Kategorija: Sjednice gradskog vijeća

Održana je 11. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara kojoj je prethodio aktualni sat gradonačelnika na kojemu je 6 vijećnika postavilo pitanja gradonačelniku Grada Vukovara Ivanu Penavi i suradnicima.
Vijećnicu Kristinu Ozdanovac (HDZ) zanimalo je je li istina kako je Vukovar prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio call centar Hrvatske pošte.
Gradonačelnik Ivan Penava odgovorio je kako je točno da je riječ o prvome call centru koji je Hrvatska pošta otvorila izvan grada Zagreba jer su s novom upravom Hrvatske pošte došla i nova promišljanja poslovne politike na način da se određene djelatnosti koje se obavljaju samo putem interneta i telefona mogu obavljati i iz drugih hrvatskih gradova. Odlučili su se za decentralizaciju tih poslovnih operacija te je grad Vukovar, zahvaljujući svom statusu simbola Domovinskog rata i dobrim poznanstvima, dobio takav prvi centar.
Vijećnica Biljana Gaća (SDP) u ime kluba vijećnika napomenula je kako je proračun ogledalo prioriteta Gradske uprave te je upitala zašto se onda uslijed demografskih problema od kojih pati cijela država rebalansom proračuna održavanje komunalne infrastrukture povećava za 2,8 milijuna kuna.
Gradonačelnik Penava odgovorio je kako su u 2014. godini poticaji za poduzetnike iznosili 300 000 kuna proračunskih sredstava, dok danas ta sredstva namijenjena razvoju gospodarstva iznose 13 milijuna kuna. Iz toga je jasno vidljivo što je prioritet ove Gradske uprave.
U osobno ime vijećnica Gaća zatražila je informaciju o ugovoru sklopljenom s obrtom TIP-TIP za uslugu zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih pasa te izvješće o utrošenim sredstvima.
Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig odgovorio joj je kako je navedeni obrt jedini u našoj županiji specijaliziran za takvu uslugu te da su sva utrošena sredstva opravdana računima za izvedene usluge, a potpuno izvješće vijećnica će dobiti pisanim putem.
Vijećnik Darko Buljan (SDP) iznio je problem ulice Augusta Augustinčića koja je nedavno asfaltirana, no prilikom obilnih kiša rešetka ne može pokupiti vodu.
Pročelnik Čulig objasnio je kako navedena ulica nije rekonstruirana nego je sanirana nakon postavljanja cjevovoda što je bilo u obvezi izvođača radova. Budući da je riječ o državnoj cesti, Hrvatske ceste imaju u planu potpunu rekonstrukciju te ulice. Problem koji se dogodio prilikom obilnih padalina bio je u začepljenju cjevovoda koje je nanijela kiša uslijed samih radova. Vodovod je pokušao ukloniti začepljenje te se problem više ne bi trebao ponavljati jer ga ni prije nije bilo.
Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) postavio je pitanje u ime kluba vijećnika vezano za napuštene i ruševne kuće koje je otkupio APN, a sada predstavljaju opasnost za okolinu. Zanima ga što Grad Vukovar može učiniti po tome pitanju.
Pročelnik Čulig odgovorio je kako što se tiče objekata u vlasništvu APN-a Grad Vukovar učestalo piše, opominje i kažnjava, no bez efekta pa problem rješava kroz javne radove.
U osobno ime vijećnik Kolar upitao je za sanaciju dječjeg igrališta iza vrtića u Borovu naselju.
Pročelnik Čulig odgovorio je kako se postavlja novo igralište na Vijencu Ruđera Boškovića koje će biti uređeno slično onome na Olajnici te će igrala sa starog igrališta obnoviti i pripremiti za druge lokacije te će imati u vidu i navedenu lokaciju.
Vijećnik Borislav Nikolić (DSS) upitao je je li istina kako će ove godine Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje dodijeliti 150 stanova.
Gradonačelnik Ivan Penava potvrdio je kako je istu informaciju dobio i od državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikole Mažara.
Vijećnik Pavao Josić (Živi zid) upitao je gradonačelnika je li mu poznato kako tvrtka Tehnostan pokušava od stanara koji su podnijeli zahtjev za isključenjem iz sustava grijanja naplatiti fiksne stavke.
Gradonačelnik Penava zatražio je obrazloženje od direktora Tehnostana Kristijana Lovrenščaka koji je objasnio kako se po važećim zakonskim propisima iz zajedničkog grijanja ne može isključiti nego se samo može izdvojiti. Shodno tome, Tehnostan je donio odluku kako obračunske troškove na razini mjernih mjesta raspodjeljuje na ostale stanove.
Po završetku aktualnog sata uslijedilo je šest točaka dnevnog reda:
1. Donošenje Odluke o izmjeni Odluke o komunalnom doprinosu
2. Donošenje izmjena i dopuna Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2018.
3. Donošenje izmjena i dopuna Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2018.
4. Donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Proračuna Grada Vukovara za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2018.
5. Donošenje Odluke o izmjeni Odluke o sufinanciranju energetske obnove višestambenih zgrada
6. Potpisivanje Povelje o prijateljstvu i suradnji s Gradom Imotskim.

Sve navedene točke dnevnog reda usvojene su većinom glasova gradskih vijećnika Grada Vukovara.