×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2016/03/07/02
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2016/03/07/02
Ispis
Kategorija: Kultura

{gallery}2016/03/07/02{/gallery} Osnivanje radija

Radio Vukovar osnovan je 8. ožujka 1957. godine, a osnivač radija bila je Općinska konferencija radnoga naroda Vukovar. U početku je Radio Vukovar emitirao program četiri sata dnevno, a samo nekoliko godina kasnije u sustavu radija osnovane su i Vukovarske novine. Radio je imao važnu informativnu i kulturnu ulogu u vukovarskoj svakodnevici te je iz godine u godinu postajao sve veći i omiljeniji.
Pod imenom Hrvatski radio Vukovar djeluje od 4. svibnja 1991.

HRV u Domovinskome ratu

Prepoznatljivost vukovarskog radija na razini Hrvatske dobila je na značenju u godinama osamostaljenja Hrvatske. Tako je 4. svibnja 1991. radio dobio ime Hrvatski radio Vukovar. Radijski program ubrzo je iz uobičajenoga postao ratni te je imao isključivu funkciju emitiranja pravodobnih informacija o mogućem napadu. Živote su izgubili kolege Siniša Glavašević, Vladimir Levar, Stjepan Penić, Branimir Polovina i Zdenko Purgar. Posljednji glas legendarnoga radija čuo se 18. studenog 1991.

U progonstvu Hrvatski radio Vukovar prvi se puta u eteru ponovo oglasio 7. rujna 1992. iz prostorija Radio postaje Vinkovci emitirajući sat vremena programa dnevno. Iz vlastitoga studija u progonstvu počeo je emitirati 7. ožujka 1994. u prostorijama vinkovačkog Vintexa, kasnije i iz Graditelja.

Ponovno u Vukovaru

Hrvatski radio Vukovar posljednji je otišao iz okupiranog grada 1991. i prvi se vratio kući 23. prosinca 1997. Toga dana na 11. katu vukovarskog hotela za samce iz vlastitoga studija upućen je radijski pozdrav iz slobodnoga Vukovara. Povratkom u grad radio je opet dobio na važnosti jer je postao glavni izvor informacija povratnicima, a uz informiranje udahnuo je i život novome današnjemu Vukovaru.

Postupno je program postajao sve kvalitetniji i započelo je emitiranje cjelodnevnoga programa. Hrvatski radio Vukovar postao je najslušaniji radio u Vukovarsko-srijemskoj županiji i među najslušanijim radijskim postajama Hrvatske. Emitirajući program putem interneta radio je postao prepoznatljiv i rado slušan među iseljenicima diljem svijeta.

Od 15. rujna 2004. godine Hrvatski radio Vukovar djeluje iz vlastitih prostorija u središtu grada, Ulica Franje Tuđmana 13, a novinarskom i tehničkom ekipom pokriva događanja u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Radio danas ima informativnu i zabavno-glazbenu redakciju, a uz to je i izdavač Vukovarskih novina. Program emitira 24 sata dnevno, a djeluje i u sustavu mreže Media servisa kao jedan od njegovih osnivača. Slušanost radija danas dnevno doseže oko stotinu tisuća slušatelja što ga čini jednim od najslušanijih lokalnih radija u Hrvatskoj, ispred njega su po slušanosti jedino radijske postaje s nacionalnom ili regionalnom koncesijom.

Hrvatski radio Vukovar danas program emitira na glavnoj frekvenciji 107,2 MHz, a u pojedinim dijelovima Vukovarsko-srijemske županije i na frekvencijama 104,1 i 95,4 MHz.

Dio obitelji

U godini uoči velikoga jubileja, 60. rođendana, HRV-e će svojim slušateljima ponuditi još kvalitetniji programski sadržaj prožet hit glazbom, ali i pravodobnim, točnim, brzim i jasnim informacijama.

Uz bogat informativni program, koji čine dva izdanja Dnevnika i sedam izdanja Vijesti, HRV-e proizvodi i brojne specijalizirane emisije. Mozaik 8 bavi se nacionalnim manjinama, Braniteljski info posvećen je braniteljskoj populaciji, u emisiji Pozor! Govori žena progovaramo o ravnopravnosti spolova i položaju žena u društvu, Kultura na i bavi se kulturnim zbivanjima u gradu i šire, Zdravko slušatelje educira o zdravom načinu života, Time out donosi pregled najvažnijih vijesti sa sportskih terena, a emisija Ovdje se nova jutra bude donosi vijesti iz života Crkve kao i razne bioetičke rasprave.

Slogan je HRV-a "dio obitelji" jer s pravom možemo reći da smo kroz godine predanoga rada uistinu i postali dijelom svake obitelji kao što su i slušatelji postali dijelom našega radija. Iz dana u dan ulazimo u domove slušatelja, pravimo im društvo za vrijeme vožnje automobilima, uveseljavamo ih na radnim mjestima, ali i u raznim drugim životnim situacijama.

Programske izmjene, koje će uslijediti u predstojećem razdoblju, te novi sadržaj, koga ćemo ponuditi slušateljima, prate i kadrovske promjene. Tako je od početka godine nova direktorica HRV-a Mirjana Đermadi, a od početka ožujka na dužnost glavnoga i odgovornoga urednika HRV-a imenovan je Robert Rac.