Speakers). Vukovarski gimnazijalci po prvi puta su sudionici ovog globalnog događanja i uključili su se u aktivnost Mystery Skype i upoznali učenike OŠ Mladost iz Osijeka. Gimnazija Vukovar nositelj je statusa Microsoft School dok je OŠ Mladost nositelj statusa Microsoft Showcase School te se obje škole ističu inovativnošću i kreativnošću te permanentno unose promjene u obrazovni sustav i kurikulume, istražuju nove načine poučavanja i učenja i orijentirane su na životne vještine koje zahtjeva život u 21. stoljeću.

Vukovarski maturanti 4.a razreda pojasnili su osmašima OŠ Mladost, kako se piše istraživački rad, o čemu treba voditi računa prilikom navođenja izvora, literature, parafraziranja...te su predstavili nekoliko svojh uradaka. Iva Škarica objasnila je kako zaštiti osobne podatke, Iva Jukić navela je smjernice i aplikacije kako ostati siguran u virtualnom okruženju, Petar Lazić predstavio je poimanje razreda bez granica dok je Luka Farkaš ukazao na prednosti i nedostatke mobilnog interneta.
Osmaši su maturantima predstavili razredni projekt koji su proveli iz područja matematike, informatike i hrvatskog jezika kroz integrirani pristup primjenom niza kreativnih tehnika. Osmaše je zanimalo da li je Gimnazija Vukovar teška škola i kako se živi u gradu Vukovaru? Odgovore na ta pitanja dale su Laura Lovrinović i Lana Bešenski, pri čemu su naglasile da život u Vukovaru ima lijepu stranu i da je školovanje po gimnazijskom programu zahtjevno ali i izazovno.

Aktivnost su osmislile i provele nastavnice – moderatorice događanja: Nikolina Mandić i Brankica Majdiš iz OŠ Mladost i nastavnice Sanja Pavlović Šijanović i Kristina Kristek iz Gimnazije Vukovar.
Ekspanzijom društvenih mreža i drugih besplatnih načina komunikacije, Skype poprima potpuno drugu dimenziju jer sve više nastavnika i učenika koriste Skype u edukativne svrhe. Sat ili dio nastavnog sata izveden putem Skype-a, ako je dobro osmišljen i organiziran, u pravilu postaje beskrajno zabavan i interaktivan. Bogatstvo i dinamika razmijenjenih materijala te komunikacija i interakcija u stvarnom vremenu na različitim lokacijama doprinose poboljšanom iskustvu nastave.

Današnjim Skype satom stekli smo nova poznanstva, međusobno smo razmijenili primjere dobre prakse i stvorili platformu za potencijalne buduće zajedničke projekte na kojima će naši učenici raditi zajedno.