Kategorija: Kultura

{gallery}2014/10/30/05{/gallery}Gradonačelnik Ivan Penava i njegovi zamjenici Marija Budimir i Marijan Pavliček primili su u Gradskoj vijećnici 30-tak članova folklorne i tamburaške sekcije Hrvatskog kulturno-glazbenog društva"Dunav" iz Vukovara, povodom ostvarenog značajnog rezultata vukovarskog predstavnika na međunarodnom natjecanju folklornih društava. U ugodnom razgovoru čelnici grada Vukovara su čestitali članovima na postignutom rezultatu , te izrazili zadovoljstvo zbog uspjeha i kvalitetnog rada društva.

Dopredsjednik društva i umjetnički voditelj folklora Zlatko Hegeduš upoznao je čelnike grada Vukovara o sudjelovanju i postignutom uspjehu, osvajanju 1.mjesta HKGD"Dunav" Vukovar na međunarodnom Festivalu folklora, koji je održan u njemačkom gradu Filderstadtu (Stuttgart ), pod nazivom "SUSRET ČUVARA HRVATSKE ETNO BAŠTINE", koje je okupilo 18 najboljih folklornih društava hrvatske dijaspore, odnosno katoličkih i kulturnih zajednica koje djeluju u brojnim gradovima Njemačke, zatim društva iz Bosne i Hercegovine, te domovine Hrvatske.

Domaćin i organizator ovogodišnje manifestacije je bilo folklorno društvo "Ruža" Filderstadt pod okriljem Hrvatske katoličke zajednice"Kraljica mira" iz Filderstadta, u suradnji sa Hrvatskom maticom iseljenika iz Zagreba. Ovo veliko natjecanje uveličao je svojim dolaskom i generalni konzul RH u Stuttgartu-Slavko Novokmet.

Društvo "Dunav" iz Vukovara je za izuzetno uspješan nastup pod nazivom „Pjesme i plesove Slavonije", prema strogim kriterijima stručnog žirija, dobilo najbolje ocjene za interpretaciju, prezentaciju nošnje i sveukupnu izvedbu, te su proglašeni pobjednicima na ovogodišnjem festivalu folklora.

„Dunavaši" su svojim nastupom u velikoj dvorani u Filderstadtu, oduševili ne samo ocjenjivački žiri, već i brojnu publiku te im je još pripala i 2.nagrada publike, što je dodatno potvrdilo uspjeh vukovarskog predstavnika.

Društvo „Dunav" okuplja članove različite životne dobi, djece predškolskog uzrasta, učenika, srednjoškolaca, studenata, do osoba zrele i starije životne dobi, koji u zajedništvu i upornim radom već godinama doprinose kulturnim sadržajima u svom gradu, te čuvaju tradicijsku kulturu slavonskog i srijemskog, odnosno vukovarskog zavičaja, ali i ostalih krajeva Republike Hrvatske.
Društvo danas broji preko 130 članova koji djeluju kroz mlađu i stariju dječju folklornu skupinu, pripremnu i odraslu folklornu sekciju, tamburašku sekciju, te mješoviti pjevački zbor.

Predstavnik društva"Dunav" je gradonačelniku grada Vukovara i zamjenicima u znak zahvale za prijem i podršku u radu uručio Spomenicu o radu HKGD"Dunav", koja je izdana u povodu 145.g. postojanja i djelovanja jednog od najstarijih vukovarskih društava (osnovano davne 1867.g.).
Za kraj ovog ugodnog susreta s čelnicima grada u Gradskoj Vijećnici, članovi društva"Dunav" su izveli nekoliko tradicijskih pjesama, koje su uz pratnju tamburaša i zvuke tamburica, još jednom posjetili na bogatstvo i posebnost hrvatske tradicijske kulture, koja je u društvu „Dunav" i u gradu Vukovaru našla svoje uspješne čuvare i zaljubljenike.