Kategorija: Obrazovanje

  Svrha studijskog posjeta obuhvaćala je upoznavanje OŠ "Vežica" koja u poslovanju kao i u izvođenju nastave već uspješno primjenjuje informacijsko komunikacijske tehnologije i koja je ujedno i prva osnovna škola u Hrvatskoj i druga u Europi koja koristi iPad-a u nastavi te primjenjuje personalizirano učenje u omjeru 1:1
Na studijsko putovanje pozvano je 30 nastavnika iz škola sudionica pilot projekta e-Škole, a iz Vukovara se uputilo 4 nastavnika: Ivan Menđušić iz OŠ Dragutina Tadijanovića, Davor Šijanović, Dunja Vidaković i Sanja Pavlović Šijanović iz Gimnazije Vukovar. Putovanje je započelo u ranim jutarnjim satima s iščekivanjem susreta sa poznatim licima i željom za novim poznanstvima. Već u 10 sati, djelatnici OŠ Vežica su se pokazali kao dobri domaćini i nakon jutarnje kave mogli smo započeti sa radom.
Uslijedilo je 5 izvrsnih predavanja. U uvodnom dijelu obratila nam se ravnateljica OŠ „Vežica" Violeta Nikolić te nas upoznala sa kronologijom uvođenja iPad od 2012. godine koju je obilježilo početnih 35 uređaja za jedno razredno odjeljenje i njihovo razredno vijeće pa do današnjeg dana kada raspolažu sa oko 130 uređaja te sa poteškoćama, izazovima i mogućnostima ovakvog vida personaliziranog učenja.
Predavanjem "iPad u svakom predmetu", predstavljena su područja i načini primjene iPada sa pratećim aplikacijama te niz praktičnih savjeta za rad sa učenicima i podizanje razine uspješnosti u području učeničkih postignuća primjenom ICT-a u nastavnom procesu. Tako smo o načinima primjene u nastavi informatike saznali od nastavnice informatike Loredane Zima Krnelić, nastavnik Davor Kolarić pokazao nam je primjenu u prirodnoj grupi predmeta a nastavnica Klara Starki Crnković pokazala je primjenu u području stranog jezika. Kroz sva predavanja mogli smo uočiti i prisutnost flip learning načina rada i izrazitu interaktivnost učenika i nastavnika.
Predavanje "Jesu li naši učitelji digitalno kompetentni?", pedagoginje Bosiljke Jelače, pružilo nam je niz smjernica i savjeta kako i zašto raditi na podizanju razine vlastitih digitalnih kompetencija a time i utjecati na podizanje razine digitalne zrelosti same škole.
Da se ICT može implementirati i u razrednoj nastavi i da učenici prihvaćaju ovaj izazov pokazalo je treće predavanje po redu "iLab u razrednoj nastavi" koje su održali nastavnici Vedran Jergović i Ksenija Laleta -Puž.
Kako se ipak zovemo Zajednica praktičara, nakon teorijskih predavanja uslijedilo je i prisustvovanje oglednom nastavnom satu matematike uz primjenu tehnologije te posljednja aktivnost- rasprava za okruglim stolom. Moderator okruglog stola bila je savjetnica za obrazovanje iz Algebre Lidija Kralj, koja je svojim smjernicama potaknula sve nas na aktivno uključivanje i kritičko promišljanje te evaluaciju svih aktivnosti i sadržaja koje smo imali priliku vidjeti i čuti. Pomoćnica ravnatelja CARNeta Barbara Kolarek nam je tom prilikom pojasnila i sve nepoznanice vezane za primjenu i održavanje opreme donirane od strane CARNeta u sklopu pilot projekta e-škole.
Niz pitanja i sugestija pokazalo je kako su ovakve prilike u kojima možemo razmjenjivati ideje, iskustva i znanja, prijeko potrebne jer pružaju dovoljnu dozu hrabrosti potrebnu za implementaciju predstavljenih ideja barem u pojedinim područjima ali isto tako nas motiviraju i potiču na razvoj vlastitih ideja i njihovu provedbu, svjesni svojih mogućnosti i ograničenja.
Nakon službenog dijela, uslijedilo je neformalno druženje, koje nam je donijelo nova poznanstva i suradnje koje će zasigurno iznjedriti i niz novih zajedničkih projekata i aktivnosti.
Ipak, bili smo u Rijeci, pa ne bi bilo kulturno, napustiti grad a ne prošetati gradskim trgom i popiti kavu uz šum mora i proljetno istarsko sunce. Nakon okrjepe, bili smo spremni ponovno prijeći 500 km i vratiti se u Slavoniju. Možda jesmo bili umorni, ali iskustva i poznanstva koja smo stekli toga dana, svakako su bila vrijedna toga puta i ne bismo dvojili niti jedan trenutak sve to ponovili. A opet, možda u dogledno vrijeme i naše škole učine pozitivne pomake u primjeni ICT-a pa studijsko putovanje organiziramo i u našoj županiji, našim školama.