Kategorija: Obrazovanje

Učionica za Potrošače (https://www.consumerclassroom.eu/) je višejezična paneuropska web stranica financirana od strane Europske komisije koja želi promovirati obrazovanje potrošača i potaknuti edukaciju o pravima potrošača u europskim srednjim školama te je razvijena kako bi se nastavnicima olakšalo podučavanje o potrošačkim temama.

Tema ovogodišnjeg projekta je Pametni potrošači energije.
Kao profesorici geografije (Gimnazija Vukovar) tema mi je bliska budući da o energiji tj. njezinom iskorištavanju učimo u drugom razredu.

Za projekt sam izabrala ukupno 10 učenika iz drugog, trećeg i četvrtog razreda (na fotografiji, slikano ispred Gimnazije Vukovar).

Prije početka provođenja projekta morali smo naći školu partnera, a najlakši način za stupanje u kontakt s kolegama zainteresiranima za projekt je forum na web stranici Učionice za potrošače. Odlučili smo se za suradnju s President Jonas Žemaitis Gymnasium iz Litve.

Kako postati pametni potrošač energije? Kako promijeniti odnosno poboljšati svoju potrošnju energije? To su pitanja na koja smo pokušali naći odgovor te smo kroz zajedničku suradnju htjeli mladima ukazati na neke probleme o potrošnji energije koji su im postali svakodnevnica, te ih čine nesvjesno ne znajući koliko narušavaju očuvanju okoliša i naše planete Zemlje.

Nakon što smo utvrdili naš energetski otisak, tj. kako se svakodnevno odnosimo prema potrošnji vode i električne energije, razmijenili smo radove sa školom partnerom i zajedno stvorili internetski komplet alata za potrošnju energije za mlade.

Morali smo zadovoljiti minimum (tri) od ponuđenih kompleta alata:
- kratki videozapis (najviše 3 min), uključujući snimljeno glumljenje uloga
- Infografika
- Fotoprezentacija
- Animacija
- zvučni zapis
- internetski upitnik
Brojne pogreške mladih koje čine pri potrošnji energije odlučili smo prikazati kroz niz zanimljivih internetskih alata te ih potaknuti na razmišljanje i pokušati im približiti jedini ispravan način potrošnje energije, odnosno kako bi mogli samo malim promjenama smanjiti svoj energetski otisak i pridonijeti očuvanju okoliša naše jedine planete Zemlje. To smo sve odlučili prikazati i približiti im kroz jedan zajednički film, animacije, infografike, fotoprezentaciju, te kratku anketu.
Zapravo nam je jedini i glavni cilj bio educirati mlade ljude o svakodnevnim, nesvjesnim pogreškama pri potršnji energije koje štetno djeluju na našu okolinu. Projekt se zasniva na brojnim različitostima, ali i sličnostima među dvjema zemljama po pitanju načina korištenja energije.

Prije svega napravili smo anketu koju smo proveli u svojim školama ispitujući mlade na koji se oni način odnose prema potrošnji energije, te na osnovu tih podataka donijeli smo zajednički zaključak koji smo na slikoviti način pokušali dočarati jednom zanimljivom fotoprezntacijom .
Anketa https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeMJseN3xSuPriQfhqr9b4Iy91gUOk0rd4MZWlBJZm61KoaKQ/viewform

Fotoprezentacija
http://smartenergyconsumption.weebly.com/photopresentation.html

Zatim je uslijedio kratki film u kojem smo se dogovorili da ćemo u prvom dijelu filma prikazati loše strane potrošnje energije, nažalost našu svakodnevnicu, te su taj dio filma snimili učenici Gimnazije Vukovar, a drugi dio filma dobre strane potrošnje energije onako kako bi to trebalo izgledati u stvarnosti pokušali su nam približiti učenici iz Litve.
Film
https://www.youtube.com/watch?v=7EB9MwXztrI

Još jedna od ideja bila je napraviti infografiku pomoću koje smo sve podatke koje smo saznali tijekom istraživanja i neke činjenice prenijeli na papir. Ti podaci ukratko prikazuju potrošnju vode i električne energije prosječnog Hrvata i Litvanca.
Infografike
http://smartenergyconsumption.weebly.com/infographic.html

Na samom kraju projekta odlučili smo kroz jednu zanimljivu animaciju potaknuti mlade na svjesno razmišljanje o energiji te o korištenju obnovljivih izvora energije.
Animacija
https://www.youtube.com/watch?v=KGTJ0y-M5ag

Sve radove smo objedinili na web stranici izrađenoj u svrhu ovog projekta:
http://smartenergyconsumption.weebly.com/

Cilj ovoga projekta je ukazati mladima u Europi i ostatku svijeta na problem našega vremena, a to je nedovoljno znanje i zanemarivanje našeg odnosa prema potrošnji energije.
Radeći ovaj projekt shvatili smo da postoji još puno prostora za napredak, pogotovo u području obrazovanja i osvještavanja ljudi. Nadamo se da će ovaj projekt potaknuti mlade ljude na razmišljanje o ispravnijoj potrošnji energije kao što je potaknuo nas.

Podržite naš rad i glasajte do ponoći 26. travnja 2017. prema sljedećim uputama:

1. kliknuti na poveznicu i zatim kliknuti VOTE
https://www.consumerclassroom.eu/inter_school_project_competition/resource-efficiency-croatia-and-lithuania

2. upisati e-mail adresu
3. potvrditi na OK
4. otići na e-mail
5. kliknuti na poveznicu

Nataša Vinković, prof.