Načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Vukovara Marijan Pavliček održao je redovnu konferenciju za medije putem koje je izvijestio javnost kako je trenutačna situacija u Vukovaru po pitanju suzbijanja epidemije koronavirusa zadovoljavajuća.

„Još uvijek imamo tri zaražena sugrađanina, a nadam se kako ćemo slijedeći tjedan imati i prva ozdravljena. Bitno je naglasiti kako broj osoba u samoizolaciji opada. Trenutno je u samoizolaciji 109 sugrađana od kojih su njih 75 hrvatski državljani dok su ostatak zaposleni na brodovima koji su privezani kod Vukovara“, objasnio je načelnik Pavliček.

Najavio je kako od danas u izdvojenoj COVID-19 ambulanti u Borovu naselju započinje uzimanje uzoraka od osoba na koje se sumnja da su zaražene te da je za tu namjenu postavljen je šator, a uzroci će se uzimati iz automobila kako se ne bi moralo izlaziti van. Naveo je kako je situacija u privatnim i javnim domovima za starije pod kontrolom jer poštuju sve propisane mjere, a Gradsko društvo Crvenoga križa obilazi starije i nemoćne osobe koje su same u svojim domovima te im donosi namirnice i lijekove

„Do sada smo izdali ukupno 1799 propusnica od kojih je njih oko 1000 aktivno. Dnevno se izdaje 100-120 propusnica. Većinom je riječ o istim ljudima koji propusnice traže radi posla, poljoprivrednih radova ili posjete starijima i nemoćnima. Građani su disciplinirani i drže se propisanih mjera što pokazuju i dronovi koji nadlijeću Vukovar već nekoliko dana, a do sada su zabilježili svega 2-3 prekršaja i to strane mlađih osoba koje su se okupljale na sportskim igralištima,“ rekao je načelnik Pavliček koji očekuje kako će se s 18. travnja dio donesenih mjera biti ublažen.

„Gradski stožer u svakodnevnoj je komunikaciji s nacionalnim stožerom i redovito predlažemo razne sugestije. Međutim, nacionalni je stožer taj koji mjere donosi ili ukida dok ih lokalni provodi“, istakao je načelnik Pavliček napominjući kako je na inicijativu Gradskog stožera civilne zaštite Grada Vukovara od jučer ponovno odobren rekreativni ribolov u suradnji i dogovoru sa Zajednicom športsko-ribolovnih udruga grada Vukovara.