Kategorija: Sjednice gradskog vijeća

Vijećnik David Vlajčić (nez.) predložio je da se saniraju oštećenja na skate parku u naselju Olajnica te da se razmotri postavljanje skate parka u Borovu naselju.   

Gradonačelnik Ivan Penava odgovorio je kako se slaže s inicijativom unaprjeđenja postojećeg skate parka, a što se tiče postavljanja parka na dvije lokacije smatra da je previše s obzirom da smo mali grad no smatra da je potrebno sazvati sastanak s mladima kojima je to hobi te čuti njihovo mišljenje o tome.

Vijećnicu Kristinu Kuraja (nez.) zanimalo je hoće li biti obnovljena Ulica dragovoljaca HOS-a te je upozorila na neispravnu trafostanicu u Ulici S. R. Njemačke koja prilikom nepogodnog vremena isključuje struju u toj ulici.

Gradonačelnik Penava odgovorio je kako je Ulica dragovoljaca HOS-a dijelom obnovljena prije 4-5 godina te se očekuje nastavak obnove u sljedećih šest mjeseci. Vezano za trafostanicu predložio je da građani upute dopis HEP-u i Gradu Vukovaru o navedenome problemu te će se potom pristupiti rješenju.

Vijećnika Radivoja Đurića (nez.) zanimalo je što je sa sufinanciranjem energetske obnove obiteljskih kuća. Gradonačelnik Penava je najavio skoru objavu natječaja temeljem kojega će Grad Vukovar sufinancirati s 20% energetsku obnovu svima onima kojima će Fond za energetsku učinkovitost sufinancirati energetsku obnovu sa 60%.

Vijećnik Sava Manojlović (nez.) upitao je gradonačelnika obrazloženje V obilježja koje se postavljaju na svim ulazima u grad. Gradonačelnik je objasnio kako je riječ o replici znaka koji se već godinama nalazi na gradskim značkama i plakatima Dana sjećanja, a nastao je uz slogan Vukovar mjesto posebnog pijeteta.

Vijećnica Renata Kovačić (nez.) predložila je postavljanje nadzornih kamera kojima bi se podigla sigurnost u gradu i smanjili fizički obračuni kojih u zadnjih mjeseci ima u gradu. Gradonačelnik Penava i ovom je prilikom osudio svako nasilje te još upozorio da se ta tematika ne smije politizirati. Vezano za videonadzor je poručio kako su određeni dijelovi javnih površina već pokriveni kamerama kao što je blizina banaka, ceste koje vode prema divljim deponijama, blizina Plivališta i drugo, ali da se treba razmišljati koje se površine još mogu pokriti, a da se pri tome ne narušavaju građanske slobode te da ne bi došlo do zloupotrebe.

Vijećnik  Pavla Josića (Živi zid) iznio je sumnje o seksualno neprimjerenim ponudama nekih političara, no zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček je odgovorio kako nemaju spoznaja o tome.

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) ukazala je na nelogičnosti natječaja za poslove u tvrtki Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva. Gradonačelnik Penava objasnio je kako je od samoga početka projekta Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva zahtijevao sve najbolje zbog njegove važnosti jer Vodotoranj treba Vukovar prikazivati u najboljem svjetlu. Jednako tako očekuje od direktora Zeke da nastavi održavati jednaku kvalitetu.

Vijećnika Gorana Bošnjaka (SDP) zanimalo je što je s projektom Hotela Dunav. Gradonačelnik Penava je ponovio kako je projekt vrijedan 185 milijuna kuna blokiran od Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture iako je bilo obećano da neće postojati zapreke za njegovu realizaciju.

Vijećnicu Dariju Benaković (nez.) zanimalo je kada će biti donesen paket mjera za ugostitelje koji je nedavno najavljen na sastanku s vukovarskim ugostiteljima. Gradonačelnik Penava je objasnio kako su lokalni ugostitelji ponajviše pogođeni krizom izazvanome epidemijom koronavirusa te da im propisane epidemiološke mjere  umanjuju poslovanje. Iz toga razloga održan je sastanak s ugostiteljima na kojemu su usuglašeni zajednički interesi i potrebe ugostitelja te je paket mjera u izradi.

Vijećnik Igor Naletilić (nez.) referirao se na dolazak kontaktnog centra tvrtke Croatia osiguranje koje otvara podružnicu u Vukovaru nakon kontaktnog centra Aviokarte.hr, Hrvatske pošte i Hrvatske elektroprivrede. Gradonačelnik Penava objasnio je kako se s Croatia osiguranjem pregovara već nekoliko godina te da je riječ o privatnoj tvrtki koja prvenstveno gleda svoj profit. Izrazio je žaljenje što država nije prepoznala outsourcing kao način zadržavanja stanovnika u napuštenim dijelovima države, no Grad Vukovar je u tome prepoznao priliku i izrastao u središte kontaktnih centara.

Vijećnik Domagoj Bilić (nez.) je predložio izgradnju središnjeg dječjeg igrališta u naselju Mitnica kod Osnovne škole Mitnica. Gradonačelnik Penava se složio s prijedlogom te najavio izradu projekta za isto.

Vijećnica Mirjana Semenić Rutko (HKS) istaknula je problem parkiranja u ulici 204. vukovarske brigade oko kapelice. Zamjenik gradonačelnika Pavliček je objasnio kako je riječ o radovima na ogradi kapelice te je zato ograđeno. Najavio je da će u razgovoru s nadzorom ukazati na problem i pokušati požuriti radove.

Vijećnika Aleksandra Pribičevića (SDSS) zanimalo je što je s radovima na Bogdanovačkoj ulici. Gradonačelnik Penava je objasnio kako je došlo do pogreške uslijed izvođenja radova te da je pogreška otklonjena o trošku izvođača koji će radove dovršiti u zadanome roku.

Uslijedilo je šest točaka dnevnog reda:


1. Donošenje Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine
(Izvjestitelji: V. Vujić i gradonačelnik)
2. Donošenje Odluke o usvajanju Obračuna proračuna Grada Vukovara za razdoblje od 1. siječnja 30. lipnja 2020.
(Izvjestitelji: T. Šota i V. Šibalić)
3. Donošenje Odluke o prihvaćanju Izvješća o poslovanju trgovačkog društva VURA d.o.o. za 2019.
(Izvjestitelji: T. Šota i M. Grubišić)
4. Donošenje Odluke o prihvaćanju Izvješća o poslovanju trgovačkog društva Vukovarska gospodarska zona d.o.o. za 2019.
(Izvjestitelji: T. Šota i M. Grubišić)
5. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o poslovanju Hrvatskog radija Vukovar-a za 2019.
(Izvjestitelji: T. Šota i R. Rac)
6. Prijedlozi i informacije

Sve su točke usvojene većinom glasova gradskih vijećnika.

Zvučni zapis sjednice može se preuzeti na zahtjev službenici za informiranje.