Kategorija: Koronavirus

 

Načelnik stožera civilne zaštite Grada Vukovara Marijan Pavliček održao je konferenciju za novinare putem koje je izvijestio javnost o trenutnome stanju u gradu Vukovaru, a vezano za epidemiju koronavirusa.

Stožer civilne zaštite Grada Vukovara održava redovite sastanke elektronskim putem te na takav način usuglašava rad službi i provođenje mjera. Načelnik stožera Marijan Pavliček iznio je podatke prema kojima je na području grada Vukovara do sada tri zaražene osobe koje imaju blaže simptome te su na kućnome liječenju u samoizolaciji tako da stanje u gradu ocjenjuje dobrim.

„Sukladno današnjim informacijama imamo ukupno 134 osobe u samoizolaciji. Prije deset dana imali smo 250 osoba u samoizolaciji. Iznimno je dobro što je ta brojka u konstantnom opadanju. Velik dio naših sugrađana se drži odredbi mjere samoizolacije. U posljednjih tjedan dana imamo 3 do 5 prijava kršenja samoizolacije te se pola od toga pokaže istinitim. Policijski djelatnici na izlazima iz grada kontroliraju propusnice te su u posljednja 24 sata vratili 4 osobe koje nisu imale propusnicu, a jedna je osoba prijavljena i procesuirana za lažno predstavljanje i zlouporabu službenih dokumenata budući da je imala tuđu propusnicu,“ rekao je načelnik Pavliček ističući kako se dnevno izdaje 120-150 propusnica dnevno, a do sada, otkako je uveden sustav e-propusnica, izdano 1189 e-propusnica. „U prosjeku, oko 15% svih zahtjeva odbijamo jer smatramo kako nisu utemeljeni te još jednom pozivam sugrađane da propusnicu traže samo iz nužne potrebe, a u slučaju brige za starije i nemoćne te vitalnih obiteljskih i životnih razloga,“ dodao je načelnik Pavliček.

Ovom je prilikom predstavio i novu odluku Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske prema kojem će na području Vukovara i drugih gradova Istočne Slavonije od danas krenuti nadziranje provođenja mjera putem bespilotnih letjelica. Dronovi će nadlijetati lokacije koje mogu biti potencijalna žarišta okupljanja većeg broja osoba na manjem području, odnosno na javnoj površini. Nadlijetanje će se raditi u popodnevnim satima i na taj se način prvenstveno želi zaštititi zdravlje ljudi, ali i upozoriti sugrađane da se pridržavaju odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.   

„Kako nam je došlo ljepše vrijeme imamo učestalije kršenje odluka i mjera Stožera civilne zaštite RH, a pri tome prvenstveno mislimo na okupljanja na javnim površinama tako da su djelatnici Policijske postaje Vukovar u nekoliko navrata morali reagirati kako u Park-šumi Adica tako i na nekoliko dječjih igrališta. Iz toga razloga još jednom pozivam naše sugrađane na strpljenje i unatoč ovome lijepom vremenu ostanu unutar svojih domova i dvorišta te se što manje izlažu većoj koncentraciji ljudi na jednome mjestu,“ pozvao je načelnik Pavliček.

Još jednom je podsjetio kako je na području Vukovara uspostavljena i dežurna ambulanta u Borovu naselju, Ulica Blage Zadre 3 za potencijalne bolesnike s COVIDom-19 u kojoj je na raspolaganju liječnički tim kroz sva 24 sata u danu. Do sada je ambulanta bilježila dva do tri poziva dnevno te su osobe upućene na sve daljnje procedure.

Dežurne dentalne ambulante rade jedna po lokaciji Doma zdravlja te primaju samo hitne pacijente koje imaju bolove ili druge hitne dentalne probleme, ali primaju sve pacijete, neovisno kojoj dentalnoj ordinaciji pacijent inače pripada.

Sukladno odluci Stožera civilne zaštite RH, a na zadovoljstvo svih kupaca i poljoprivrednika, Gradska tržnica Vukovar od četvrtka, 9. travnja 2020. godine ponovno otvorila svoja vrata. Radno vrijeme Gradske tržnice je od 8 do 14 sati. Tržnica radi uz sve propisane mjere i procedure zaštite trgovaca i kupaca na taj način da se uz pomoć policije i zaštitarske službe strogo kontrolira broj ulazaka osoba u prostor Gradske tržnice Vukovar. Također, prati se i fizička distanca od dva metra.

Od danas je počela raditi i tržnica u Borovu naselju koja radi od 8-13 sati.

„Sukladno uputama Stožera civilne zaštite RH nastojali smo zaštititi i trgovce i kupce na način da smo postavili najlonske barijere na stolovima kako ne bi došlo do direktnog kontakta,“ objasnio je načelnik Pavliček poručujući sugrađanima da ustraju u ovim mjerama još nekoliko narednih tjedana te da ćemo na području Vukovara brzo i uspješno prebroditi ovu krizu.